Селютіна Галина Анатоліївна

Кандидат наук Доцент Доцент кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк

Освіта:
1981 р. – Харківський інститут громадського харчування, технологія та організація громадського харчування, інженер-технолог;
1997-2000 рр. – Харківська державна академія технології та організації харчування, навчання в аспірантурі за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів;
2001 р. – Харківська державна академія технології та організації харчування, захист дисертації «Товарознавча оцінка ревеню та аґрусу і паст на їх основі» на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів;
2005 р. – отримання вченого звання доцента кафедри товарознавства та експертизи товарів.

Кар’єра:
1982-1983 рр. – Харківський технікум радянської торгівлі, завідувач канцелярії;
1983-1987 рр. – Харківський інститут громадського харчування, старший інженер науково-дослідного сектора;
1987-1988 рр. – Харківський інститут громадського харчування, викладач кафедри технології виробництва продуктів громадського харчування;
1988-1989 рр. – Ресторан «Театральний» Харківського міського тресту ресторанів, метрдотель;
1989-1997 рр. – Ресторан «Центральний» Харківського міського тресту ресторанів, метрдотель;
1997-2000 рр. – Харківська державна академія технології та організації харчування, аспірант;
2000-2002 рр. – Харківська державна академія технології та організації харчування, асистент кафедри товарознавства та експертизи товарів;
2002-2021 рр. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, старший викладач, з 2003 р. – доцент, з 2013 р. – професор кафедри товарознавства та експертизи товарів;
2021 р. – Державний біотехнологічний університет, доцент кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк.

Освітня діяльність:
Викладає навчальні курси: «Інноваційні технології продуктів з рослинної сировини та молока», «Інноваційний інжиніринг продуктів з рослинної сировини та молока», «Безвідходні технології продуктів з рослинної сировини та молока», «Контроль якості та безпеки продукції галузі». 

Наукова діяльність:
Наукові інтереси – пошук інноваційних технологічних прийомів та розробка з їх застосуванням технологій безпечних продуктів та добавок з рослинної сировини підвищеної харчової та біологічної цінності

Наукова робота:

  • відповідальний виконавець 2 держбюджетних, 18 госпдоговірних та 17 бюджетних науково-дослідних тем.
  • під науковим керівництвом захищено 2 кандидатські дисертації,
  • офіційний опонент та рецензент кандидатських дисертаційних робіт;
  • керівник постійно діючого студентського наукового гуртка;
  • науковий керівник дипломних робіт студентів СВО «бакалавр», «магістр»;
  • керівник студентів – учасників Всеукраїнських конкурсів зі спеціальних дисциплін;

Наукові публікації:
Загальний список опублікованих праць складає понад 300 найменувань, в тому числі 4 монографій, 1 енциклопедія, 11 навчальних посібників, 80 статей (із них 5 – в базах даних SCOPUS та Web of science, статті у періодичних фахових виданнях України харчового профілю, у міжнародних виданнях Італії, Румунії, Македонії, Південної Кореї та ін.), 127 тез доповідей на всеукраїнських та міжнародних конференціях України, Великої Британії, Македонії, Швеції, Іспанії, Казахстані, Болгарії, Естонії та ін., 67 навчально-методичних розробок. Крім того розроблено 14 авторських свідоцтв та патентів, позитивних рішень на винахід.

Зовнішні нагороди:

  • Диплом ІІ ступеню конкурсу ГО «Національної академії наук вищої освіти України» на краще видання, яке отримало визнання серед наукової та освітянської спільноти (період видання – з 2021-го по 2023 рр. включно) – за номінацією «Збірник наукових праць»;
  • Почесна грамота Департаменту економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації.

Участь в громадських об’єднаннях за професійним спрямуванням:
Член Міжнародного товариства товарознавців і технологів (International Association of Commodity Science and Technology– IGWT)