ОСВІТА:

1985 р. – Харківський інститут громадського харчування, спеціальність «Технологія та організація громадського харчування», кваліфікація інженер-технолог.

КАР’ЄРА:
09.1985 – 10.1985 Інженер технолог-дієтолог ОРС Дніпровського металургійного комбінату
11.1985 – 05.1987 Служба в лавах Радянської Армії
08.1987 – 08.1991 Завідувач їдальнями кущів № 1, 2 ОРС Дніпровського металургійного комбінату
09.1991 – 09.1992 Викладач-стажист кафедри процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв Харківського інституту громадського харчування (ХІГХ)
09.1992 –10.1994 Асистент кафедри процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв ХІГХ
05.1994 На базі Харківського інституту громадського харчування утворено Харківську державну академію технології та організації харчування (ХДАТОХ)
10.1994 – 10.1995 Старший викладач кафедри процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв ХДАТОХ
10.1995 – Заступник декана інженерно-механічного факультету ХДАТОХ
11.1995 – 09.2003 Доцент кафедри процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв ХДАТОХ
11.2002 На базі Харківської державної академії технології та організації харчування створено (ХДУХТ)
09.2003 – 01.2004 В.о. декана інженерно-механічного факультету ХДУХТ
01.2004 – 09.2021 Проректор з наукової роботи ХДУХТ
09.2021 – 02.2022 Проректор з науково-педагогічної роботи та євроінтеграції Державного біотехнологічного університету
02.2022 – По теперішній час проректор з наукової роботи Державного біотехнологічного університету

ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ:
Навчальні курси: «Процеси та апарати харчових виробництв», «Технологічні основи машинобудування», «Техніка харчових виробництв малого та середнього бізнесу», керівництво здобувачами ступенів вищої освіти бакалавра, магістра, доктора філософії, консультування здобувачами наукового ступеня доктора наук.
Автор 26 навчальних посібників та 65 навчально-методичних розробок.

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:
1994 р. – кандидат технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв. Захист дисертації відбувся у спеціалізованій вченій раді Харківської державної академії технології та організації харчування.
2003 р. – доктор технічних наук за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв. Захист дисертації відбувся у спеціалізованій вченій раді Харківського державного університету харчування та торгівлі.
Коло наукових інтересів пов’язано з проблематикою розробки прогресивних технологій та обладнання переробки сільськогосподарської сировини і виробництва харчової продукції масового споживання.

НАУКОВА ШКОЛА:
Співкерівник наукової школи «Удосконалення процесів, обладнання харчових виробництв та розробка прогресивних технологій переробки сільськогосподарської сировини».
У 2011 році багаторічна робота «Інноваційні технології виробництва харчової продукції нового покоління масового споживання» наукового колективу, до складу якого входив В.М. Михайлов, відзначена Державною премією України в галузі науки і техніки.
Підготував 2 доктора технічних наук та 6 кандидатів технічних наук (за спеціальністю 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних і фармацевтичних виробництв). Наразі є науковим консультантом здобувача наукового ступеня доктора наук та науковим керівником здобувача ступеня доктора філософії.

НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ:
Автор більше 650 наукових публікацій, у т.ч. 33 монографій, 258 статей (з них 13 статей у виданнях, що індексуються наукометричними базами Scopus та Web of Science, сумарний h-індекс = 6), 75 охоронних документів на винаходи та корисні моделі, більше 300 тез доповідей.

НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА:
Брав участь у виконанні 23 наукових тематик, з них 6 виконувались за рахунок коштів державного бюджету:
– «Розробка інноваційних технологій оздоровчих харчових продуктів на основі рослинної сировини і оптимізація процесів» (2013-2015 рр.) – виконавець;
– «Оптимізація технологічних параметрів переробки сировини з забезпеченням гарантованої якості харчових продуктів» (2015-2017 рр.) – виконавець;
– «Інноваційні технології оздоровчих харчових продуктів на основі рослинної сировини та обладнання для їх реалізації» (2017-2019 рр.) – виконавець;
– «Розробка технологічних процесів і низькотемпературного обладнання виробництва багатофункціональних напівфабрикатів та кондитерських виробів з використанням органічної сировини» (2020-2021 рр.) – науковий керівник;
– «Інноваційні технології збереження та переробки рослинної сировини у безпечну продукцію спеціального призначення» (2022-2023 рр.) – виконавець;
– «Розробка апаратурно-технологічних рішень із виробництва багатоцільових функціональних харчових продуктів для людей, що перебувають у екстремальних умовах» (2024-2025 рр.) – науковий керівник.

УЧАСТЬ В РОБОТІ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ВЧЕНИХ РАД:
1) Спеціалізована вчена рада Д64.088.01 по захисту докторських і кандидатських дисертацій за науковими спеціальностями 05.18.12 – процеси та обладнання харчових, мікробіологічних та фармацевтичних виробництв (технічні науки), 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів (технічні науки), 05.18.16 – технологія харчової продукції (технічні науки)
1998 – 2004 рр. – вчений секретар ради;
2005 – 2010 рр. – член ради;
2011 – 2021 рр. – голова ради.
2) Спеціалізована вчена рада К64.088.03 по захисту кандидатських дисертацій за науковими спеціальностями 05.18.01 – технологія хлібопекарський продуктів, кондитерських виробів та харчових концентратів (технічні науки), 05.18.13 – технологія консервованих та охолоджених харчових продуктів (технічні науки) – 2012 – 2021 рр. – член ради.

УЧАСТЬ В РОБОТІ РЕДКОЛЕГІЙ ФАХОВИХ НАУКОВИХ ВИДАНЬ УКРАЇНИ:
2004 – 2022 рр – заступник головного редактора фахового видання «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі»;
з 2023 р. по теперішній час – головний редактор фахового видання «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі».

ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ:
2009 – 2011 рр – член експертної ради ВАК України з технологій харчової та легкої промисловості;
2016 – 2021 рр – заступник голови секції Наукової ради МОН України за фаховим напрямом «Наукові проблеми харчових технологій та промислової біотехнології»;
2018 – 2021 рр. – голова експертних комісій обласних конкурсів: на здобуття іменних стипендій Харківської обласної державної адміністрації в галузі науки (номінація «Технічні науки»); «Вища школа Харківщини – кращі імена» (номінація «Молодий науковець»);
з 2015 року по теперішній час – провідний учений відділення аграрної економіки і продовольства Національної академії аграрних наук України;
з 2016 р. по теперішній час – член Президії ради проректорів з наукової роботи закладів вищої освіти та директорів наукових установ МОН України.

ЗОВНІШНІ НАГОРОДИ:
Знак «Відмінник освіти України», 2002 р.;
Диплом «Вища школа Харківщини – кращі імена» в номінації «Науковець», 2005 р.;
Нагрудний знак МОН України «За наукові досягнення», 2007 р.;
Почесна грамота Харківської обласної державної адміністрації та Харківської обласної ради, 2007 р.;
Грамота Верховної ради України «За заслуги перед Українським народом», 2011 р.;
Державна премія України в галузі науки і техніки, 2011 р.;
Подяка Харківського міського голови, 2015 р.;
Грамота Харківської обласної ради, 2017 р.;
Заслужений діяч науки і техніки України, 2018 р.;
Грамота Північно-східного наукового центру НАН України і МОН України, 2018 р.