УЧАСТЬ У НАУКОВІЙ ПРОГРАМІ ПОЛОНІСТА В УНІВЕРСИТЕТІ МИКОЛАЯ КОПЕРНИКА В ТОРУНІ

Керівник Музейного комплексу Державного біотехнологічного університету, професорка, докторка історичних наук Любов ЖВАНКО стала переможницею престижної програми ПОЛОНІСТА, організатором якої виступає NAWA – Національна Агенція Академічних Обмінів (Варшава, Польща) й протягом 15 січня – 15 липня 2022 року з дозволу ректора Університету Миколая Коперника в Торуні професора Анджея СОКАЛА перебуває на Відділі Мистецтва цього навчального закладу. Зазначена програма розрахована на іноземних науковців, які займаються історією та культурою Польщі.

У рамках реалізації програми передбачено збір матеріалів до майбутньої книги, присвячену польським архітекторам Харкова у співавторстві із професоркою Йоанною КУХАЖЕВСЬКОЮ, деканом Відділу Мистецтва; підготовка нового навчального курсу; читання циклу лекцій для студентів Відділу Мистецтва УМК та інших університетів Польщі у рамках «гостьових лекцій»; участь у презентаціях, наукових зустрічах в університетах, музеях, інституціях і представництвах у Варшаві, Любліні, Кракові, Білостоку, Бидгощі, Ѓданську, Познані, Тарнобжегу.

Слід зазначити, що один із навчальних корпусів Державного біотехнологічного університету (Різдвяна, 19) збудовано польським архітектором Олександром Ржепишевським, а в навчальному корпусі, що на Московському проспекті 45, навчався польський художник Болеслав Цибіс. Відтак, наукова і дидактична діяльність професорки Любові ЖВАНКО буде тісно пов’язана із презентацією Університету широкому загалу Польщі.

У рамкам професійного спрямування, як керівника Музейного комплексу Державного біотехнологічного університету, передбачено зустрічі з керівництвом університетських музеїв з метою ознайомлення з досвідом діяльності споріднених закладів; ознайомлення з досвідом облаштування музейного та університетського простору, для майбутнього використання у створенні університетського простору європейського зразка; налагодження контактів з працівниками університетських музеїв у рамках майбутньої співпраці, можливості організації практики студентів з напрямку «туризм». Важливим аспектом перебування на науковій програмі стануть зустрічі з представниками аграрних університетів Польщі з метою обговорення можливості налагодження майбутньої співпраці з Державним біотехнологічним університетом.

Професорка Любов ЖВАНКО мала зустріч з директором Окружного Музею в Торуні Александрою МЕЖЕЄВСЬКОЮ та головним зберігачем фондів Анною КРОПЛЕВСЬКОЮ-ГАЄВСЬКОЮ. Також про майбутню співпрацю, можливості обміну виставками обговорено із директором Університетського музею УМК Мирославом СУПРУНЮКОМ. У розмові директор музею, якому було презентовано буклет виставки, присвяченої видатним польським ветеринарам Харкова з нагоди 170-річчя створення Харківської державної зооветеринарної академії, наголосив на унікальності Державного біотехнологічного університету, до якого увійшов цей навчальний заклад, а відтак привніс до нього глибокі наукові та освітні традиції. У рамках зустрічей професорка Любов ЖВАНКО презентувала колегам свої наукові видання, натомість отримала для Музейного комплексу Державного біотехнологічного університету цінні книги, що стануть частиною його експозиції.

Також відбулися зустрічі із адміністрацією Відділу Мистецтва, зокрема деканом відділу професоркою Йоанною КУХАЖЕВСЬКОЮ, розпочато працю у Головній бібліотеці УМК, із колегами з університетів Любліна та Познані визначено терміни читання «гостьових» лекцій, а з керівництвом Галереї імені Слендзінських у Білостоці – презентації словника про видатних поляків у Харкові.

Реалізація програми, якою займається професорка Любов ЖВАНКО є важливою як з огляду на історію Державного біотехнологічного університету, так і для майбутніх промоційних заходів, оскільки додасть упізнаваності університету, а запланована участь у програмах Польського Радіо у Варшаві дозволить наповнити інформацією про навчальний заклад, серед іншого, і європейський медіапростір.