ВЕСНЯНИЙ ФОРУМ СТУДЕНТСЬКОЇ МОЛОДІ – 2023

6-7 квітня 2023 року в нашому університеті відбувся XIX ФОРУМ «Молодь і індустрія 4.0 в XXI сторіччі»

Цей фаховий молодіжний науково–практичний захід було проведено згідно плану ДНУ «Інститут модернізації змісту освіти» від 27.09.2022р. № 22.1/10-1357 «Про формування Переліку міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференцій здобувачів вищої освіти і молодих вчених у 2023 році» та сформованого переліку міжнародних та всеукраїнських наукових конференцій здобувачів вищої освіти та молодих вчених Міністерства освіти і науки України на 2023 рік (лист ДНУ “Інститут модернізації змісту освіти” Міністерства освіти і науки України №21/08-9 від 10.01.2023р. про Перелік міжнародних, всеукраїнських науково-практичних конференцій здобувачів вищої освіти і молодих вчених у 2023 році) та наказу в.о. ректора ДБТУ (№ 01-01/81 від 15.03.2023р.).

На пленарному засіданні з привітанням до учасників форуму від керівництва нашого університету та вступним словом звернулися проректор з наукової роботи Михайлов Валерій Михайлович і Голова Ради молодих вчених Мандич Олександра Валеріївна, які особливо підкреслили, що головною метою цього освітянського заходу є розширення науково-технічного кругозору молодих дослідників, та залучення їх до участі в інноваційній роботі.
Метою проведення цього заходу було заохочення студентської молоді до наукової діяльності з питань широкого кола досліджень, які виконуються фахівцями нашого університету.

Результати своїх науково-дослідних робіт на форум представили студенти, здобувачі вищої освіти, магістранти, аспіранти, молоді вчені з 15, як українських так і зарубіжних, закладів вищої освіти, коледжів, а також профільних підприємств, організацій та установ. Оргкомітетом форуму на чолі з д.т.н., професором, проректором з наукової роботи ДБТУ Михайловим В.М., к.т.н., доцентом, проректором з науково-педагогічної роботи ДБТУ Серіком М.Л. (перший заступник голови) та двома заступниками голови к.т.н., доцентом, деканом ФМІ ДБТУ Бредихіним В,В., д.т.н., доцентом, завідувачем кафедри СІ ТММБ ДБТУ Автуховим А.К. було організовано роботу 16 «он-лайн» cекцій різного науково-практичного спрямування.




До участі у фаховому молодіжному заході долучилися 369 учасників, у тому числі 6 із зарубіжних країн, таких як Словенія та Республіка Польща. До організаційного комітету форуму надійшло 345 тез доповідей (у т.ч. з інших країн –6).

Під час роботи секцій, в доповідях її учасників багато уваги приділялось питанням розробки сучасних конструкцій і технічної експлуатації нової сільськогосподарської техніки, та конкретним ідеям зі створення нових машин, обладнання, пристроїв для рослинництва, тваринництва, технічного сервісу, лісового комплексу і паркового господарства. На форумі також обговорювались питання, пов’язані із засобами автоматизації і комп’ютерними технологіями АПК, використанням альтернативних джерел енергії та нових паливно–мастильних матеріалів. Не залишились без уваги економічні аспекти розробки і експлуатації сучасних комплексів машин, філософсько–гуманітарні проблеми господарської діяльності та соціально–політичні проблеми територіальних громад.

За результатами роботи форуму, завдяки кропіткій та цілеспрямованій роботі відповідального секретаря організаційного комітету, к.т.н., доцента кафедри СІ ТММБ Мартиненка О.Д. було опубліковано електронну версію збірки тез «XIX-й Міжнародний ФОРУМ «Молодь і індустрія 4.0 в XXI сторіччі». Збірка матеріалів форуму. – Харків: ДБТУ. 2023. 352с.», яка розміщена на сайті нашого університету.

Підбиваючи підсумки цьогорічного форуму студентської молоді слід зазначити: науково-практична цілеспрямованість досліджень та активність його учасників свідчать про те, що сучасна молодь прагне жити в ногу з сучасним прогресом, а подібні науково-практичні заходи допомагають творчій молоді, громадсько активній частині студентства набувати навичок творчого пошуку, ініціативності, та турботливого ставлення до оточуючого середовища, до рідної землі.

В.А. Бантковський, член оргкомітету