Засідання Групи сприяння академічній доброчесності

Засідання Групи сприяння академічній доброчесності в університеті відбулось за підтримки проректора з наукової роботи Валерія Михайлова та проректора з науково-педагогічної роботи Максима Серіка, а також у заході взяли участь відповідальні за перевірку кваліфікаційних робіт від факультетів.

У вступному слові Максим Серік наголосив на необхідності побудови сталої філософії щодо академічної доброчесності в університеті. Зауважив щодо популяризації інструментів для створення контенту за допомогою штучного інтелекту, які вже нині є не лише вікном можливостей, а й джерелом зловживань.

Директорка Наукової бібліотеки ДБТУ Наталія Ніколаєнко оприлюднила результати роботи підрозділу підтримки норм і принципів академічної доброчесності в університеті. У своїй доповіді вона зазначила заходи, які були організовані бібліотекою з цього напряму – заняття зі студентами, викладачами. Також були оприлюднені результати анкетування «Я і академічна доброчесність», проведеного в університеті за ініціативи бібліотеки. Важливим та корисним є започаткування рубрики «Академічна доброчесність» у Facebook.

Власним досвідом поширення засад академічної доброчесності поділилась з аудиторією директорка НБ ХНМУ Ірина Киричок. Вона відзначила проведення круглих столів як найефективніший формат діалогу між учасниками освітнього процесу з питань академічної доброчесності.

Зі свого боку Максим Серік окреслив питання щодо врегулювання термінів передачі кваліфікаційних робіт здобувачів освіти до колекції «Кваліфікаційні роботи» для збереження в репозиторії університету Open Archive SBTU.

Підбиваючи підсумки засідання Валерій Михайлов наголосив, що академічна доброчесність починається із доброчесної поведінки кожного учасника освітнього процесу. Було розглянуто та затверджено план заходів із питань академічної доброчесності на 2024 рік.