Напрями наукової діяльностіНаукова робота студентів

Основні напрями наукової діяльності кафедри:

  • дослідження механізму та закономірностей гелеутворення у харчових системах;
  • вивчення механізму міжмолекулярної взаємодії в желейних харчових системах;
  • наукові основи технології дієтичних добавок;
  • спектральні методи дослідження міжмолекулярних взаємодій харчових біополімерів;
  • теоретичні розрахунки та експериментальне визначення стійкості емульсій на основі синтезованих та природних емульгаторів;
  • вивчення поверхневих властивостей харчових речовин;
  • наукове обґрунтування технології продуктів харчування з використанням солюбілізованого масла та впровадження солюбілізованих речовин у технології харчових продуктів, що містять водо- і маслорозчинні вітаміни;
  • наукове обґрунтування технології прискореного виробництва кукурудзяного крохмалю;
  • удосконалення методик хімічного аналізу для багатокомпонентних харчових систем;
  • термодинамічна стабільність окремих хімічних сполук;
  • розробка наукових основ введення жиророзчинних вітамінів у харчові системи;
  • наукові основи технологій продуктів оздоровчого та функціонального призначення.
Науково-дослідна робота студентів (НДРС) є невід’ємним елементом навчального процесу і здійснюється через поступове оволодіння студентами методиками виконання дослідницьких робіт та розвитку здатності самостійно орієнтуватися в ситуаціях, що виникають під час вирішення практичних і технічних завдань.

Результати НДР, виконаних студентами, щорічно доповідались на Всеукраїнській науково-практичній конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Інноваційні технології розвитку у сфері харчових виробництв, готельно-ресторанного бізнесу, економіки та підприємництва: наукові пошуки молоді», яка традиційно проводилась у Харківському державному університеті харчування та торгівлі.

Так у 2021 році на засіданні секції «Технології оздоровчих харчових продуктів та методи дослідження харчових систем» було представлено 11 тез доповідей студентів та молодих вчених, у тому числі 9 під керівництвом співробітників кафедри. Також на секції були представлені 3 доповіді з Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковіча та Української інженерно-педагогічної академії.

В Румунії на конференції Student in Bucovina : 9 edition of the international Conference for Student, 18 december 2020 / Faculty of Food Engineering, Stefan cel Mare University of Suceava, студентка С. Солнцева зробила доповідь англійською своєї НДР Consuming of High-perfomance (HP) inulin products for health improvement (опубліковані 1 тези доповіді).

Студентка С. Солнцева (ННІХТБ) сумісно з курсантом Національної академії Національної гвардії України в межах діяльності науково-освітньо-виробничого кластеру посіли 3 місце у міжнародному конкурсі студентських наукових робіт «BlackSeaScience 2021» (ОНАХТ, м. Одеса).

Студенти, які виконували НДР під керівництвом викладачів кафедри, представляли результати своєї роботи також в інших закладах освіти і ННІ: на щорічній конференції молодих вчених «Холод в біології та медицині – 2021», яка відбулася 19-20 травня 2021 р. в Інституті проблем кріобіології і кріомедицині національної академії наук України (опубліковано 1 тези доповіді); на 2-й міжнародній науково-практичній інтернет-конференції «Новації в технології та обладнанні готельно-ресторанних, харчових і переробних виробництв», яка відбулася 23 листопада 2021 р. у Таврійському державному агротехнологічному університеті імені Д. Моторного (опубліковано 1 тези доповіді); на ХХІІ Міжнародній конференції студентів, аспірантів та молодих учених «Сучасні проблеми хімії», яка відбулася 19-21 травня 2021 р в Київському національному університеті імені Т. Шевченка (опубліковано 1 тези); на VII Міжнародній науково-практичній конференції «Prioritydirectionsofscienceandtechnologydevelopment», яка відбулася 21-23 березня 2021 р. в м. Києві (опубліковано 1 тези доповіді); на 45-й всеукраїнській практично-пізнавальній конференції «Наукова думка сучасності і майбутнього», яка відбулася 30 жовтня 2021 р у м. Дніпро (опублікована 1 стаття).

Викладачі кафедри здійснювали керівництво магістерськими і дипломними роботами студентів.

У 2021 році на кафедрі хімії, біохімії, мікробіології та гігієни харчування функціонувало 5 студентських наукових гуртків.

  1. У науковому гуртку «Фізико-хімічні методи дослідження продовольчої сировини та харчових продуктів» проводились дослідження з систем доставки вітаміну D.
  2. Науковий гурток «Хімічний аналіз та аналітичний контроль у різних галузях науки, техніки і виробництва» працював над вивченням можливості використання вуглецевих наноструктур оксиду графена і фулерену для створення перспективних фільтраційних матеріалів з наночастками, що можуть бути ефективно впроваджені у технологіях водопідготовки, водоочищення, зокрема тонкого, а також коригування сольового складу. У дослідженнях був визначений суттєвий вплив фулерену, графену і їх композитів на електрофізичні, оптичні властивості води, зміна яких зумовлюється структурною переорганізацією з утворенням у воді метастабільних упорядкованих шарів або кластерів.
  3. У науковому гуртку «Харчова безпека» студентами проводяться дослідження пов’язані з визначенням показників якості та складу харчових продуктів, дослідження, пов’язані з розробкою нових харчових продуктів з підвищеним вмістом дефіцитних нутрієнтів, а також харчових продуктів спеціального призначення. Студенти гуртка залучені до участі в держбюджетній НДР 10-20-21Б (0120U100684) «Наукові та практичні аспекти технологій дієтичних продуктів для людей з порушеним обміном речовин».
    Результати досліджень впроваджені у навчальний процес дисципліни «Сучасні методи дослідження сировини та харчових продуктів».
  4. У науковому гуртку «Світ дієтичних продуктів» студентами старших курсів ФПХВ проводяться дослідження, пов’язані з визначенням фізико-хімічних показників якості нетрадиційної сировини для приготування харчових продуктів – амарантового борошна та борошна з плодів ріжкового дерева. Визначались також фізико-хімічні показники якості сиру кисломолочного та вміст каротиноїдів у перспективній сировині для виготовлення солоних сиркових виробів – Salicornia Europaea. Проведено дослідження щодо харчової поведінки молоді щодо вживання продуктів багатих вітаміном D.
  5. У науковому гуртку «Вологі корми для собак» студентами факультету переробних і харчових виробництв під керівництвом викладачів кафедри проводились дослідження з розробки рецептів вологих кормів для собак, їх приготування та визначення деяких фізико-хімічних показників.

Результати НДР студентів з наукових гуртків опубліковані у тезах доповідей та статтях.