Колектив кафедри зосереджує свою увагу на підготовці фахівців, здатних забезпечити перехід від індустріального до інформаційно-технологічного суспільства через новаторство у навчанні, вихованні, науково-методичній та науково-дослідній роботі. Необхідність цих процесів диктується Європейською орієнтацією України та інтеграцією вищої освіти України у Європейський освітянський простір.
Колективом кафедри підготовлено та використовуються в освітньому процесу більш за 97 монографій, 53 навчальних посібників, 312 навчально-методичних матеріалів, створено електронну бібліотеку за фахом, розроблено та запроваджено електронні версії навчально-методичних комплексів дисциплін.
Навчальні посібникиМонографіїФото видань
- Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр: настанови до виконання та захисту : навчально-методичний посібник для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми навчання / Держ. біотехн. ун-т ; Уклад. О. О. Гринченко, М. Б. Колеснікова, С. Л. Юрченко, Н. В. Чорна. Харків: ДБТУ, 2024. 147 с.
- Юрченко С. Л., Онищенко В. М., Головко Т. М. Стандартизація, метрологія, сертифікація. Частина 1. Стандартизація: навч. посіб. / С. Л. Юрченко, В. М. Онищенко, Т. М. Головко. Харків: ДБТУ, 2024. 106 с.
- Кваліфікаційна робота здобувачів ступеня вищої освіти магістр: настанови до виконання та захисту : навчально-методичний посібник для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» денної та заочної форми навчання / Держ. біотехн. ун-т ; Уклад. О. О. Гринченко, М. Б. Колеснікова, Н. В. Чорна, В. А. Гросул, О. А. Круглова. Харків : ДБТУ, 2023. 156 с.
- Методологія наукових досліджень: навч. посіб. у 2 ч. Ч 2. / Ладика В. І., Шильман Л. З., Перцевой Ф. В. та ін./ за заг. ред. Ладика В. І. Херсон : Олді+, 2022. 222 с.
- Сучасні досягнення харчової науки: навч. посіб. у 2 ч. Ч 2. / Ладика В. І., Шильман Л. З., Перцевой Ф. В. та ін. / за заг. ред. Ладика В. І. Херсон : Олді+, 2022. 352 с.
- Технологія харчової продукції в ресторанній індустрії : навч. посіб в 4 частинах. Частина 1: Практика системного підходу в ресторанній індустрії / О. О Гринченко, М. Б. Колеснікова, С. Л. Юрченко, С. С. Андрєєва, С. Б. Омельченко; за заг. ред. Гринченко О. О. Харків : ДБТУ, 2022. 127 с.
- Загальні технології харчової промисловості : навч. посіб. у 2 ч. Ч. 1 / уклад. Ф. В. Перцевой, В. І. Ладика, П. П. Пивоваров, О. О. Гринченко, Н. В. Камсуліна, О. Б. Дроменко, О. Ю. Мельник, О. В. Котляр, А. М. Діхтярь, С. Б. Омельченко, С. С. Андрєєва. Харків : Діса плюс, 2021. 292 с.
- Загальні технології харчової промисловості: навч. посіб. у 2 ч. Ч. 2 / уклад. Ф. В. Перцевой, В. І. Ладика, П. П. Пивоваров, Н. Г. Гринченко, Н. В. Камсуліна, О. Б. Дроменко, О. Ю. Мельник, О. В. Котляр, Т. І. Маренкова, С. Б. Омельченко, С. П. Боковець, А. М. Діхтярь. Харків : Діса плюс, 2021. 204 с.
- Харчові технології: навч. посіб. у 2-х ч. Ч. 2 / Перцевий Ф. В., Камсуліна Н. В., Дроменко О. Б., Діхтярь А. М., Котляр О. В., Омельченко С. Б. / За заг. ред. проф. Перцевого Ф. В. Харків-Суми : ХДУХТ, 2020, 208 с.
- Лабораторний практикум з дисципліни «Харчові технології» : навч. посіб. / Ф. В. Перцевий, Камсуліна, О. Б. Дроменко, Б. Б., Черемська, С. В. Ботштейн Б.Б., Журавльов, С.Б. Омельченко, Н. В. Федак за ред. Ф.В. Перцевого. Харків : ХДУХТ, 2019. 164 с.
- Харчові технології: навч. посіб. у 2-х ч. Ч. 1 / Перцевий Ф. В., Камсуліна Н. В., Дроменко О. Б., Діхтярь А. М., Котляр О. В., Омельченко С. Б. / За заг. ред. проф. Перцевого Ф. В. Харків-Суми : ХДУХТ, 2019, 288 с.
- Технології харчової продукції в ресторанній індустрії для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» СВО бакалавр денної та заочної форм навчання: навч. посіб. / Гринченко О. О., Колеснікова М. Б., Юрченко С. Л., Андрєєва С. С. Харків:: ХДУХТ, 2019. 276 с.
- Перцевой Ф. В., Дроменко О. Б., Камсуліна Н. В., Гурський П. В., Ботштейн Б. Б., Черемська Т. В., Журавльов С. В., Омельченко С. Б., Федак Н. В., Маренкова Т. І., Болгова Н. В. Харчові технології. Практичний курс з дисципліни «Харчові технології» для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» СВО бакалавр денної та заочної форм навчання : навч. посіб. Харків-Суми: ХДУХТ, 2019. 164 с.
- Теоретичні основи харчових технологій Теоретичні основи харчових технологій : підручник / П. П. Пивоваров, [та ін.] ; за ред. П. П. Пивоварова. Сост.: Пивоваров П. П., Горальчук А.Б., Рябець О. Ю., Гринченко Н. Г., Нагорний О.Ю., Черемська Т. В. Харків : ХДУХТ, 2019. 320 с.
- Проектування закладів ресторанного господарства : навч. посіб. для студентів спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії» / Н. В. Чорна, О. Ю. Нагорний, Н. В. Федак, С. С. Андрєєва. 2-е вид., доповн. Харків : ХДУХТ, 2019. 281 с.
- Аналітична хімія та аналіз харчової продукції: навч. посіб. / Р. Є. Слободнюк, А. Б. Горальчук. Київ : Видавничій дім «Кондор», 2018. 336 с.
- Організаційно-методичне забезпечення кваліфікаційної роботи здобувачів ступеня вищої освіти магістр : навч.-метод. посіб. для студентів спеціальності 181 Харчові технології» спеціалізації «Харчові технології та технологічний менеджмент у ресторанному бізнесі» / О. О. Гринченко, П. П. Пивоваров, А. Б. Горальчук, М. Б. Колеснікова, Н. В. Чорна, О. Ю. Нагорний, С. Л. Юрченко, О. Ю. Рябець. Харків : ХДУХТ, 2018. 156 с.
- Організаційно-методичне забезпечення кваліфікаційної роботи здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр : навч. посіб. / О. О. Гринченко, П. П. Пивоваров, М. Б. Колеснікова, С. Л. Юрченко, Н. В. Чорна, Б. Б. Ботштейн, О. Ю. Нагорний. Харків : Видавництво Іванченка І.С., 2017. 156 с.
- Энциклопедия питания: в 10 т. / Под общ. ред. А.И. Черевко, В. М. Михайлова. Том 6. Процессы, происходящие в продуктах при их обработке / Пивоваров П. П., Шильман Л. З., Перцевой Ф. В., Мглинец А. И., Бреславец Т. В., Гринченко Н. Г., Федак Н. В., Самохвалова О. В., Котляр О. В. Харків : Мир Книг, 2017. 547 с.
- Энциклопедия питания: в 10 т. / Под общ. ред. А. И. Черевко, В. М. Михайлова. Том 7. Технология кулинарной продукции / Под общ. ред. Л. З. Шильмана; Сост. М. В. Артамонова, Д. О. Бидюк, Н.В. Гревцева, Н.Г. Гринченко, С.В. Журавльов, Е.И. Кравченко, М. Н. Квуткина, З.И. Кучерук, А. Н. Макарова, М. В. Обозная, С. Г. Олейник, С. В. Омельченко, О. В. Самохвалова, И. В. Симакова, Ф. В. Перцевой, Н. В. Федак, Н. В. Черная, Е. Г. Шидакова-Каменюка, Л. З. Шильман. Харків : Мир Книг, 2017. 543 с.
- Харчові добавки : навч. посіб. / О. О. Гринченко, [та ін.]. ; за ред. О. О. Гринченко. Укладачі: Гринченко О. О., Гринченко Н. Г, Неклеса О. П., Горальчук А. Б., Черемська Т. В., Рябець О. Ю., Плотнікова Р. В., Ботштейн Б. Б, Янчева М. О., Никифоров Р. П. Харків : ХДУХТ, 2017. 297 с.
- Энциклопедия питания: в 10 т. Т. 4 Пищевые добавки / Под общ. ред. А. И. Черевко, В. М. Михайлова; Состав.: В. А. Большакова, Б. Б. Ботштейн, Т. Н. Головко, А. Б. Горальчук, О. А. Гринченко, Н. Г. Гринченко, С. В. Журавлёв, Н. В. Камсулина, О. П. Неклеса, Р. В. Плотникова, О. Ю. Рябец, Т. В. Трощий, М. А. Янчева. Харків : Мир Книг, 2014. 592 с.
- Кошель О.Ю., Перцевой Ф.В., Федак Н.В., Діхтярь А.М. Технологія термостабільної молоковмісної начинки з використанням желатину : монографія. Суми:Харків : Діса+, 2024. 146 с.
- Review of the latest opinions and theories regarding the development of technical and agricultural sciences. Розділ «Технологія мусів з використанням крохмалю пшеничного» Юрченко С. Л, Колеснікова М. Б. (видавництво Сполучених Штатів Америки – Primedia eLaunch LLC) : Огляд новітніх думок і теорій щодо розвитку технічних і сільськогосподарських наук: колективна монографія / Горбатюк К., Бабяк В. та ін. Міжнародна наукова група. Бостон : Primedia eLaunch, 2023. 524 р.
- Innovative technologies and equipment: development prospects of the food and restaurant industries:Scientific monograph. Riga, Latvia: Baltija Publishing, 2022. 384 p.
- Pertsevoy, V. Ladyka, I. Smetanska, D. Bienias, M. Ianchyk, N. Grynchenko, S. Omelchenko, O. Hrynchenko. Technology of thermostable and frozen fillings using dairy raw materials and sesame seeds concentrate (Технологія термостійких та заморожених начинок з використанням молочної сировини та концентрату насіння кунжуту : моногрфія. Харків : Діса+, 2022. 192 с.
- Кондрашина Л. А., Гурський П. В., Ладика В. І., Сметанська І. М., Гринченко О. О., Омельченко С. Б., Перцевой Ф. В. Удосконалення технології напівфабрикату збивного борошняного з використанням желатину і ферменту трансглютаміназа : монографія. Харків : Діса+, 2022. 172 с.
- Krapivnytska I., Ladyka V., Ianchyk M., Omelchenko S., O. Melnyk, Pertsevyi F. Scientific and practical aspects of pectin and pectin products : monograf. Kharkiv : Dissa+, 2022. 228 p.
- Дейниченко Л. Г., Гніцевич В. А., Дейниченко Г. В. Інноваційні технології молочно-білкових концентратів : монографія. Харків : Факт, 2021. 220 с.
- Перцевой Ф. В., Ладика В. І., Омельченко С. Б., Шульга О. С. Гурський П. В. Технологія желейної продукції з використанням структуроутворювачів різних функціональних властивостей : монографія. Харків : Діса +, 2021. 132 с.
- Lisovska Tetiana, Chorna Nina. Technology of biscuit semi-finished products using extruded corn flour : monograf. Тернопіль : 2021. 126 р.
- Andrieieva S., Kolesnikova M., Hrynchenko O. Iurchenko S., Plotnikova R. Technologies of sweet sauces with the useof physical modification starches : monograf. Warsaw : RS Global Sp.z O.O., 2020. 98 p.
- Pertsevoy F., Shilman L., Simakova I., Perkel R., Kamsulina N. Fats and oils in industry of nutrition. Харків : ХДУХТ, 2019. 232 р.
- Пивоваров П. П., Нечепуренко К. Б. Технологія термостабільних пружних емульсії для виробів із фаршів : монографія. Харків : ХДУХТ, 2019. 180 с.
- Інноваційні технології харчової продукції : колективна монографія. За заг. ред. Дейниченка Г. В. Харків : Факт, 2019. 248 с.
- Dikhtiar А.М. Scientific basis of food technology using high oleic sun-flower oil: monograph / А.М. Dikhtiar, N.V. Fedak, O.O. Grynchenko, Ye.P. Pyvovarov. Польша, 2018. 156 p.
- Гринченко О. О., Пивоваров Є. П., Колеснікова М. Б., Андрєєва С. С. Технологія соусів солодких із використанням крохмалів фізичної модифікації : монографія. Харків : ХДУХТ, 2018. 137 с.
- Гринченко О. О., Пивоваров П. П., Федак Н. В., Діхтярь А. М. Технологія кулінарної продукції з використанням олії соняшникової високоолеїнового типу : монографія. Харків : ФОП Рогожников О.В., 2018. 134 с.
- Технологія напівфабрикату сухого збивного жировмісного : монографія / О.В. Котляр, А.Б. Горальчук, О.О. Гринченко, С.Б. Омельченко. Харків : Видавництво Іванченка І.С., 2017. 138 с.
- Технологія напівфабрикату збивного з використанням какао-масла : монографія / Горальчук А.Б., Омельченко С.Б., Гринченко О.О., Котляр О.В. : Видавництво Іванченка І.С., 2017. 108 с.
- Удосконалення технології напівфабрикату повітряно-горіхового: монографія / Л. Ф. Товма, А. Б. Горальчук, О. О. Гринченко. Харків : Національна акад. НГУ, 2016. 103 с.
- Технологія сирного продукту замороженого з додаванням концентрату ядра арахісу : монографія / Обозна М. В., Бідюк Д. О., Перцевой М. Ф., Перцевой Ф. В. та ін. ; за ред. П. В. Гурського, Ф. В. Перцевого. Суми : Університетська книга, 2016. 158 с.
- The technology of cheese structured semi-product with the use of gelatin : The monograf / Pertsevyi М., Gurskyi P., Ladyka V.,Pertsevyi F.Under the editorship ofP.Gurskyi,F. Pertsevyi. Sumy: UniversityBook, 2016. 134 p.
- Жири у виробництві харчової продукції : монографія / Л. З. Шильман, І. В. Сімакова, Н. В. Камсуліна, Ф. В. Перцевой, Н. В. Федак та ін. ; за заг. ред. Л. З. Шильмана. Суми : Університетська книга, 2016. 278 с.
- Желєва Т. С., Янчева М. О., Гринченко О. О,. Погожих М. І. Наукові основи використання сухих сумішей кріопротекторної дії в технологіях напівфабрикатів м’ясних заморожених : монографія. Харків : ХДУХТ, 2016. 133 с.
- Технологія напівфабрикатів десертної продукції на основі молока знежиреного : монографія / Плотнікова Р.В., Гринченко Н.Г., Пивоваров П.П. Харків : ХДУХТ, 2015. 113 с.
- Технологія соусів томатних капсульованих: монографія / Нагорний О.Ю., Пивоваров П.П., Неклеса О.П., Пивоваров Є.П. Харків : ХДУХТ, 2015. 123 с.
- Наукові аспекти технології солодких страв з пробіотичними капсульованими мікроорганізмами : монографія / Пивоваров Є.П., Гринченко О.О., Кондратюк Н.В., Неклеса О.П. Харків : ХДУХТ, 2015. 138 с.
- Технологія олії соняшникової капсульованої та її використання у складі салатів : монографія / Є. О. Коротаєва, О. П. Неклеса, О. Ю. Нагорний, Н. Г. Гринченко. Харків : ХДУХТ, 2015. 164 с.
- Дейниченко Г. В. Удосконалення технології емульсійних соусів : монографія / Г.В. Дейниченко, Т.І. Юдіна, С.М. Бесіда. Харків : Факт, 2015. 184 с.
- Технологія напівфабрикатів реструктурованих на основі грибної сировини : монографія / О. П. Неклеса [та ін.]. Харків : ХДУХТ, 2014. 145 с.
- Технологія десертів молочних з використанням карагенанів : монографія / А. Б. Горальчук [та ін.] ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2013. 122 с.
- Бреславець Т.В. Технологія структурованих аналогів філе рибного і кулінарної продукції на їх основі : монографія / Т. В. Бреславець, Л. М. Крайнюк, М. Б. Колеснікова Харків : Цифрова друкарня № 1, 2012. 143 c.
- The technology of food products on the base of gelatinizers with qualitative modified functional properties : The monograph / F. V. Pertsevoy [et al.] ; edited by F. V. Pertsevoy; Kharkiv State University of Food Technology and Trade. KH. : KSUFT, 2012. 285 p.
- Пивоваров П. П. Удосконалення методології експертизи поруватих харчових продуктів: монографія / П. П. Пивоваров, В. О. Захаренко, Т. В. Трощий; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків : ХДУХТ, 2012. 348 с.
- Сафонова О.М., Тіщенко Л.М., Гавриш Т.В., Камбулова Ю.В., Перцевий Ф.В., Лисюк Г.М., Чорна Н.В. Технологічні властивості зерна, борошна і тіста : монографія. Харків : «Апостроф», 2012. 252 с.
- Інноваційні технології виробництва харчової продукції масового споживання : монографія / П. П. Пивоваров [та ін.] ; за заг. ред. П. П. Пивоварова ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2011. 444 с.
- Технологія структурованих аналогів філе рибного і кулінарної продукції на їх основі : монографія / Т. В. Бреславець [та ін.] ; за заг. ред. Т. В. Бреславець ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2011. 211 c.
- Технологія харчових продуктів на основі драглеутворювачів з якісно зміненими функціональними властивостями: монографія / Ф. В. Перцевой [та ін.] ; за заг. ред. Ф. В. Перцевого ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2011. 312 c.
- Інноваційні технології виробництва харчової продукції масового споживання : монографія / П. П. Пивоваров [та ін.] ; за заг. ред. П. П. Пивоварова ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2011. 444 с.
- Дейниченко Г.В. Нові види копреципітатів та їх використання в харчових технологіях : монографія / Г.В. Дейниченко, Т.І. Юдіна, В.М. Ветров. Донецьк : Донеччина, 2010. 176 с.
- Трощий Т.В. Технологія термоформованих гарнірів на основі зернової сировини : монографія / Т.В. Трощий, П.П. Пивоваров; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2010. 173 с.
- Технологія харчової та кулінарної продукції з використанням білків молока: монографія / Ф.В. Перцевий, П.В. Гурський, С.Л. Юрченко [та ін.] Харків : ХДУХТ, 2010. 224 с.
- Технологія десертів з використанням стабілізаційних систем на основі крохмалю : монографія / А. А. Коваленко [та ін.]; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2010. 136 с.
- Наукові принципи технології аналогів ікри : монографія / О.Ю. Рябець, Є.П. Пивоваров, О.О. Гринченко [та ін.]; Харків : ХДУХТ, 2010. 163 с.
- Технологія харчової та кулінарної продукції з використанням білків молока : монографія / Ф.В. Перцевий, П.В. Гурський, С.Л. Юрченко [та ін.] Харків : ХДУХТ, 2010. 224 с.
- Пестіна Г.О. Сучасні напрямки в технології переробки дині : монографія / Г.О. Пестіна, Є.П. Пивоваров; Харків : ХДУХТ, 2010. 163 с.
- Теоретичні та прикладні аспекти стабілізації харчових продуктів з гетерогенною структурою : монографія / П. П. Пивоваров [та ін.]; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2010. 254 с.
- Технологія десертів з використанням стабілізаційних систем на основі крохмалю : монографія / А. А. Коваленко [та ін.]; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. Харків, 2010. 136 с.
- Горальчук А.Б. Технологія термостабільних соусів на основі овочевої сировини : монографія / А.Б. Горальчук, П.П. Пивоваров; Харків: ХДУХТ, 2010. 123 с.
- Трощий Т.В. Технологія термоформованих гарнірів на основі зернової сировини: монографія /Т.В. Трощий, П.П. Пивоваров; Харків: ХДУХТ, 2010. 173 с.
- Technologies of Food Products on the Base of Milk Protein : The monograph/ Pertsevyi F.V., Hurskyi P.V., Yurchenko S.L., Pyvovarov Ye.P. and oth. Kh.: СhSUFT, 2009. 206 p.