Кафедра «Обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв» Державного біотехнологічного університету заснована у 2021 році на базі кафедри «Обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв» Харківського національного технічного університету сільського господарства імені П.Василенка та кафедри «Процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв» Харківського державного університету харчування та торгівлі.
Кафедра є випусковою за спеціальностями:
133 Галузеве машинобудування
- Освітньо-професійні програми:
- «Інженерія переробних і харчових виробництв» – рівень вищої освіти бакалавр
- «Обладнання переробних і харчових виробництв», «Обладнання харчової та готельно-ресторанної індустрії» – рівень вищої освіти магістр
131 «Прикладна механіка»
- Освітньо-професійна програма програма:
- «Обладнання переробних і харчових виробництв» – рівень вищої освіти бакалавр
Кафедра має достатнє кадрове забезпечення та перспективи його розвитку, 100% лекційних годин за всіма дисциплінами, що закріплені за кафедрою, викладаються співробітниками з науковими ступенями докторів та кандидатів технічних та педагогічних наук, які також забезпечують кваліфіковане керівництво переддипломною практикою та кваліфікаційними роботами (проектами).