Наукові школи та напрямиНаукові гурткиНауково-дослідна робота студентівЗдобувачі ступеню вищої освіти доктор філософії
Вченими кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії  розроблено та впроваджено понад 230 інноваційних технологій харчової продукції, за результатами роботи опубліковано понад 2770 публікацій, в т.ч. 100 монографій, 65 навчальних посібників, 255 нормативних та технологічних документів, понад 350 патентів та авторських свідоцтв, встановлено наукове співробітництво з навчальними та науково-дослідними інститутами Іспанії, Польщі, США, Норвегії, Німеччини, Болгарії, Македонії, Казахстану.

Колектив кафедри працює за декількома науковими напрямами, роботу яких очолюють провідні фахівці галузі – д.т.н., проф. Пивоваров П.П., д.т.н., проф. Гринченко О.О., д.т.н., проф. Дейниченко Г.В. Наукові та практичні результати діючих наукової школи та напрямів впроваджено в Україні, Казахстані, Польщі, Іспанії, Франції, Ізраїлі, США.

Наукова школа Пивоварова П.П.
Пивоваров Павло ПетровичПивоваров Павло Петрович – д.т.н., професор, академік міжнародної академії холоду, відмінник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. За наукові успіхи нагороджений нагрудним знаком «За наукові досягнення», почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, Харківської міської та обласної державної адміністрації. Член спеціалізованої вченої ради Д 64.088.01 ХДУХТ, член експертної секції комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки.

Основні напрями діяльності наукової школи:

  • Комплексна переробка рибної сировини і морепродуктів та освоєння ресурсів антарктичного крилю
  • Наукові основи та практичні аспекти технології напівфабрикатів і готової продукції в процесі комплексної переробки гідробіонтів
  • Теорія та практика створення реструктурованих продуктів.

Під керівництвом професора Пивоварова П.П. розроблено теоретичні основи стабілізації колоїдного стану, структурно-механічних властивостей харчових продуктів з гетерогенною структурою, наукові основи створення структурованої продукції у формі капсульованих, гранульованих продуктів. Пивоваров П.П. є учасником трьох наукових експедицій до Антарктики (одна з яких у 1999 році – міжнародна), присвячених освоєнню запасів антарктичного крилю.

Пивоваров П.П. є автором більш ніж 630 публікацій, у тому числі: 13 навчальних посібників, більше 30 монографій, 172 статей (з них 12 у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних Scopus, Web of Science), 163 навчально-методичних матеріалів; підготовлено понад 115 патентів та авторських свідоцтв, які зареєстровано в Україні, країнах Європи, Японії й США.

Науковий напрям Гринченко О.О.
Гринченко Ольга ОлексіївнаГринченко Ольга Олексіївна – д.т.н., професор, відмінник освіти України, лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки. Нагороджена нагрудним знаком «За наукові досягнення», почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, Харківської міської та обласної державної адміністрації. Член спеціалізованої вченої ради Д 64.088.01 ХДУХТ, член навчально-методичної комісії МОН України.

Основні напрями діяльності:

  • Наукові основи забезпечення технологічної стабільності харчових гетерогенних систем
  • Наукові та практичні основи використання інноваційних харчових інгредієнтів в технології харчової продукції
  • Теорія та практика створення харчових продуктів індустріального виробництва.

Під керівництвом професора Гринченко О.О. розроблено наукові принципи створення харчової продукції з гетерогенною структурою (емульсійною, геле- та піноподібною) тривалого терміну зберігання, розроблено та запроваджено інноваційні технології харчових продуктів  масового споживання в підприємствах харчової індустрії.

Пройшла стажування в провідних підприємствах США (за програмою Marshal Plan for Ukraine), Німеччини (Fa. Sauels Frischmenü GmbH & Co. KG, м. Кемпен, Fa. IDB Deutschland GmbH, м. Нойкирхейн-Флуйн, Florin, м. Виллих); за запрошенням компанії KSI прийняла участь у науково-практичному семінарі «Управління інноваційною та науковою діяльністю (Кrefeld, Німеччина), міжнародному форумі з оптимального забезпечення населення йодом, який проходив за підтримки ЮНІСЕФ та Глобального альянсу з поліпшення харчування GAIN (Сербія).

Є керівником Центру технологічних інновацій (ЦТІ). ЦЕНТР ТЕХНОЛОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ – це  поєднання бізнес-рішень, інновацій та технологічного досвіду для харчової промисловості та ресторанної індустрії. ЦТІ співпрацює з виробниками харчової продукції, постачальниками харчових інгредієнтів,  університетськими дослідниками, урядовими установами, законодавцями та інш.

Загальна кількість публікацій складає 542, у тому числі: 22 навчальних посібників, 27 монографій,  158 статей (з них 12 у виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних Scopus, Web of Science), 107 навчально-методичних матеріалів, тез доповідей, 40 патентів, понад 105 технічних умов та технологічних інструкцій

Науковий напрям Дейниченка Г.В.

«Дослідження процесів харчових виробництв, розробка і вдосконалення технологій продуктів харчування та обладнання для їх виробництва»

Дейниченко Григорій ВікторовичДейниченко Григорій Вікторович – д.т н., професор, заслужений діяч науки і техніки України, Відмінник освіти України, академік Української технологічної академії, нагороджений нагрудним знаком «За наукові та освітні досягнення», почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, Харківської міської та обласної державної адміністрації, знаками професійної пошани ІІІ, ІІ та І ступенів Асоціації кулінарів України, член спеціалізованої вченої ради Д 64.088.01 ХДУХТ.

Основні напрями діяльності:

  • дослідження процесів харчових виробництв, розробка і вдосконалення технологій харчової продукції та обладнання для їх виробництва;
  • дослідження процесів ультрафільтрації рідких високомолекулярних полідисперсних систем та створення нових технологій функціональних продуктів з використанням похідних УФ-розділення;
  • дослідження процесів обробки білково-вуглеводної молочної сировини та створення технологій продуктів підвищеної харчової цінності на її основі;
  • розробка функціональних продуктів харчування на основі молочної сировини з використанням йодовміющуючих добавок.

Під керівництвом професора Дейниченка Г.В. розроблено теоретичні основи копреципітації білків білково-вуглеводної молочної сировини та білків яєць; практичні рекомендації щодо раціональних параметрів і режимів процесу ультрафільтраційного концентрування білково-вуглеводної сировини за допомогою УФ-мембран різних типів; теоретичні підходи до застосування ультрафільтраційних ретентатів у технологіях виробів з драглеподібною, емульсійною та пінною структурою тощо. В рамках наукового напряму підготовлено і захищено 7 докторських і 19 кандидатських дисертацій, продовжують працювати над дисертаціями 2 докторанти та 1 здобувач ступеня доктора філософії.

Дейниченко Г.В. є автором 21 підручника і навчального посібника, 18 монографій, 98 науково-методичних видань; більше 700 наукових статей, з них 20 – у виданнях, які включені до міжнародних наукометричних баз Scopus, Web of Science; 350 тез доповідей на наукових конференціях різних рівнів, в тому числі понад 160 авторських свідоцтв та патентів на винаходи; розроблено та впроваджено понад 40 нормативних документів.

Студентська молодь з великою зацікавленістю займається науковими дослідженнями, розуміючи, що майбутнє галузі – за інноваціями. На кафедрі працюють 5 наукових гуртків:

  1. Наукове обґрунтування технології реструктурованої продукції, одержаної шляхом утворення комплексних драглів. Керівник – проф., д.т.н. Пивоваров П.П.
  2. Харчові інгредієнти: функціональність, безпечність, ефективність. Керівник – проф., д.т.н. Гринченко О.О.
  3. Харчова безпечність у харчовій промисловості та ресторанній індустрії. Керівник – доц., к.т.н. Колесникова М.Б.
  4. Інноваційні технології продуктів здорового харчування. Керівник – доц., к.т.н. Черемська Т.В.
  5. Наукові та прикладні аспекти виробництва борошняних кондитерських виробів. Керівник – доц. Юрченко С.Л.

які дають здобувачам освіти можливість працювати над науковими проєктами, публікувати результати своїх досліджень, брати участь у конференціях і форумах, використовувати здобуті результати у кваліфікаційних роботах бакалавра та магістра.

Спеціальні заходи в межах діяльності наукового гуртка:

  • участь у Міжнародних та Всеукраїнських конференціях;
  • участь у Всеукраїнських конкурсах студентських робіт;
  • участь у StartUp на регіональному та Всеукраїнському рівнях.






Науково-дослідна робота студентів (НДРС) є невід’ємною складовою наукової діяльності закладу вищої освіти і першим етапом у підготовці наукових кадрів.

НДРС на кафедрі харчових технологій в ресторанній індустрії здійснюється за наступними напрямами:

  • НДРС, яку включено в освітній процес і є обов’язковою для всіх студентів;
  • НДР, що сприяє залученню студентів до виконання наукових досліджень в межах наукової діяльності.

Напрями НДРС відповідають профілю наукової діяльності кафедри і мають професійну спрямованість, що дозволяє використовувати наукові знання для вирішення практичних завдань.

Організація науково-дослідної роботи студентів здійснюється за наступними напрямами

  • Наукові дослідження в межах держбюджетних, бюджетних та госпдоговірних тем. Наукові роботи, що виконуються студентами, носять експериментальний, аналітичний та реферативний характер. Результати роботи студентів знаходять відображення в сумісних публікаціях у співавторстві з викладачами в фахових наукових збірниках та інших виданнях, під час написання курсових проектів та випускових кваліфікаційних робіт.
  • Дослідження в межах наукових гуртків кафедри. На кафедрі працює 5 наукових студентських гуртків, які очолюють професори Гринченко О.О., Пивоваров П.П., доценти Колеснікова М.Б., Юрченко С.Л., Черемська Т.В.

    Наукові гуртки кафедри:

    1. «Наукове обґрунтування технології реструктурованої продукції, одержаної шляхом утворення комплексних драглів». Керівник – проф., д.т.н. Пивоваров П.П.
    2. «Харчові інгредієнти: функціональність, безпечність, ефективність». Керівник – проф., д.т.н. Гринченко О.О.
    3. Харчова безпечність у харчовій промисловості та ресторанній індустрії. Керівник – доц., к.т.н. Колесникова М.Б.
    4. «Інноваційні технології продуктів здорового харчування». Керівник – доц., к.т.н. Черемська Т.В.
    5. Наукові та прикладні аспекти виробництва борошняних кондитерських виробів Керівник – доц. Юрченко С.Л.

Участь студентів у конкурсах студентських робіт, конференціях, олімпіадах, бізнес-форумах тощо. З метою розширення кругозору та постійної підтримки зв’язків з фахівцями вітчизняних та іноземних підприємств, відомих компаній кафедра сприяє проведенню наукових семінарів, майстер-класів (шоколадний майстер-клас від Катерини Крижанівської «Втілення мрій в десертах та цукерках»), тренінгів для здобувачів освіти, конференцій (Міжнародна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді»). Дані заходи спрямовані на обговорення шляхів розв’язання практичних завдань майбутніми фахівцями.

Науково-дослідна робота здобувачів ступеню вищої освіти є важливим чинником підвищення ефективної професійної підготовки майбутніх фахівців за рахунок того, що передбачає індивідуалізацію навчання, дає змогу реалізовувати особистісно орієнтоване навчання, розширює обсяг знань, умінь та навичок здобувачів освіти, сприяє формуванню активності, ініціативи, допитливості, розвиває творче мислення, спонукає до самостійних пошуків.

Здобувши диплом магістра після закінчення закладу вищої освіти, далі можна йти кількома шляхами, а саме заняття наукою, викладання, бізнес, державна служба. Тим, хто прагне зробити кар’єру наукового діяча, мріє викладати в університеті, необхідно закінчити аспірантуру, а після її закінчення захистити кваліфікаційну роботу. Навчання в аспірантурі за освітньо-науковою програмою «Харчові технології» – це унікальна можливість для молодих науковців долучитися до передових досліджень у сфері харчової науки, технологій та інновацій. Аспіранти працюють над розробкою нових продуктів, удосконаленням виробничих процесів, забезпеченням якості та безпеки харчових продуктів.

Можливості для аспірантів:

  • участь у міжнародних конференціях, стажуваннях та грантових программах,
  • доступ до сучасних лабораторій (проведення досліджень забезпечено Центром технологічних інновацій (ЦТІ). Науково-технічна інфраструктура ЦТІ – 2 науково-дослідні лабораторії ДБТУ («Food Research and Development LAB, лабораторія реологічних досліджень). За згодою сторін підприємств-партнерів – лабораторії та пілотні лінії виробничих підприємств – лабораторія  інноваційних технологій та експертизи харчових продуктів (ТОВ «Тайфун-2000»), лабораторія ТОВ «КУК Україна», лабораторія ТОВ «Альма Веко», Центр колективного користування науковим обладнанням (ЦККНО) «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування»)  та обладнання;
  • співпраця з провідними науковими установами та підприємствами харчової галузі;
  • публікація наукових статей у рейтингових журналах;
  • практичне впровадження наукових розробок у виробництво;
  • участь у виставках наукових розробок.

 

Після закінчення аспірантури аспіранти PhD мають можливість:

  • одержати науковий ступінь доктора філософії, а із ним й більш високий професійний та суспільний статус;
  • сформувати засади успішної кар’єри;
  • одержати нові навички, необхідні для працевлаштування