Успішне та активне життя для сучасної людини можливе тільки за умов реалізації у професії!!! Професія – це особистий розвиток, матеріальні здобутки, фітнес для мозку, нові знайомства, розширення зони комфорту, подяка від задоволених гостей.
Фахівець з харчових технологій (бакалавр, магістр) у всі часи є затребуваним: впровадження нових форм та методів виробництва та обслуговування, пакування та доставки, розроблення креативних страв, забезпечення підвищеного рівня харчової безпечності… Цей перелік можна розширювати безмежно.
Кафедра харчових технологій в ресторанній індустрії є однією з провідних кафедр Університету, діяльність якої спрямовано на:
- надання конкурентоспроможних освітніх послуг, що створює умови для творчого розвитку, освітньої мобільності та міжнародного визнання фахівців;
- розкриття потенціалу, можливостей самореалізації та професійного розвитку студентства, співробітників Університету та фахівців галузі в інноваційному, освітньому, науковому та виробничому просторі;
- підготовку фахівців, здатних працювати в умовах швидкозмінного багатофункціонального середовища, вимогам сучасного ринку праці.
Кафедра сьогодні – це сучасний потужний колектив професіоналів, який представлено 5 докторами технічних наук, 11 кандидатами технічних наук, 8 здобувачами ступеню вищої освіти доктор філософії. В колективі кафедри працюють 3 лауреати Державної премії України в галузі науки й техніки, 7 відмінників освіти, 2 академіка Міжнародної академії холоду, 3 експерти НАЗЯВО, 1 член НМК МОН України, члени журі міжнародних кулінарних конкурсів, голови та члени редакційних колегій наукових видань України та Європи.
Результати діяльності науковців відзначено: нагрудним знаком «За наукові досягнення», «Відмінник освіти», премією Президента України для молодих вчених, почесними грамотами та подяками Верховної Ради України, Міністерства освіти і науки України, Харківської міської та обласної державної (військової) адміністрації, ювілейним орденом Української Технологічної Академії «За заслуги у розвитку науки, освіти, промисловості та мистецтв».
Місія кафедри (основна мета діяльності) – євроінтеграція, сучасна освіта, інноваційна наука, конкурентоспроможні фахівці, які здатні працювати в умовах швидкозмінного багатофункціонального середовища, вирішувати державні та світові проблеми сталого виробництва та продовольчої безпеки.
Візія кафедри: кафедра у майбутньому – багаторівнева поліфункціональна науково-освітньо-виробнича структура, діяльність якої спрямовано на формування інтегральної та професійних компетентностей на основі творчої діяльності, наукового пошуку, міжнародного співробітництва і мобільності.
Корпоративні цінності колективу кафедри – патріотизм, академічна свобода та доброчесність, робота в єдиній команді, яка розділяє і є засновником цінностей і традиції кафедри та Університету, що сприяє співпричетності загальній справі, формування позитивного іміджу, задоволеності від роботи та підвищенню її ефективності.
Першим завідувачем кафедри була ЗАГОСКІНА ЛЮДМИЛА ГРИГОРІВНА. Її енергія, талант керівника та педагогічна майстерність дозволили створити колектив викладачів-однодумців, які успішно реалізовували досвід в освітньому процесі, науковій та методичній роботі, практиці. Разом з Людмилою Григорівною значний внесок у формування кафедри доклали Манєлова Л.Д., Розенберг С.Д., Терещенко Л.В., Бєляєва Л.М., Бердичєвський В.Х., Касілова Л.О., Шильман Л.З., які з першопрохідців у формуванні ресторанної технології як науки перетворилися на легенду.
У 1969 р. від базової кафедри технології та обладнання підприємств громадського харчування відокремлено кафедру обладнання, завідуючим якої призначено доц., к.т.н. М.І. Бєляєва.
Хронологія завідування кафедрою від початку до теперішнього часу:
1967 – 1973 рр. Загоскіна Людмила Григорівна
1973 – 1984 рр. Юріна Ельвіра Василівна
1984 – 1997 рр. Пивоваров Павло Петрович
1997 – 2010 рр. Крайнюк Людмила Миколаївна
З 2010 завідувачем кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії й по теперішній час є д.т.н., проф., лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки Гринченко Ольга Олексіївна.
Відмінною рисою кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії є наступність поколінь, що дозволяє одночасно дбайливо зберігати традиції та бути на вершині сучасних досягнень.
Змінивши за 58 років свого існування декілька назв та місць розташування, кафедра залишається провідною в галузі підготовки фахівців для ресторанної індустрії та харчової промисловості, має високий кадровий потенціал, потужну наукову та матеріально-технічну базу.
Науково-дослідні лабораторії:
- FOOD RESEARCH AND DEVELOPMENT (R&D) LAB
(керівник лабораторії – Гринченко О.О.); - Лабораторія реологічних досліджень
(керівники лабораторії – Пивоваров П.П., Нагорний О.Ю.)
У 2015 р. створено навчально-науковий виробничий кластер кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії, до складу якого входять ТОВ «КАПСУЛАР»,ТОВ «ТАЙФУН-2000», ТОВ «FOOD DEVELOPER».
Навчально-виробничі лабораторії та лабораторія сенсорної оцінки харчових продуктів оснащено сучасним технологічним устаткуванням для виробництва та сенсорної оцінки харчової продукції. В лабораторії проводяться тренінги, майстер класи, презентації нової продукції.

Прізвище, ім’я та по батькові | Вид та форма підвищення кваліфікації | Місце проходження підвищення кваліфікації | Мета підвищення кваліфікації |
---|---|---|---|
Федак Н.В. | Міжнародне стажування | Польсько-українська фундація «Інститут Міжнародної Академічної та Наукової Співпраці» (IIASC, KRS: 0000647929) спільно із Західно Фінляндським Коледжем | Розвиток м’яких навичок у професійній підготовці викладачів” / “Soft skills development in teaching professional training” |
Дейниченко Г.В. | Онлайн тренінг | Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти | Експертиза з акредитації освітніх програм |
Діхтярь А. М., Андрєєва С.С. |
Міжнародне стажування. Форма – дистанційне навчання | Department of Polish-Ukrainian Studies of Jaqiellonian University in Krakow (Краків, Польща) |
Проведення організації проектної діяльності в закладах освіти |
Черемська Т.В., Діхтярь А.М., Андрєєва С.С. |
Онлайн тренінг | Національний університет харчових технологій. Інститут післядипломної освіти | Розроблення, впровадження, застосування системи харчування та процедур, заснованих на принципах НАССР в закладах шкільної і дошкільної освіти |
Черемська Т.В. | Онлайн-форум | «Лідер освітніх змін» ВГО «Українська асоціація фахівців з інформаційних технологій | Виклики у професійній управлінській діяльності освітнього середовища, впровадження успішних кейсів із розвитку університетів як лідерів освітніх змін, сприяння формуванню лідерських якостей та підвищення управлінських компетентностей |
Дисципліни, які викладаються для здобувачів
ступеню вищої освіти бакалавр
- Теоретичні основи харчових технологій
- Харчові технології
- Технологія харчової продукції в ресторанній індустрії
- Технології крафтових виробництв
- Харчові та дієтичні добавки
- Харчова безпечність у ресторанній індустрії
- Проектування закладів ресторанного господарства
- Кулінарна етнологія та гастрономічний туризм
- Технологічний тренінг
- Технологічний менеджмент
- Навчальна, виробнича, переддипломна практика
- Культура харчування
- Гастрономічна культура як засіб комунікацій
- Основи технології продукції ресторанного господарства
Дисципліни, які викладаються для здобувачів
ступеню вищої освіти магістр
- Інноваційні технології та інжиніринг в харчовій промисловості та ресторанній індустрії
- Проектно-управлінські рішення в ресторанній індустрії
- Методологія конструювання харчової продукції
- Методологія наукових досліджень
- Сучасні ресторанні концепції
- Сучасні системи харчування
- Наукові основи виробництва та зберігання харчової продукції
- Діджиталізація в ресторанній індустрії
- Реалізація систем менеджменту якості та безпечності в ресторанній індустрії
Випускники спеціальності 181 «Харчові технології» здійснюють виробничо-технологічну, організаційно-управлінську, аналітичну, експертну, консультативну, освітню, наукову діяльність в закладах ресторанної індустрії та харчової промисловості.
Кафедра успішно здійснює міжнародну співпрацю з освітніми центрами зарубіжних країн. Встановлено наукове співробітництво вчених кафедри з навчальними та науково-дослідними інститутами Іспанії, Польщі, США, Норвегії,Німеччини.
Лінія розвитку взаємодії фахівців кафедри із стейкхолдерами дуже важлива, оскільки зацікавленість профільних організацій, підприємств та підприємців, студентів, аспірантів дозволяє швидко реагувати на програми підготовки майбутніх фахівців, в тому числі їх практичної підготовки.
Колектив кафедри співпрацює з провідними підприємствами галузі України, ЄС та Америки.