15-16 червня 2022 р. в університеті пройшла VI Міжнародна науково-практична конференція





15-16 червня 2022 року в Державному біотехнологічному університеті пройшла VI Міжнародна науково-практична конференція «Управління розвитком соціально-економічних систем» (присвячена 100-річчю від Дня народження професора Турченка Михайла Михайловича).

Співорганізаторами даного заходу виступили Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» НААНУ, Державна установа «Інститут охорони ґрунтів України», Харківська обласна організація роботодавців у сфері агропромислового розвитку, Національний університет біоресурсів і природокористування України, Харківська обласна громадська організація «Науковий центр дидактики менеджмент-освіти», Варшавський університет природничих наук – SGGW (Республіка Польща), Академія ВСБ, Домброва Гурнича (Республіка Польща), Університет агрономічних наук та ветеринарної медицини в Бухаресті (Румунія), Туркменський сільськогосподарський університет імені С.А. Ніязова (Туркменістан).

До конференції долучились провідні науковці, викладачі, здобувачі різних рівнів вищої освіти майже з усіх регіонів України – Полтави, Києва, Харкова, Сум, Дніпра, Донецька, Луганська, Кривого Рогу, Херсона, Одеси, Запоріжжя, Львова, Івано-Франківська, Вінниці, Луцька, Умані, Черкас. Загалом у науковій конференції взяли участь представники 49 вишів та наукових установ.

Діяльність цього наукового заходу була спрямована на обговорення актуальних проблем розвитку науки, обмін досвідом між закладами вищої освіти України та світу, дослідження і обґрунтування теоретико-методичних засад управління розвитком соціально-економічних систем, що особливо актуалізується в часи воєнного стану.

Пленарне засідання урочисто відкрив в.о. ректора, кандидат технічних наук Андрій КУДРЯШОВ, який привітав всіх учасників і побажав плідної роботи. До привітань приєднались декан факультету менеджменту, адміністрування та права, доктор юридичних наук, професор Олена МОСКАЛЕНКО, завідувач кафедри менеджменту, бізнесу і адміністрування, кандидат економічних наук, доцент Олена СМІГУНОВА, доктор-інженер Варшавського університету природничих наук (Республіка Польща) Яцек СКУДЛАРСКІ, доктор економічних наук, професор, генеральний директор ДУ «Інститут охорони ґрунтів України» Юрій ЗАЙЦЕВ, доктор економічних наук, професор Університету Париж-Сакле Ксенія БЛЮМСЬКА-ДАНЬКО, а також передали свої привітання проректор з міжнародних питань Академії ВСБ (Республіка Польща) Рафал РЕБІЛАС і професор університету Барселони Олена НІФАТОВА.

Не зважаючи на складні обставини дуже приємно, що наука продовжує розвиватись і кожен працює на своєму фронті. Тим паче, що конференція присвячена 100-річчю від Дня народження професора Турченка Михайла Михайловича, для якого пам’ять про війну була священною невід’ємною частиною біографії. Висвітленню життєвого шляху та наукових здобутків професора М.М. Турченка була присвячена доповідь Олени Смігунової, яка є однією з учениць професора.

Ретроспективному огляду кафедр, що нині стали основою для формування кафедри менеджменту, бізнесу і адміністрування в складі Державного біотехнологічного університету, а також потенціалу та перспективам її розвитку присвячена презентація к.е.н., доцента Інни Шарко. Державний біотехнологічний університет, який цієї весни відзначив першу річницю від дня створення, дуже шанує історію та традиції.

З науковими доповідями на пленарному засіданні виступили доктор економічних наук, професор Харківського національного економічного університету імені Семена Кузнеця Дмитро ШИЯН, доктор економічних наук, професор Університету Григорія Сковороди у Переяславі Лариса МАРМУЛЬ, доктор економічних наук, професор Одеського державного аграрного університету Ірина КРЮКОВА та науковці ДБТУ – доктор педагогічних наук, професор Віктор НАГАЄВ, кандидат економічних наук, доцент Світлана КУСКОВА, доктор економічних наук, доцент Віталіна АНТОЩЕНКОВА, кандидат економічних наук, доцент Сергій КАЛІНІЧЕНКО.

На завершення пленарного засідання з привітаннями виступив проректор з наукової роботи Державного біотехнологічного університету, доктор технічних наук, професор Валерій МИХАЙЛОВ, який наголосив на важливості проблематики управління розвитком соціально-економічних систем і значимості роботи науковців для економічної відбудови та розвитку держави.

Конференція продовжила свою роботу у секціях:

Секція 1. Сучасні тенденції, перспективи та стратегічні орієнтири розвитку соціально-економічних систем мікро-, мезо- та макрорівня.

Секція 2. Управління інноваціями, інвестиціями та інтеграційними процесами в стабілізації розвитку суб’єктів економічних відносин.

Секція 3. Інституційне та організаційно-правове забезпечення стабілізації розвитку соціально-економічних систем.

Секція 4. Планування, прогнозування, облік та контроль в управлінні розвитком соціально-економічних систем.

Секція 5. Виробничі, маркетингові та комерційні інструменти управління розвитком суб’єктів економічних відносин.

Секція 6. Актуальні проблеми та пріоритетні напрямки розвитку організацій туристичної сфери в сучасних соціально-економічних умовах.

Конференція стала справжньою науковою платформою для плідної інтелектуальної роботи і жвавої дискусії.

За результатами обговорення доповідей та обміну досвідом вирішено:

  • схвалити основні положення доповідей учасників конференції, відзначити їх актуальність, ґрунтовність, наукове та практичне значення, а також належну якість та глибину досліджень;
  • підтримати ініціативу стосовно об’єднання зусиль науковців в проведенні спільних досліджень щодо розбудови держави в воєнний час із залученням підприємницьких структур;
  • продовжити формування наукового підґрунтя для розробки нової парадигми менеджменту аграрно-продовольчої сфери, яка охоплює всі питання створення доданої вартості продукції сільського господарства від розробки нових сортів рослин та виведення нових порід тварин до переробки харчових продуктів та їх збуту в умовах подолання наслідків воєнного стану в країні з можливим повним переформатування логістичної сфери як для внутрішнього ринку, так і для світового;
  • вдосконалювати роботу ключових напрямів впровадження інновацій, методів державного регулювання тощо;
  • вважати за доцільне розширювати і поглиблювати дослідження за напрямами роботи науково-практичної конференції;
  • відобразити інформацію про результати конференції на офіційному сайті Державного біотехнологічного університету.

Оргкомітет конференції