ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Захист і карантин рослин у ХХІ столітті: проблеми і перспективи»

17-18 жовтня на факультеті агрономії та захисту рослин Державного біотехнологічного університету відбулася ІІІ Міжнародна науково-практична конференція «Захист і карантин рослин у ХХІ столітті: проблеми і перспективи», присвячена ювілейним датам від дня народження видатних вчених-фітопатологів, професорів Володимира Пересипкіна та Федора Марютіна.

У конференції взяли участь 147 провідних науковців, аспірантів та здобувачів із 27 установ України, Швейцарії, Чехії та Болгарії.

Учасників конференції привітали проректор з наукової роботи ДБТУ, д-р. техн. наук Валерій Михайлов, декан факультету агрономії та захисту рослин ДБТУ, канд. с.-г. наук, доцент Олексій Романов та голова Ради молодих вчених при Харківській обласній державній адміністрації, д-р. екон. наук, професор Олександра Мандич.

Робота конференції відбувалась за секціями фітопатологія та ентомологія, на яких головували д-р. с.-г. наук, професор Володимир Туренко та д-р. с.-г. наук, професор, академік ЛАНУ Валентина Мєшкова.

Учасники виступили з доповідями та презентаціями на секційних засіданнях:

  • «Трипси (Thysanoptera) у приватних колекціях сенполій в Україні» – В. В. Терехова;
  • «Динаміка льоту струменистого короїда Scolytus multistriatus (Marsham, 1802) у Правобережному Лісостепу» та «Шкідливість великого ясенового лубоїда Hylesinus crenatus (Fabricius, 1787)» – В. Л. Мєшкова;
  • «До вивчення їздців-афідіїн (Hymenoptera, Braconidae, Aphidiinae) Полтавської області України» та «Можливість акліматизації паразитоїда попелиць Lysiphlebus testaceipes (Hymenoptera, Braconidae, Aphidiinae) в Україні» – М. О. Калюжна;
  • «Нові дані про поширення північноамериканського клопа Perillus bioculatus (Fabricius, 1775) в Харківській області» В. С. Людвінський;
  • «Ентомогенез як синергія патологій кореневої губки сосни звичайної в умовах Перганського природоохоронного науково-дослідного відділення Поліського природного заповідника» – В. Б. Левченко;
  • «Структура комплексу Hymenoptera посівів пшениці озимої в умовах південного степу» – С. Б. Ужевська;
  • «Ефективність Енжіо 247 SC проти бобової попелиці на посівах квасолі та вігни» – В. А. Середа.

Наприкінці конференції організатори та учасники відмітили високий науково-практичний рівень доповідей. Завідувачем кафедри зоології, ентомології, фітопатології, інтегрованого захисту і карантину рослин ім. Б. М. Литвинова, канд. с.-г. наук, доцентом Сергієм Станкевичем було запропоновано 23-24 жовтня 2025 р. провести Міжнародну науково-практичну конференцію, присвячену ювілейним датам від дня народження фундаторів захисту і карантину рослин, професорів В. Г. Аверіна, Т. Д. Страхова, Й. Т. Покозія та Є. М. Білецького.

Проректор з наукової роботи ДБТУ, д-р. техн. наук, професор Валерій Михайлов наприкінці зустрічі відмітив, що всі дослідження мають чітко виражений практичний характер і знаходять попит на виробництві та побажав усім молодим й досвідченим науковцям у галузі захисту і карантину рослин сконцентрувати свою увагу на таких важливих напрямках як:

  • екологічно орієнтовані технології захисту рослин від шкідливих організмів;
  • моніторинг та охорона біорізноманіття агроценозів, урбоценозів і лісових насаджень;
  • стійкість рослин до біотичних та абіотичних факторів та інвазіях шкідливих організмів в агроценози, урбоценози і лісові насадження.

Також Валерій Михайлов відзначив важливість інтеграції наукових досліджень у міжнародний та європейський простір, що дозволить розширити можливості для проведення досліджень та отримання додаткових джерел фінансування.

Усі учасники конференції отримали іменні сертифікати, програму конференції та збірник матеріалів.

#ДБТУ #БІОТЕХ