Нова лабораторія «Альтернативна енергетика» кафедри електропостачання та енергетичного менеджменту

На початку 2021-2022 навчального року співробітники кафедри енергопостачання та енергетичного менеджменту за підтримки відомих фірм у галузі альтернативної енергетики «Теплодом.нет», «АСКО-УКРЕМ» та «Океан» створили лабораторію «Альтернативна енергетика».

На базі даної лабораторії проходять курси підвищення кваліфікації за програмою «Майстер з монтажу та обслуговування систем відновлювальної енергетики», яка розрахована на 72 години навчальних занять.

Співробітники кафедри розробили проєкт в рамках пріоритетних завдань стратегії розвитку Харківської області на 2021-2027 роки, що було висвітлено в засобах масової інформації. Зокрема, в газеті «Урядовий кур’єр» вийшла стаття, в якій йдеться про перспективи розвитку сонячної енергетики на Харківщині та про проєкт створення сонячного кооперативу у м. Мерефа https://ukurier.gov.ua/uk/articles/u-sviti-v-trendi-dobre-j-nam/

Також спільно з компанією «Теплодом.нет» було проведено семінар, присвячений питанням розвитку альтернативної енергетики https://khntusg.com.ua/seminar-z-alternativnoi-energetika-v-nni-ekt/

Активну діяльність кафедри в напряму відновлювальної енергетики було відмічено Харківським прес-клубом, де була проведена прес-конференція за участі завідувача кафедри д.т.н, професора Мірошника О.О. та аспіранта кафедри Павлова А.О. на тему: «Енергоощадження» https://khntusg.com.ua/uchast-u-pres-konferecii-spivrobitnikiv-kafedri-eem-sogodni-15-35/

Кафедра успішно працює із університетами Європи. Так, співробітники кафедри пройшли піврічне закордонне стажування в Університеті Технологій та Наук імені Яна та Єнджея Снядецьких у Бидгощі (Польща) за темами:

– можливості використання сонячних та вітрових електричних станцій в розподільних мережах;

– вивчення питання особливостей роботи мережевих СЕС;

– розширення можливостей використання електростанцій на базі відновлюваних джерел енергії в енергосистемі України.

Обладнання лабораторії призначене для проведення заняття з дисциплін: «Енергетичний аудит», «Енергетичний менеджмент», «Енергоощадність та альтернативні джерела енергії», «Проєктування об’єктів альтернативної енергетики», «Електричне обладнання АПК», «Технічний сервіс електрообладнання», «Технічна експертиза та експлуатація енергетичного обладнання», «Ресурсоефективне та чисте виробництво електроенергії».

Діяльність кафедри енергопостачання та енергетичного менеджментунаправлена на успішну реалізацію Закону України «Про альтернативні джерела енергії», що буде сприяти економічному розвитку Харківської області, зокрема, та України в цілому.