Колектив кафедри працює за декількома науковими напрямами, роботу яких очолюють провідні фахівці галузі – д.т.н., проф. Пивоваров П.П., д.т.н., проф. Гринченко О.О., д.т.н., проф. Перцевий Ф.В., д.т.н., проф. Дейниченко Г.В. Наукові та практичні результати діючих наукових шкіл впроваджено в Україні, Казахстані, Польщі, Іспанії, Франції, Ізраїлі, США.
- Наукові основи технології реструктурованої продукції, одержаної шляхом іонотропного гелеутворення. Керівник – проф., д.т.н. Пивоваров П.П.
- Наукові та прикладні основи виробництва кулінарної продукції індустріальними методами. Керівник – проф., д.т.н. Гринченко О.О.
- Харчова безпечність у харчовій промисловості та ресторанній індустрії. Керівник – доц., к.т.н. Колесникова М.Б.
- Інженерне та проектно-технічне забезпечення функціонування харчових виробництв та закладів ресторанної індустрії. Керівник – доц., к.т.н. Нагорний О.Ю.
- Наукові та прикладні основи виробництва борошняних кондитерських виробів Керівник – доц. Юрченко С.Л.
- Innovative technologies and equipment: development prospects of the food and restaurant industries : Scientific monograph. Riga, Latvia : “Baltija Publishing”, 2022. 384 p.
- Scientific and practical aspects of pectin and pectin products / Krapivnytska I., Ladyka V., Ianchyk M., Omelchenko S., O. Melnyk, Pertsevyi F. // Dissa+, 2022. 228 p.
- Дейниченко Л.Г., Гніцевич В.А., Дейниченко Г.В. Інноваційні технології молочно-білкових концентратів. Харків: Факт, 2021. 220 с.
- Перцевой Ф.В., Ладика В.І., Омельченко С.Б., Шульга О.С, Гурський П.В. Технологія желейної продукції з використанням структуроутворювачів різних функціональних властивостей. Харків: Діса плюс, 2021. 132 с.
- Technology of biscuit semi-finished products using extruded corn flour. Lisovska Tetiana, Chorna Nina. Тернопіль: 2021. 126 р.
- Andrieieva S., Kolesnikova M., Hrynchenko O. Iurchenko S., Plotnikova R. “Technologies of sweet sauces with the useof physical modification starches/ – Warsaw: RS Global Sp.z O.O.,2020. – 98 p.
- Pertsevoy F., Shilman L., Simakova I., Perkel R., Kamsulina N. Fats and oils in industry of nutrition. Харків : ХДУХТ, 2019. 232 р.
- Пивоваров П. П., Нечепуренко К. Б. Технологія термостабільних пружних емульсії для виробів із фаршів. Харків : ХДУХТ, 2019. 180 с.
- Інноваційні технології харчової продукції: колективна монографія. За заг. ред. Дейниченка Г.В. Харків: Факт, 2019. 248с.
- Dikhtiar А.М. Scientific basis of food technology using high oleic sun-flower oil: monograph / А.М. Dikhtiar, N.V. Fedak, O.O. Grynchenko, Ye.P. Py-vovarov., Польша, 2018. – 156 p.
- ГринченкоО.О., Пивоваров Є.П., Колеснікова М.Б., Андрєєва С.С. Технологія соусів солодких із використанням крохмалів фізичної модифікації: монографія. – ХДУХТ, 2018. – 137 с.
- Гринченко О.О., Пивоваров П.П., Федак Н.В., Діхтярь А.М. Технологія кулінарної продукції з використанням олії соняшниково високоолеїнового типу: монографія, ФОП Рогожников О.В., 2018. – 134 с.
- Технологія напівфабрикату сухого збивного жировмісного: монографія / О.В. Котляр, А.Б. Горальчук, О.О. Гринченко, С.Б. Омельченко. – Х. : Видавництво Іванченка І.С., 2017. -138 с.
- Технологія напівфабрикату збивного з використанням какао-масла: монографія / Горальчук А.Б., Омельченко С.Б., Гринченко О.О., Котляр О.В. : Видавництво ІванченкаІ.С., 2017. – 108 с.
- Удосконалення технології напівфабрикату повітряно-горіхового: монографія / Л. Ф. Товма, А. Б. Горальчук, О. О. Гринченко. – Х.: Національна акад. НГУ, 2016. – 103 с.
- Технологія сирного продукту замороженого з додаванням концентрату ядра арахісу монографія / Обозна М. В., Бідюк Д. О., Перцевой М. Ф., Перцевой Ф. В. та ін. ; за ред. П. В. Гурського, Ф. В. Перцевого. – Суми: Університетська книга, 2016. – 158 с.
- The technology of cheese structured semi-product with the use of gelatin : Themonograf / Pertsevyi М., Gurskyi P., Ladyka V.,Pertsevyi F.Under the editorship ofP.Gurskyi,F. Pertsevyi.– Sumy: UniversityBook, 2016. – 134 p.
- Жири у виробництві харчової продукції : монографія / Л. З. Шильман,І. В. Сімакова,Н. В. Камсуліна, Ф. В. Перцевой, Н. В. Федак та ін. ; за заг. ред. Л. З. Шильмана. – Суми : Університетська книга, 2016. – 278 с.
- Желєва Т.С., Янчева М.О., Гринченко О.О,. Погожих М.І. Наукові основи використання сухих сумішей кріопротекторної дії в технологіях напівфабрикатів м’ясних заморожених : монографія – Х. : ХДУХТ, 2016. – 133 с.
- Технологія напівфабрикатів десертної продукції на основі молока знежиреного: монографія // Плотнікова Р.В., Гринченко Н.Г., Пивоваров П.П. – Х. ХДУХТ, 2015. – 113 с.
- Технологія соусів томатних капсульованих: монографія // Нагорний О.Ю., Пивоваров П.П., Неклеса О.П., Пивоваров Є.П. – Х. ХДУХТ, 2015. – 123 с.
- Наукові аспекти технології солодких страв з пробіотичними капсульованими мікроорганізмами: монографія // Пивоваров Є.П., Гринченко О.О., Кондратюк Н.В., Неклеса О.П. – Х. ХДУХТ, 2015. – 138 с.
- Технологія олії соняшникової капсульованої та її використання у складі салатів: монографія / Є. О. Коротаєва, О. П. Неклеса, О. Ю. Нагорний, Н. Г. Гринченко. – Х. : ХДУХТ, 2015. – 164 с.
- Дейниченко Г.В. Удосконалення технології емульсійних соусів : монографія / Г.В. Дейниченко, Т.І. Юдіна, С.М.Бесіда. – Харків : Факт, 2015. – 184 с.
- Технологія напівфабрикатів реструктурованих на основі грибної сировини: монографія / О. П. Неклеса [та ін.]. – Х. : ХДУХТ, 2014. – 145 с. (Гринченко Н.Г., Горальчук А.Б., Нагорний О.Ю., Гринченко О.О.)
- Технологія десертів молочних з використанням карагенанів: монографія / А. Б. Горальчук [та ін.] ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х., 2013. – 122 с.
- Бреславець Т.В. Технологія структурованих аналогів філе рибного і кулінарної продукції на їх основі: монографія / Т. В. Бреславець, Л. М. Крайнюк, М. Б. Колеснікова – Х.: Цифрова друкарня № 1, 2012. – 143 c.
- The technology of food products on the base of gelatinizers with qualitative modified functional properties : The monograph / F. V. Pertsevoy [et al.] ; edited by F. V. Pertsevoy; Kharkiv State University of Food Technology and Trade. – KH. : KSUFT, 2012. – 285 p.
- Пивоваров П. П. Удосконалення методології експертизи поруватих харчових продуктів: монографія / П. П. Пивоваров, В. О. Захаренко, Т. В. Трощий; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х.: ХДУХТ, 2012. – 348 с.
- Сафонова О.М., Тіщенко Л.М., Гавриш Т.В., Камбулова Ю.В., Перцевий Ф.В., Лисюк Г.М., Чорна Н.В. Технологічні властивості зерна, борошна і тіста: монографія. – Х.: «Апостроф», 2012. – 252 с.
- Теоретичні та прикладні аспекти стабілізації харчових продуктів з гетерогенною структурою: монографія / П. П. Пивоваров [та ін.]; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х., 2010. – 254 с.
- Технологія десертів з використанням стабілізаційних систем на основі крохмалю: монографія / А. А. Коваленко [та ін.]; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х., 2010. – 136 с.
- Інноваційні технології виробництва харчової продукції масового споживання: монографія / П. П. Пивоваров [та ін.] ; за заг. ред. П. П. Пивоварова ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х., 2011. – 444 с.
- Технологія структурованих аналогів філе рибного і кулінарної продукції на їх основі : монографія / Т. В. Бреславець [та ін.] ; за заг. ред. Т. В. Бреславець ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х., 2011. – 211 c.
- Технологія харчових продуктів на основі драглеутворювачів з якісно зміненими функціональними властивостями: монографія / Ф. В. Перцевой [та ін.] ; за заг. ред. Ф. В. Перцевого ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х., 2011. – 312 c.
- Інноваційні технології виробництва харчової продукції масового споживання: монографія / П. П. Пивоваров [та ін.] ; за заг. ред. П. П. Пивоварова ; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х., 2011. – 444 с. (Гринченко О.О., Михайлов В.М., Іванов С.В., Коваленко А.А., Пивоваров Є.П., Зайцев В.В., Абсалямов Ю.Г., Зайцев А.В., Янчева М.О.)
- Technologies of Food Products on the Base of Milk Protein : The monograph/ Pertsevyi F.V., Hurskyi P.V., Yurchenko S.L., Pyvovarov Ye.P. and oth. Kh.: СhSUFT, 2009. – 206 p.
- Технологіяхарчовоїтакулінарноїпродукціїзвикористанням білків молока : монографія / Ф.В. Перцевий, П.В. Гурський, С.Л. Юрченко [таін.] – Харків: ХДУХТ, 2010. – 224 с.
- Пестіна Г.О. Сучаснінапрямкивтехнологіїпереробкидині : монографія / Г.О. Пестіна, Є.П. Пивоваров; ХДУХТ – Х., 2010. – 163 с.
- Горальчук А.Б. Технологія термостабільних соусів на основі овочевої сировини : монографія / А.Б. Горальчук, П.П. Пивоваров; ХДУХТ – Х., 2010. – 123 с.
- Трощий Т.В. Технологія термоформованих гарнірів на основі зернової сировини : монографія / Т.В. Трощий, П.П. Пивоваров; ХДУХТ – Х., 2010. – 173 с.
- Наукові принципи технології аналогів ікри: монографія / О.Ю. Рябець, Є.П. Пивоваров, О.О. Гринченко [та ін.]; – Х.: ХДУХТ, 2010. – 163 с.
- Технологія десертів з використанням стабілізаційних систем на основі крохмалю: монографія / А. А. Коваленко [та ін.]; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х., 2010. – 136 с.
- Технологія харчової та кулінарної продукції з використанням білків молока: монографія / Ф.В. Перцевий, П.В. Гурський, С.Л. Юрченко [та ін.] – Харків: ХДУХТ, 2010. – 224 с.
- Трощий, Т.В. Технологія термоформованих гарнірів на основі зернової сировини : монографія / Т.В. Трощий, П.П. Пивоваров; Харк. держ. ун-т харч. та торгівлі. – Х., 2010. – 173 с.
- Дейниченко Г.В. Нові види копреципітатів та їх використання в харчових технологіях : монографія / Г.В. Дейниченко, Т.І. Юдіна, В.М. Ветров. – Донецьк : Донеччина, 2010. – 176 с.
- Дейниченко Г. В., Мазняк З. О., Золотухіна І. В. Ультрафільтраційні процеси та технології раціональної переробки білково-вуглеводної молочної сировини: монографія. Харків: Факт, 2008. 208 с.
Науково-дослідна робота студентів (НДРС) є невід’ємною складовою наукової діяльності закладу вищої освіти і першим етапом у підготовці наукових кадрів.
НДРС на кафедрі харчових технологій в ресторанній індустрії здійснюється за наступними напрямами:
- НДРС, яку включено в освітній процес і є обов’язковою для всіх студентів;
- НДР, що сприяє залученню студентів до виконання наукових досліджень в межах наукової діяльності.
Напрями НДРС відповідають профілю наукової діяльності кафедри і мають професійну спрямованість, що дозволяє використовувати наукові знання для вирішення практичних завдань.
Організація науково-дослідної роботи студентів здійснюється за наступними напрямами
- Наукові дослідження в межах держбюджетних, бюджетних та госпдоговірних тем. Наукові роботи, що виконуються студентами, носять експериментальний, аналітичний та реферативний характер. Результати роботи студентів знаходять відображення в сумісних публікаціях у співавторстві з викладачами в фахових наукових збірниках та інших виданнях, під час написання курсових проектів та випускових кваліфікаційних робіт.
- Дослідження в межах наукових гуртків кафедри. На кафедрі працює 5 наукових студентських гуртків, які очолюють професори Гринченко О.О., Пивоваров П.П., доценти Колеснікова М.Б., Юрченко С.Л., Черемська Т.В., Нагорний О.Ю.
Наукові гуртки кафедри:
- Наукові основи технології реструктурованої продукції, одержаної шляхом іонотропного гелеутворення. Керівник – проф., д.т.н. Пивоваров П.П.
- Наукові та прикладні основи виробництва кулінарної продукції індустріальними методами. Керівник – проф., д.т.н. Гринченко О.О.
- Харчова безпечність у харчовій промисловості та ресторанній індустрії. Керівник – доц., к.т.н. Колесникова М.Б.
- Інженерне та проектно-технічне забезпечення функціонування харчових виробництв та закладів ресторанної індустрії. Керівник – доц., к.т.н. Нагорний О.Ю.
- Наукові та прикладні основи виробництва борошняних кондитерських виробів Керівник – доц. Юрченко С.Л.
- Участь студентів у конкурсах студентських робіт, конференціях, олімпіадах, бізнес-форумах тощо. З метою розширення кругозору та постійної підтримки зв’язків з фахівцями вітчизняних та іноземних підприємств, відомих компаній кафедра сприяє проведенню наукових семінарів, майстер-класів, тренінгів для студентів.
Дані заходи спрямовані на обговорення шляхів розв’язання практичних завдань майбутніми фахівцями.
Науково-дослідна робота студентів є важливим чинником підвищення ефективної професійної підготовки майбутніх фахівців за рахунок того, що передбачає індивідуалізацію навчання, дає змогу реалізовувати особистісно орієнтоване навчання, розширює обсяг знань, умінь та навичок студентів, сприяє формуванню активності, ініціативи, допитливості, розвиває творче мислення, спонукає до самостійних пошуків.