Напрями наукової діяльності кафедри
- Наукове обґрунтування технології, технологічних процесів та обладнання для виробництва екологічно безпечних видів борошна та крупи з зерна пшениці.
- Наукове обґрунтування технології та розробка обладнання для очищення зернових сумішей від домішок без витрат енергії на процес.
- Наукове обґрунтування технологічних процесів та обладнання для транспортування зернових зі зменшенням витрат на процес та мінімізацією травмування зерна.
- Наукове обґрунтування і розробка прогресивних процесів та обладнання для виробництва жарених кулінарних виробів.
- Наукове обґрунтування процесів та удосконалення обладнання для переробки органічної плодово-ягідної сировини.
- Удосконалення процесів та апаратів у виробництві нових високов’язких харчових продуктів. Удосконалення процесів переробки дикорослої та пряно ароматичної сировини з використанням НВЧ-нагрівачів.
Наукова школа
“Удосконалення процесів, апаратів, обладнання харчових виробництв та розробка прогресивних технологій переробки сільськогосподарської сировини”
Науковий керівник:
доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії України
Діяльність школи спрямована на дослідження процесів харчових виробництв та розробку і вдосконалення технологій продуктів харчування та обладнання для їх реалізації.
Роботи з держбюджетної тематики
На кафедрі виконуються роботи з держбюджетної тематики за наказом МОН України, які пройшли конкурсний відбір та їх фінансування відбувається за рахунок коштів Державного бюджету України:
- Розробка апаратурно-технологічних рішень із виробництва багатоцільових функціональних харчових продуктів для людей, що перебувають у екстремальних умовах (Керівник НДР д.т.н., проф. Михайлов В.М., обсяг фінансування на 2024 р. 852,640 тис. грн., термін виконання 01.01.2024–31.12.2025).
- Розробка апаратурно-технологічних рішень виробництва багатоцільових полікомпонентних органічних напівфабрикатів та продуктів харчування в умовах військових дій та повоєнного відновлення країни (Керівник НДР к.т.н., доцент Загорулько А.М., обсяг фінансування на 2024 р. 999,500 тис. грн., термін виконання 01.01.2024–31.12.2025).
Роботи з держбюджетної тематики, які виконувалися за наказом МОН України в 2021-2023 рр.:
- Розробка технологічних процесів і низькотемпературного обладнання виробництва багатофункціональних напівфабрикатів та кондитерських виробів з використанням органічної сировини (1-21 БО, 0121U109654) (Керівник НДР д.т.н., проф. Михайлов В.М., відповідальний виконавець к.т.н., доцент Загорулько А.М., обсяг коштів, виділених на виконання НДР 1688,134 тис. грн., терміни виконання 04.03.2021–31.12.2022).
- Інноваційні технології збереження та переробки рослинної сировини у безпечну продукцію спеціального призначення (4-22-23 БО, 0122U000811) (Керівник НДР к.т.н., доцент Загорулько О.Є., відповідальний виконавець к.т.н., доцент Прасол С.В., обсяг коштів, виділених на виконання НДР 939,462 тис. грн., терміни виконання 31.01.2022–31.12.2023).
- Підвищення продовольчої безпеки з розробкою конкурентоспроможних технологій одержання якісного насіння з поліпшеним біопотенціалом (Керівник НДР к.т.н., доцент Бредихін В.В., відповідальний виконавець к.т.н., доцент Кісь-Коркіщенко Л.В., обсяг коштів, виділених на виконання НДР 930,293 тис. грн., терміни виконання 01.01.2022–31.12.2023).
Роботи з госпдоговірної тематики
- Рекомендації щодо реалізації процесу концентрування попередньо увареної барди у роторно-плівковому випарнику (1-22 Д) (Замовник ТОВ «Виробнича група «Техінсервіс», керівник НДР к.т.н., доцент Загорулько А.М., відповідальний виконавець к.т.н., доцент Загорулько О.Є., обсяг коштів, виділених на виконання НДР 70,0 тис. грн., терміни виконання 17.01.2022–30.09.2022).
- Розробка рекомендацій щодо виробництва кондитерських виробів спеціального призначення з додаванням рослинних напівфабрикатів (33-23 Д, 0123U104314) (Замовник ТОВ «ОЛКУКІЗ», керівник НДР к.т.н., доцент Загорулько О.Є., відповідальний виконавець к.т.н., доцент Загорулько А.М., обсяг коштів, виділених на виконання НДР 60,0 тис. грн., терміни виконання 18.09.2023–29.12.2023).
- Розробка рекомендацій з оптимізації конструктивно-кінематичних параметрів пневмосортувальних столів та технології підготовки насіння зернових культур (26-23) (Замовник ФОП Знайдюк В.Г., керівник НДР к.т.н., проф. Бредихін В.В., обсяг коштів, виділених на виконання НДР 33,6 тис. грн., терміни виконання 01.07.2023–29.09.2023).
- Обґрунтування параметрів процесу сепарації зернових сумішей за сукупністю фізико-механічних властивостей (Замовник ФОП Бойко Є.В., керівник НДР д.т.н., проф. Богомолов О.В., відповідальний виконавець к.т.н., доц. Гурський П.В., обсяг коштів, виділених на виконання НДР 45,0 тис. грн., термін виконання 05.12.2023–30.05.2024).
Науково-дослідна робота у межах робочого часу викладачів
- Розробка інноваційних енергозберігаючих технологій, процесів та обладнання для сепарації, транспортування та здрібнення зерна з отриманням нових видів борошна та крупи (0121U114567) (Керівник НДР д.т.н., проф. Богомолов О.В., науковий консультант д.т.н., проф. Михайлов В.М.).
- Розробка способів та обладнання для виробництва кулінарних м’ясних виробів з додаванням рослинної сировини (17-21-22 Б, 0120U105770) (Замовник Харківський державний університет харчування та торгівлі, керівник НДР д.т.н., проф. Михайлов В.М., д.т.н., проф. Черевко О.І., відповідальний виконавець к.т.н., доцент Ляшенко Б.В., терміни виконання 01.01.2021–31.12.2022).
Нові зразки техніки та технології
Кафедрою розроблено та запропоновано до впровадження нові зразки техніки та технології:
- Апаратурно-технологічний комплекс виробництва пастоподібних багатофункціональних напівфабрикатів (к.т.н., доц. Загорулько А.М., к.т.н., доц. Загорулько О.Є.).
- Апаратурно-технологічний комплекс виробництва екологічно чистих видів круп та борошна з зерна пшениці (к.т.н. Ірклієнко В.І., д.т.н. проф. Богомолов О.В.).
- Гравітаційний блочно-модульний ударний сепаратор (д.т.н., проф. Богомолов О.В., д.т.н., проф. Михайлов В.М., асп. Богомолов О.О.).
- Гіраційний сепаратор (д.т.н., проф. Богомолов О.В., ст. викл. Ільїна Н.О.).
- Скребковий теплообмінник(к.т.н., доц. Загорулько А.М., к.т.н., доц. Загорулько О.Є.).
- Спосіб та апаратурне оформлення виробництва порошків з овочевої сировини (к.т.н., доц. Маяк О.А.).
- Спосіб та апаратурне оформлення виробництва порошків з плодоовочевої сировини (к.т.н., доц. Маяк О.А.).