День укладення першої Конституції України

Сьогодні, 5 квітня, виповнилось 314 років від дня укладення першої української Конституції «Договори і Постановлення Прав і вільностей Війська Запорозького». Її ще називають «Конституція гетьмана Пилипа Орлика» та «Бендерська конституція». Це видатна історична пам’ятка української та європейської думки XVIII століття, яка заклала підґрунтя українського конституціоналізму.

Цей договір був укладений 5 квітня 1710 року у місті Бендери між новообраним гетьманом Пилипом Орликом, козацькою старшиною та козаками Війська Запорозького. Документ визначав взаємовідносини між гетьманом і козацькою старшиною, основи державного устрою України, права та обов’язки її станів у випадку відвоювання її територій від Московського царства та Речі Посполитої, а також проголошував причини переходу Війська Запорозького під протекторат Шведського королівства.

Реальної сили Конституція Пилипа Орлика так і не набула, оскільки складалася вона на чужині та її укладачі не мали змоги повернутися в країну. В історії вона залишилася як оригінальна правова пам’ятка, яка вперше в Європі обґрунтовує можливість існування парламентської демократичної республіки. Цей документ вважають пам’яткою української політико-філософської та правової думки, першою сучасною конституцією та основою багатьох світових конституцій.