Загальна інформаціяІсторична довідкаНагородиМатеріально-технічна базаДисципліни кафедри

Успішне та активне життя для сучасної людини можливе тільки за умов реалізації у професії!!! Професія – це особистий розвиток, матеріальні здобутки, фітнес для мозку, нові знайомства, розширення зони комфорту, подяка від задоволених гостей.

Фахівець з харчових технологій  (бакалавр, магістр) у всі часи є затребуваним: впровадження нових форм та методів виробництва та обслуговування, пакування та доставки, розроблення креативних страв, забезпечення підвищеного рівня харчової безпечності… Цей перелік можна розширювати безмежно.

Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії є однією з провідних кафедр Університету, діяльність якої спрямовано на:

  • надання конкурентоспроможних освітніх послуг, що створює умови для творчого розвитку, освітньої мобільності та міжнародного визнання фахівців;
  • розкриття потенціалу, можливостей самореалізації та професійного розвитку студентства, співробітників Університету та фахівців галузі в інноваційному, освітньому, науковому та виробничому просторі;
  • підготовку фахівців, здатних працювати в умовах швидкозмінного багатофункціонального середовища, вимогам сучасного ринку праці.

Кафедра сьогодні – це сучасний потужний колектив професіоналів, який представлено 5 докторами технічних наук, 11 кандидатами технічних наук,  8 здобувачами ступеню вищої освіти доктор філософії. В колективі кафедри працюють 3 лауреати Державної премії України в галузі науки й техніки, 7 відмінників освіти, 2 академіка Міжнародної академії холоду, 3 експерти НАЗЯВО, 1 член НМК МОН України, члени журі міжнародних кулінарних конкурсів, голови та члени редакційних колегій наукових видань України та Європи.

Результати діяльності науковців відзначено: нагрудним знаком «За наукові досягнення», «Відмінник освіти», премією Президента України для молодих вчених, почесними грамотами та подяками Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Харківської міської та обласної державної (військової) адміністрації, ювілейним орденом Української Технологічної Академії «За заслуги у розвитку науки, освіти, промисловості та мистецтв».

Місія кафедри (основна мета діяльності) – євроінтеграція, сучасна освіта, інноваційна наука, конкурентоспроможні фахівці, які здатні працювати в умовах швидкозмінного багатофункціонального середовища, вирішувати державні та світові проблеми сталого виробництва та продовольчої безпеки.

Візія кафедри: кафедра у майбутньому багаторівнева поліфункціональна науково-освітньо-виробнича структура, діяльність якої спрямовано на формування інтегральної та професійних компетентностей на основі творчої діяльності, наукового пошуку, міжнародного співробітництва і мобільності.

Корпоративні цінності колективу кафедри – патріотизм, академічна свобода та доброчесність, робота в єдиній команді, яка розділяє і є засновником цінностей і традиції кафедри та Університету, що сприяє співпричетності загальній справі, формування позитивного іміджу, задоволеності від роботи та підвищенню її ефективності.

 

 

 

Кафедру харчових технологій в ресторанній індустрії засновано водночас з Харківським інститутом громадського харчування у 1967 році. Саме тоді було сформовано традиції творчого та дружнього колективу з постійного самовдосконалення та самоосвіти і великого бажання донести свій досвід та знання до студентів, які знайшли свій подальший розвиток у діяльності Харківської  державної академії технології та організації харчування, Харківського державного університету харчування та торгівлі, Державного біотехнологічного університету. 

Загоскіна Людмила ГригорівнаПершим завідувачем кафедри була ЗАГОСКІНА ЛЮДМИЛА ГРИГОРІВНА. Її енергія, талант керівника та педагогічна майстерність дозволили створити колектив викладачів-однодумців, які успішно реалізовували досвід в освітньому процесі, науковій та методичній роботі, практиці. Разом з Людмилою Григорівною значний внесок у формування кафедри доклали Манєлова Л.Д., Розенберг С.Д., Терещенко Л.В., Бєляєва Л.М., Бердичєвський В.Х., Касілова Л.О., Шильман Л.З., які з першопрохідців у формуванні ресторанної технології як науки перетворилися на легенду.

 У 1969 р. від базової кафедри технології та обладнання підприємств громадського харчування відокремлено кафедру обладнання, завідуючим якої призначено доц., к.т.н. М.І. Бєляєва.

Хронологія завідування кафедрою від початку до теперішнього часу:
1967 – 1973 рр. Загоскіна Людмила Григорівна
1973 – 1984 рр. Юріна Ельвіра Василівна
1984 – 1997 рр. Пивоваров Павло Петрович
1997 – 2010 рр. Крайнюк Людмила Миколаївна

З 2010 завідувачем кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії й по теперішній час є д.т.н., проф., лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Гринченко Ольга Олексіївна.

Відмінною рисою кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії є наступність поколінь, що дозволяє одночасно дбайливо зберігати традиції та бути на вершині сучасних досягнень.

Змінивши за 58 років свого існування декілька назв та місць розташування, кафедра залишається провідною в галузі підготовки фахівців для ресторанної індустрії та харчової промисловості, має високий кадровий потенціал, потужну наукову та матеріально-технічну базу.

 

Досягнення багатьох фахівців кафедри відзначено державними нагородами, серед яких – почесні грамоти та подяки Міністерства освіти і науки України, Харківської міської та обласної державної адміністрації. Наші нагороди дуже різноманітні та їх багато, але деякими досягненнями ми вважаємо за доцільне поділитися з Вами!

Імена наших викладачів є певним брендом в освітянському просторі та галузі завдяки власній результативності та прагнення до досконалості. Ми разом зі студентами є постійними учасниками бізнес-форумів, наукових та практичних конференції, семінарів, визнаними експертами у світі ресторанної індустрії та харчових виробництв.

Досягнення наших викладачів та студентів відмічено
на найвищому державному рівні:

Пивоваров Павло Петрович – участь у форумі «Стратегічні напрямки розвитку ДЕРЖАВНОГО БІОТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ»
Дейниченко Г.В., професор, д.т.н. – відмінник освіти України, заслужений діяч науки і техніки України
Колеснікова Марина Борисівна – переможець конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» у номінації кращий викладач професійних дисциплін (2019 рік)
Пивоваров Павло Петрович – переможець конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» у номінації кращий науковець (2019 рік)
Федак Наталя Василівна – відмінник освіти України ( 2019 рік)
Кокшарова Марія (здобувачка вищої освіти СВО бакалавр) – стипендія Президента України
Гладкова Олена (студентка)переможець конкурсів студентських наукових робіт, учасник науково-практичних конференцій (I місце, почесний диплом)
Калембет (студент) – переможець конкурсів студентських наукових робіт, учасник науково-практичних конференцій
Панчева Альона (студентка) – перможець II Міжнародного кулінарного фестивалю «BESTCookFEST» (II місце, почесний диплом переможця)
Мікс Микита та Рогожина Анастасія (студенти) – перможці Міжнародного кулінарного фестивалю «AgroCookFest» (II місце, почесний диплом переможця)
Кучерявий Андрій (студент)  – перможець II Міжнародного кулінарного фестивалю «BESTCookFEST» (I місце, почесний диплом переможця)
Команда студентів прийняла участь у Міжнародному конкурсі EcoTrophelia (м. Кельн, Німеччина). За результатами конкурсу команда отримала міжнародний сертифікат; продукт «Panna Cotta creamy dessert with juicy – fruit bubbles sauce» включено до міжнародного каталогу інноваційних розробок європейських країн.
Пивоваров П. П., Гринченко О.О., Пивоваров Є.П. – лауреати Державної премії України в галузі науки й техніки

 

Лабораторії та аудиторії кафедри оснащено сучасним обладнанням, що застосовується викладачами, аспірантами та студентами в освітній та науково-дослідної роботі. На кафедрі функціонують 2 навчальні лабораторії з теоретичних основ харчових технологій та методів дослідження харчової продукції; лабораторія сенсорної оцінки харчової продукції; 2 навчально-виробничі лабораторії; лабораторія інформаційно-комунікаційних технологій.

Науково-дослідні лабораторії:

  • FOOD RESEARCH AND DEVELOPMENT (R&D) LAB
  • Лабораторія реологічних досліджень

Здобувачі та науковці мають доступ до сучасних лабораторій Центру технологічних інновацій (ЦТІ) (За згодою сторін підприємств-партнерів – лабораторії та пілотні лінії виробничих підприємств – лабораторія  інноваційних технологій та експертизи харчових продуктів (ТОВ «Тайфун-2000»), лабораторія ТОВ «КУК Україна», лабораторія ТОВ «Альма Веко», Центр колективного користування науковим обладнанням (ЦККНО) «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування»)  та обладнання;

Навчально-виробничі лабораторії та лабораторія сенсорної оцінки харчових продуктів оснащено сучасним технологічним устаткуванням для виробництва та сенсорної оцінки харчової продукції. В лабораторії проводяться тренінги, майстер класи, презентації нової продукції.

Дисципліни, що викладаються для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії»

  • Гастрономічна культура як засіб комунікацій
  • Теоретичні основи харчових технологій
  • Дизайн та декорування страв
  • Food and Beverage Manager (менеджер з харчування): функціонал, компетентності, зони росту
  • Харчові технології. Розділ 3
  • Технологія харчової продукції в ресторанній індустрії
  • Харчові та дієтичні добавки
  • Сенсорна оцінка харчової продукції
  • Технології крафтових виробництв
  • Моделювання та візуалізація закладів ресторанної індустрії
  • Фітнес та спортивне харчування
  • Food plating: харчовий дизайн
  • Технологія веганських та вегетаріанських харчових продуктів
  • Технологія харчової продукції в ресторанній індустрії
  • Харчова безпечність у ресторанній індустрії
  • Технологічне проектування закладів ресторанної індустрії
  • Дієтичне та оздоровче харчування
  • Кулінарна етнологія та гастрономічний туризм
  • Виробничий менеджмент
  • Інновації в проектуванні
  • Технологічний тренінг

Дисципліни, що викладаються для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти денної та заочної форм навчання спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії»

  • Інтелектуальна власність та патентознавство
  • Інноваційні  технології  та інжиніринг в харчовій промисловості
  • Проектно-управлінські рішення в рестораній індустрії
  • Конструювання харчової продукції
  • Методологія наукових досліджень
  • Сучасні формати закладів ресторанної індустрії
  • Наукові основи виробництва та зберігання харчової продукції
  • Сучасні технології пакування харчової продукції
  • Діджиталізація в ресторанній індустрії
  • Цифрові технології та СRM-системи в ресторанній індустрії
  • Сучасні системи харчування
  • Ощадливе виробництво та управління якістю