Напрями науково-дослідної роботиНаукова школа д.т.н., професора Шаніної О.М.Наукова школа к.т.н., професора Самохвалової О.В.Науково-дослідна робота студентів

Важливим компонентом професійної діяльності викладачів кафедри є науково-дослідна робота, спрямована на розробку інновацій для зернопереробної, хлібопекарської, кондитерської, макаронної та харчоконцентратної галузей хлібопекарської промисловості.

У теперішній час на кафедрі виконуються наукові дослідження у межах наступних науково-дослідних тем:

  • НДР на замовлення МОН України № 1-21 БО (0121U109654) «Розробка технологічних процесів і низькотемпературного обладнання виробництва багатофункціональних напівфабрикатів та кондитерських виробів з використанням органічної сировини»
    Науковий керівникд.т.н., проф. Михайлов В.М.
    (Міжкафедральна НДР, виконується за участі наукового колективу кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв).
  • НДР (0120U105312) «Наукове обґрунтування інноваційних технологій оздоровчих хлібобулочних і кондитерських виробів з використанням нетрадиційної сировини»
    Науковий керівникк.т.н., проф. Самохвалова О.В.
    (Міжкафедральна НДР, виконується за участі наукового колективу кафедри кафедра хімії, біохімії, мікробіології та гігієни харчування).
  • НДР (0119U003668) «Дослідження фізико-хімічних, мікробіологічних, біохімічних процесів у виробництві харчових продуктів з зерна та борошна»
    Науковий керівникк.т.н., доц. Гавриш Т.В.

На кафедрі працюють дві наукові школи, очолювані д.т.н., професором Шаніною О.М. та к.т.н., професором Самохваловою О.В.

Наукова школа «Інноваційні технології переробки зерна та борошна»

Керівник школи – ШАНІНА Ольга Миколаївна
доктор технічних наук, професор

Основні напрями діяльності наукової школи:

  • розробка й удосконалення технологій желейних кондитерських виробів зі зменшеною витратою полісахаридів;
  • розробка технологій хлібопекарських і кондитерських виробів з нетрадиційної борошняної сировини;
  • розробка технологій хлібопекарських і кондитерських виробів з нетрадиційної борошняної сировини;
  • розробка технології озонування пшеничного борошна й удосконалення технологій хлібобулочних виробів на основі озонованого пшеничного борошна;
  • оптимізація технології кондиціювання зерна;
  • розробка нових технологій виробництва борошна із пророщеного зерна пшениці;
  • розробка нових технологій формованих борошняних виробів;
  • розвиток технологій безглютенової продукції.

За напрямками наукової школи захищено:

  • 10 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук;
  • 1 дисертація на здобуття ступеня доктора філософії.

Наукова школа «Регулювання якості та харчової цінності кондитерських і хлібобулочних виробів з використанням сировини мікробного та рослинного походження»

Керівник школи – САМОХВАЛОВА Ольга Володимирівна
кандидат технічних наук, професор

Основні напрями діяльності наукової школи:

  • використання мікробних і рослинних полісахаридів для регулювання якості хлібобулочних та кондитерських виробів;
  • розробка ресурсо- і енергозберігаючих технологій хлібобулочних, кондитерських, макаронних виробів і харчоконцентратів;
  • розробка продукції галузі підвищеної харчової цінності, оздоровчого, дієтичного і лікувально-профілактичного призначення;
  • розробка технологій продукції галузі з використанням природних барвників і ароматизаторів

За напрямками наукової школи захищено:

  • 10 дисертацій на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук;
  • 2 дисертації на здобуття ступеня доктора філософії.