Відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Захист і карантин рослин у ХХІ столітті: проблеми і перспективи»

19–20 жовтня 2023 р. на базі факультету агрономії та захисту рослин Державного біотехнологічного університету відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція «Захист і карантин рослин у ХХІ столітті: проблеми і перспективи», присвячена ювілейним датам від дня народження видатних вчених-ентомологів докторів біологічних наук, професорів О.О. Мігуліна та О.В. Захаренка. Зважаючи на вимоги безпеки та воєнний стан в Україні конференція була проведена з використанням онлайн платформи GoogleMeet.

Організаторами конференції були Міністерство освіти і науки України, Державна наукова установа «Інститут модернізації та змісту освіти», Харківська обласна державна адміністрація, Департамент науки і освіти, Рада молодих вчених при Харківській обласній державній адміністрації, Державний біотехнологічний університет, Інститут захисту рослин НААН, Український науково-дослідний інститут лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького, Українське ентомологічне товариство, Czech university of life sciences (Чехія), The research institute of organic agriculture (Швейцарія), Monterey county department of agriculture (США), ТОВ «Сингента», ТОВ «БАСФ» та ТОВ «Екзогеніка».

Слід відзначити, що незважаючи на багато об’єктивних проблем сьогодення у конференції змогли взяти участь 99 провідних науковця, аспіранти та студенти з 18 установ України, США, Чехії та Швейцарії. Всі вони займаються проблемами захисту і карантину рослин в Україні та світі.

З привітальними словами до учасників конференції виступили виконуючий обов’язки ректора ДБТУ, канд. тех. наук А.І. Кудряшов, декан факультету агрономії та захисту рослин ДБТУ, канд. с.-г. наук., доцент О.В. Романов та Голова ради молодих вчених при Харківській обласній державній адміністрації, доктор екон. наук, професор, О.В. Мандич, які відзначили стратегічну важливість захисту і карантину рослин для забезпечення продовольчої безпеки України та світу у сучасних умовах.

На пленарному засіданні канд. с.-г. наук, доцент, завідувач кафедри зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту і карантину рослин ім. Б. М Литвинова С.В. Станкевич виступив з доповіддю «Олексій Олексійович Мігулін – видатний український зоолог», а канд. біол. наук, доцент, Голова Харківського ентомологічного товариства О.Г. Шатровський виступив із доповіддю «Олександр Всеволодович Захаренко – ентомолог, видатний охоронець природи», присвяченими життю та творчому шляху двох видатних учених-ентомологів ХХ століття пам’яті яких і була присвячена конференція.

На секційних засіданнях головували доктор с.-г. наук, професор кафедри зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту і карантину рослин ім. Б. М Литвинова В.П. Туренко та доктор с.-г. наук, професор, академік ЛАНУ професор кафедри зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту і карантину рослин ім. Б. М Литвинова В.Л. Мєшкова.

Багато учасників виступили з доповідями та презентаціями на секційних засіданнях. Особливо змістовними та цікавими були доповіді В. Л. Мєшкової «До методики виявлення та вивчення біологічних особливостей жолудевої молі Blastobasis glandulella (Riley, 1871) (Blastobasidae) в жолудях та плодах гіркокаштану» та «Тополевий листоїд Chrysomela populi Linnaeus, 1758 (Coleoptera, Chrysomelidae) в урбоценозах м. Харкова», Ю. Є. Скрильника «Поширення смарагдової ясеневої златки Agrilus planipennis Fairmaire, 1888 (Coleoptera: Buprestidae) у Харківській області», Д. О. Батуркіна «Короїди та їхні хижаки у феромонних пастках різного типу», Н. Ю. Полчанінової «Степові балки як осередок біорізноманіття в агроландшафті Східного Лісостепу України», К. Ю. Жупінської «Заходи щодо зменшення пошкодження рослин роду Populus L. стовбуровими комахами», М. М. Рисенко «Особливості розвитку клопів роду Lygus Hahn, 1833 (Hemiptera: Heteroptera: Miridae) на соняшнику», І. П. Леженіної «Незара зелена (Nezara viridula), або зелений овочевий клоп – адвентивний вид в Україні» та ін. Їхні матеріали досліджень викликали найбільш жваві дискусії.

По завершенні конференції організатори та учасники відмітили високий науково-практичний рівень доповідей. Завідувачем кафедри зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту і карантину рослин ім. Б. М Литвинова, канд. с.-г. наук., доцентом С.В. Станкевичем було запропоновано у жовтні 2024 р. провести міжнародну науково-практичну конференцію, присвячену ювілейним датам від дня народження видатних вчених-фітопатологів, професорів В.Ф. Пересипкіна та Ф.М. Марютіна. Організатори та учасники підтримали цю ідею і ухвалили рішення розпочати підготовку до проведення майбутньої конференцію.

Проректор з наукової роботи ДБТУ, доктор технічних наук, професор, Заслужений діяч науки і техніки України, Лауреат Державної премії України В. М. Михайлов наприкінці конференції відміти, що всі дослідження мають чітко виражений практичний характер і знаходять попит на виробництві та побажав усім молодим і досвідченим науковцям у галузі захисту і карантину рослин сконцентрувати свою увагу на таких важливих напрямках як: екологічно орієнтовані технології захисту рослин від шкідливих організмів; моніторинг та охорона біорізноманіття агроценозів, урбоценозів і лісових насаджень; стійкість рослин до біотичних та абіотичних факторів та інвазіях шкідливих організми в агроценози, урбоценози і лісові насадження. Також Валерій Михайлович відзначив важливість інтеграції наукових досліджень у міжнародний та європейський простір, що дозволить розширити можливості для проведення досліджень та отримання додаткових джерел фінансування.

Слід відмітити, що всі учасники конференції отримали іменні сертифікати та програму конференції і збірник матеріалів, які вчасно і на високому якісному рівні були підготовлені кандидатами наук, доцентами кафедри зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту і карантину рослин ім. Б.М. Литвинова І.П. Леженіною та Л.В. Жуковою.