КАФЕДРА ТЕХНОЛОГІЇ ПЕРЕРОБКИ ТА ЯКОСТІ ПРОДУКЦІЇ ТВАРИННИЦТВ

Сучасний професорсько-викладацький склад кафедри

Очолює кафедру кандидат сільськогосподарських наук, доцент Ганна Леонідівна Лисенко. На сьогодні професорсько-викладацький склад кафедри: 3 доктори наук, 4 кандидати наук, 2 старші викладачі. Технічне обслуговування навчального процесу забезпечує лаборант Катерина Михайлівна Мироненко.

З ліва на право, верхній ряд: Вікторія Олександрівна Попова, доцент, кандидат сільськогосподарських наук; Юлія Олександрівна Васильєва, доцент, кандидат сільськогосподарських наук; Ірина Михайлівна Гейда, старший викладач; Ганна Леонідівна Лисенко, завідувач кафедри, доцент, кандидат сільськогосподарських наук; Анастасія Львівна Леппа, старший викладач, кандидат сільськогосподарських наук; Олександр Іванович Колісник, доктор сільськогосподарських наук, старший викладач;

Нижній ряд: Таїсія Миколаївна Рижкова професор, доктор технічних наук; Василь Григорович Прудніков, професор, доктор сільськогосподарських наук; Ірина Миколаївна Боднарчук, старший викладач; Катерина Михайлівна Мироненко, старший лаборант .

Кафедра є однією із провідних на факультеті біотехнологій. Вона має давню і славетну історію, яка протягом багатьох років поєднує в собі підготовку фахівців за такими напрямками – технологія виробництва і переробки продукції тваринництва, водні біоресурси та аквакультура.

Її історія ведеться з 1923 року, коли на базі учбової лабораторії молоковедення при Харківському зоотехнічному інституті була створена кафедра молочного господарства (1923-1928р.р.). У 1928 році кафедра молочного господарства була перейменована у кафедру технології молока і молочних продуктів (1928-1955 рр.).

Кафедрою завідували: професор Юлій Адольфович Трувельт (1928-1931 рр.), доцент Олександр Іванович Воробйов (1931-1933 р.р.), доцент Мусій Іванович Книга (1933-1973 р.р.), доцент М.І. Мосолов (1974-1980 .рр.), доцент В.П. Образцов (1981-1992 р.р.), доцент  М.І. Машкін (1992-1995 р.р), професор В.Г Прудніков. (1995 – 2021 р.р.), доцент Лисенко Г.Л. (2021-по теперішній час).

Саме Мусій Іванович Книга був одним з основних фундаторів Харківської наукової школи молочних технологів.

Мусій Іванович Книга, доктор с.-г. наук, професор, член кореспондент ВАСГНІЛ. Розпочав свою педагогічну діяльність в 1931 році саме на цій кафедрі. Він був видатним вченим та педагогом та разом зі своїми учнями зробив значний внесок в розвиток науки про молочне господарство, технологію молока і молочних продуктів.

Він був крупним організатором і керівником одного з провідних сільськогосподарських вузів країни – Харківського зоотехнічного, пізніше зооветеринарного інституту, тривалий час працював завідуючим кафедрою технології продуктів тваринництва та керівником науково – дослідної лабораторії з технології молока.

М.І. Книга має більше 300 наукових праць, в тому числі 19 підручників та монографій.

В 1950-1980 р.р. під керівництвом Мусія Івановича виконуються широкомасштабні комплексні наукові дослідження взаємозв’язків факторів зовнішнього середовища в природно-біологічній системі: ґрунт – рослина – корм – тварина – молоко – молочні продукти. На матеріалах цих досліджень під керівництвом М.І. Книги були підготовлені та захищені 28 кандидатських  дисертацій.

На основі робіт, виконаних разом із співробітниками кафедри, М.І. Книга видає ряд підручників і довідників у молочній справі. Виходить безліч фундаментальних робіт, пов’язаних з продуктивністю, годуванням молочної худоби, оцінкою якості молока і молочних продуктів. За видатні успіхи в науково-дослідній роботі М. І. Книга неодноразово нагороджувався орденами, медалями і знаками пошани.

В творчому науково – дослідницькому пошуку формувалась наукова школа молочних технологів: Г.Г. Хмелик, Г.П. Антіпіна, І.А. Бузун, Б.Ф. Галат, Ю.А. Дмитровський, В.В. Змійов, В.І. Гриненко, В.В. Бахрушин, В.С. Тендітник, Л.М. Іванов, М.І. Машкін, І.М. Шевченко, Т.О. Тарасова та інші.

Нині кафедра технології переробки та якості продукції тваринництва налічує 10 чоловік, із них 9 викладачів, 1 лаборант.

На кафедрі працюють досвідчені науково-педагогічні працівники.

Василь Григорович Прудніков доктор сільськогосподарських наук, професор,  автор та співавтор понад 340 наукових публікацій, більш ніж 60 методичних видань, посібника з грифом Мінагрополітики, монографії, п’яти довідників, п’яти національних стандартів України та ін. На сьогодні він керує роботою  аспірантів.

Василь Григорович Прудніков є одним з стовпів наукової школи професора Е. М. Доротюка, який займався вирішенням ряду важливих питань м’ясного скотарства і продовжувачем школи М.Д. Потьомкіна – Ю.Д. Рубана. Однією з його заслуг є розробка методу збереження генофонду симентальської породи комбінованого молочно-м’ясного типу великої рогатої худоби з високими показниками якості молока. На сьогодні Василь Григорович має власну наукову школу.

Основний напрямком наукової роботи Василя Григоровича є питання розробки теоретичних та практичних методів інтенсифікації виробництва яловичини і покращення її якості, а також енергозберігаючої технології виробництва яловичини у м’ясному скотарстві.

За значний особистий вклад в наукову та педагогічну діяльність Василя Григоровича нагороджено званням почесний професор ХДЗВА та Донського ГАУ, багатьма почесними грамотами міністерства, обласної та районної рад, а також «Знаком пошани» та «Відмінника аграрної науки та освіти » ІІІ, ІІ, I ступенів, відзнака за наукові та освітні досягнення.

Таїсія Миколаївна Рижкова, доктор технічних наук, професор, є автором та співавтором більш ніж 200 наукових праць в тому числі статті, що індексуються в наукометричних базах Scopus – 8, Web of Science – 12; 11 патентів на корисну модель, ДСТУ Технологічна Інструкція до ДСТУ «Сири м’які із козиного молока. Технічні умови».

Основним напрямком наукової роботи Таїсії Миколаївни є впровадження у виробництво новітніх технологій із виробництва козиного молока, збагаченого йодовмістними добавками та переробка козиного молока на кисломолочні продукти та сири функціонального призначення, збагаченого йодовмістними та мінеральними добавками.

За значний особистий вклад в наукову та педагогічну діяльність Таїсію Миколаївну Рижкову нагороджено: диплом переможця ХХ обласного конкурсу «Вища школа Харківщини-кращі імена в номінації імена у номінації  «Викладач  професійно-орієнтованих  дисциплін»; знак Пошани; відмінник аграрної  освіти та науки.

У 2023 році за наукові досягнення та професійну діяльність в ДБТУ, нагороджена грамотою: «Подякою» від міського Голови м. Харкова Терехова І. О.

На кафедрі ведеться підготовка аспірантів і докторантів. Напрямок – теоретичне і експериментальне обґрунтування способів раціонального використання великої рогатої худоби для виробництва молока, високоякісної яловичини, важкої шкіряної сировини та оцінка молока, м’яса різних видів сільськогосподарських тварин

В 2018 році під керівництвом професора Пруднікова В.Г. була захищена дисертація доктора с.-г. наук Колісника Олександра Івановича на тему «Наукове обгрунтування, розробка та практична реалізація ресурсоощадної технології».

В 2021 році захистили  кандидатські дисертації:

  • Леппа Анастасія Львівна «Обґрунтування ефективної системи вирощування кіз зааненської породи» Науковий керівник – доктор с.-г. наук, професор, член кореспондент НААНУ Рубан С. Ю.
  • Рой Юлія Сергіївна «Продуктивні та адаптаційні якості корів абердин-ангуської породи за цілорічного вигульного утримання» Науковий керівник – доктор с.-г. наук, професор Прудніков В. Г.
  • Дидикіна Аліна Ігорівна «Розробка та обґрунтування технологічних елементів у м’ясному скотарстві» Науковий керівник – доктор с.-г. наук, професор Прудніков В. Г.
  • Левощенко Ірина Михайлівна «Ефективність використання йодовмісних добавок в раціонах кіз зааненської породи» Науковий керівник – доктор техн. наук, професор Рижкова Т. М.
  • Цуканова Марина Олександрівна «Формування продуктивних ознак худоби знам’янського внутрішньопородного типу поліської м’ясної породи різних ліній в умовах обмеженого генофонду» Науковий керівник – доктор с.-г. наук, професор Прудніков В. Г.

Наукові дослідження кафедри стосуються питань удосконалення і розробки методів переробки молока та м’яса, оцінки їх якості; розробки основних параметрів технологій м’ясного скотарства, створення нових м’ясних порід і типів та розробки й обґрунтування методів раціонального використання великої рогатої худоби для виробництва м’яса.

Кафедра надає практичну допомогу працівникам господарств агропромислового комплексу різних форм власності, працівникам м’ясопереробних підприємств та молокозаводів, малих підприємств, фермерам, фізичним особам за багатьма напрямками, основні з яких: технологія переробки та оцінка якості молока та молочних продуктів, м’яса та м’ясних продуктів; технологія виробництва яловичини, технологія ведення галузі м’ясного скотарства, товарознавство тваринної продукції та ін. Також надаються консультації навчально-дослідному комбінату ДБТУ.

Завдяки високому професіоналізму колектив здатний вирішувати наукові, освітянські, педагогічні питання на самому високому державному рівні.

 

 

Новини кафедри

Успішний захист магістерських кваліфікаційних робіт!

Кафедра інтегрованих електротехнологій та енергетичного машинобудування щиро вітає випускників з успішним захистом магістерських кваліфікаційних робіт…

Гостьова лекція від стейкхолдера: “Розробка нових харчових продуктів з різним рівнем новизни

11 грудня 2024 р. в рамках дисципліни “Іноваційний інжиніринг хлібопекарних, кондитерських і харчоконцентратних підприємств” (лекторка…

24 грудня заплановано проведення міжкафедрального засідання студентських наукових гуртків

24 грудня 2024 р. заплановано проведення міжкафедрального засідання студентських наукових гуртків – круглий стіл «Актуальні проблеми…