Всеукраїнський конкурс студентських робіт


Професор НТУ «ХПІ» О. Кривоконь ініціював проведення Всеукраїнського конкурсу студентських робіт.

Доктор історичних наук, професор кафедри автомобіле, і тракторобудування Національного технічного університету «Харківський політехнічний університет» Олександр Кривоконь ініціював проведення Всеукраїнського конкурсу на кращу студентську роботу, присвячену історії українського тракторобудування та тракторовикористання. Про це він повідомив 28 червня н.р. під час проведення заходу в Харківській державній науковій бібліотеці ім. В.Г. Короленка, присвяченого 100-річчю українського тракторобудування.

Під час заходу О.Г. Кривоконь та краєзнавець і журналіст В. П. Козоріз, презентували свої видання, присвячені цій темі, та розповіли про те, як з’явився перший український трактор й зароджувалося вітчизняне тракторобудування. Було це на початку 20-х років минулого століття в селищі Кічкас біля Запоріжжя. Ще перед Першою світовою війною інженери Р. Ремпель та А. Унгер за американськими зразками почали розробляти тут трактор власної конструкції. Війна перешкодила цій роботі і повернутись до неї вони змогли лише в 1921 році. Того року був виготовлений перший експериментальний зразок триколісного трактора, на якому був встановлений одноциліндровий нафтовий двигун. А вже в 1923 році на одному з націоналізованих заводів в селищі Кічкас почали серійний випуск цих тракторів, що отримали назву «Запорожець». На той час це було неабияке досягнення не лише для України, а й для всієї радянської країни. Звичайно, більшовицька влада намагалась використовувати це досягнення у своїй пропаганді…

Варто зазначити, що професор О.Г. Кривоконь є одним з найавторитетніших дослідників українського тракторобудування. Цій темі він присвятив десятки наукових публікацій, видав кілька книг, підручників і наукову монографію, веде активну просвітницю роботу. У 2021 році за його ініціативою Укрпошта випустила поштову марку, конверт та листівку із зображенням першого українського трактора. Його ініціатива про проведення Всеукраїнського конкурсу студентських робіт також спрямована на популяризацію теми українського тракторобудування, яка займає помітне місце в історії науки і техніки.

О.Г. Кривоконь повідомив, що конкурс студентських робіт триватиме з 1 липня по 30 листопада 2023 року. Для його проведення буде сформовано конкурсну комісію, а для переможців конкурсу передбачено три грошові премії – 5000 грн.(І місце), 3000 грн (2 місце) і 2000 грн. (3 місце). Цю ініціативу вже підтримав відділ науково-інформаційного забезпечення інноваційних процесів Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г. Короленка. На її сайті бібліотеки можна ознайомитися з Положенням та умовами проведення Всеукраїнського конкурсу студентських робіт, присвячених історії українського тракторобудування та тракторовикористання.

Положення про конкурс