ОНЛАЙН ПРЕЗЕНТАЦІЯ: «МІСІЯ «ІДЕАЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ»: РЕТРОСПЕКТИВНИЙ ПОГЛЯД»

11 листопада 2021 року на кафедрі ЮНЕСКО та соціального захисту у рамках відзначення Міжнародного дня студентів та 25-річчя кафедри ЮНЕСКО та соціального захисту Любов Жванко, професор кафедри ЮНЕСКО, керівник Музейного комплексу Державного біотехнологічного університету на платформі Google Meet провела онлайн презентацію на тему: «Місія «Ідеального університету»: ретроспективний погляд».

Лекторка зупинилася на ключових моментах історії Університету – соціокультурного феномену, який середньовічна Європа подарувала цивілізації, а також проаналізувала як з плином часу та розвитком суспільства змінювалася місія університету.

Цікаві думки прозвучали в контексті створення класичного університету у ХІХ ст., основоположні цінності якого включають у себе автономію; дослідження – як серцевинний принцип університетської освіти, саме тому навчання відбувається через дослідження; націленість наукової спільноти на пошук істини, що відповідає орієнтації університету на наукову діяльність; спрямованість на особливу місію суспільстві – формування високих культурних ідеалів: виховання культурної особистості.

Розглядаючи університет кінця 20 – початку 21 століття, професор Жванко представила слухачам підходи авторитетів зарубіжної гуманітаристики. Вчені дійшли висновку, що сучасний «Університет перестає бути центром культури та освіти, він стає продуцентом освітніх послуг».

Ендрю Росс – шотландський соціолог, професор Нью-Йоркського університету: важливим міжнародним рішенням стало віднесення у 2000 р. освіти до переліку послуг, що підпадають під дію «Генеральної угоди з торгівлі послугами» Світової організації торгівлі, чим було запроваджено до широкого вжитку термін «освітні послуги». Це рішення значною мірою підтвердило загальний напрямок розвитку вищої освіти – комерціалізацію – та перетворення її на один із видів товарів.

Крейґ Калхун – американський соціолог, голова Ради суспільних досліджень: у результаті змін, що відбулись у відносинах між освітою і бізнесом відбулася зміна місії університету, яка трансформується від виробника загальних благ на поширювача приватних інтересів. Відтак найважливіший чинник існування університету – гонитва за новими технологіями, які можна вигідно продати на ринку.

Террі Іглтон – провідний англійський філософ та літературознавець, професор теорії культури у Манчестерському університеті: «наукові дослідження мають бути тепер частиною так званої економіки знань, і їхній вплив на суспільство має стати отримати конкретний вимір. Цей вплив простіше оцінити для авіаційних інженерів, ніж істориків античності. Загалом ідея полягає в тому, що університети мають виправдовувати своє існування, допомагаючи бізнесу».

Окремо лекторка зупинилася на створенні імператорського університету в Харкові (1805) та відкриття у його структурі кафедри лікування тварин, однієї із перших на теренах Східної Європи. Упродовж ХІХ ст. система ветеринарної освіти у Харкові трансформувалася від Практичної ветеринарної школи (1839), Харківського ветеринарного училища (1851) р. другого у місті закладу вищої освіти до Харківського ветеринарного інституту (1873). Завдяки діяльності польських вчених і викладачів Наполена Галицького, Георгія Полюти і Георгія Вітовича навчальний заклад з часом перетворився на один із провідних закладів ветеринарної галузі в Російській імперії, а Харків надовго став центром ветеринарної освіти Східної України.

Принагідно вона запросила слухачів на відкриття виставки «Видатні польські ветеринари і Харків: постаті, досягнення, відкриття (ХІХ ‒ початок ХХ століття) до 170-річчя вищої ветеринарної освіти на Сході України», організаторами якої виступають: Генеральне консульство Республіки Польща у Харкові, Харківська міська рада, Архів Польської Академії Наук у Варшаві та Державний біотехнологічний університет (Музейний комплекс Університету та Інститут ветеринарії і тваринництва).

В урочистому відкритті візьмуть участь представники Генерального консульства Республіки Польща у Харкові, Департаменту міжнародного співробітництва Харківської міської ради. На урочисте відкриття виставки, що відбудеться у дворі Університету 17 листопада об 11 годині.

Онлайн презентація об’єднала 58 учасників. У підготовці онлайн презентації «Місія «Ідеального університету» ретроспективний погляд» також брали участь завідувач кафедри ЮНЕСКО та соціального захисту, кандидат філософських наук, доктор економічних наук, доцент Наталія Іванівна Моісєєва та співробітник Музейного комплексу ДБТУ, кандидат історичних наук, доцент Тамара Миколаївна Приходько.