Гринченко Ольга Олексіївна

Доктор наук Професор завідувачка кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії

Освіта та кар`єра
Гринченко О.О. у 1984 році закінчила Харківський інститут громадського харчування за спеціальністю «Технологія та організація громадського харчування» (кваліфікація інженер-технолог). Трудовий і науковий шлях розпочала у 1984 році в Харківському інституті громадського харчування, працюючи на посадах старшого лаборанта, асистента, старшого викладача, доцента, професора. З 2009 року завідувачка кафедри загальної та харчової хімії, з 2010 р. – завідувачка кафедри технології харчування (начасі – кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії). Кандидат технічних наук з 1989 року, доцент кафедри технології харчування з 1999 року. Доктор технічних наук за спеціальністю 05.18.16 – технологія продуктів харчування з 2006 року, професор кафедри технології харчування з 2008 року.
Лауреат Державної премії України, нагороджена грамотами Верховної Ради України «За заслуги перед українським народом», МОН України, відзначена нагрудними знаками «За наукові досягнення» та «Відмінник освіти».
Освітнянська діяльність
Гринченко О.О. – член НМК МОН України за спеціальністю 181 «Харчові технології», за її безпосередьної участі розроблено стандарти вищої освіти для здобувачів ступеню вищої освіти бакалавр, магістр, доктор філософії. Гарант освітньо-професійної програми «Харчові технології в ресторанній індустрії» підготовки здобувачів ступеню вищої освіти магістр. В освітянській діяльності запроваджує інноваційні моделі навчання (проєктне, імітаційне проблемне, модульне, метод Case Study), а також digital-технології.
Дисципліни
Технологія харчової продукції в ресторанній індустрії, Харчові та дієтичні добавки, Інноваційні технології та інжиніринг в харчовій промисловості та ресторанній індустрії, Методологія конструювання харчової продукції, Проєктні технології в ресторанній індустрії, Фаховий колоквіум
Наукова діяльність
Наукову діяльність Гринченко О.О. спрямовано на вирішення пріоритетних наукових проблем світового рівня, зокрема, підвищення стійкості продовольчих систем та забезпечення продовольчої безпеки держави у воєнний та повоєнний період. Науковий напрям досліджень – теорія та практика створення, виробництва та забезпечення стабільності харчової продукції з гетерогенною (емульсійною, пінною, піно-емульсійною) структурою.
Гринченко О.О. є учасником понад 97 Міжнародних та Всеукраїнських конференцій, бізнес-форумів. Пройшла стажування в провідних підприємствах США (2002 р.), Німеччини (2017, 2015 р.р.), Сербії (2017 р.), Чехії (2019 р.). Була керівником та відповідальним виконавцем 32 науково-дослідних тем, з них 2 держбюджетних, 16 бюджетних та 14 госпдоговірних, результати яких упроваджено в підприємствах харчової промисловості та ресторанної індустрії України. Гринченко О.О. є керівником науково-дослідної лабораторії «Food Research and Development (R&D) LAB».
За роки науково-педагогічної діяльності О.О. Гринченко підготувала 6 кандидатів та 4 докторів технічних наук. Член двох спеціалізованих рад із захисту дисертаційних робот.
Кількість публікацій
Загальна кількість публікацій складає 567, у тому числі: 20 навчальних посібників, 35 монографій (з них 6 – англійською мовою), 167 статей (з них за останні п’ять років 15 у виданнях, що входить до міжнародних наукометричних баз даних Scopus, Web of Science), 195 навчально-методичних матеріалів, тез доповідей на Міжнародних та Всеукраїнських науково-практичних конференціях, 45 патентів, понад 105 технічних умов та технологічних інструкцій.