Польові дослідження кафедри сільськогосподарських машин спільно з Інститутом овочівництва і баштанництва НААН України

20 вересня кафедра сільськогосподарських машин факультету мехатроніки та інжинірингу завершила цьогорічні польові дослідження в Інституті овочівництва і баштанництва НААН України розробленої енергозберігаючої екологічноощадної технології вирощування картоплі.

Особливості запропонованої  технології полягають у наступному:

  • посадочні бульби картоплі не закопують у грунт, а просто розкладають на поверхні поля;
  • ділянку з картоплею накривають шаром соломи, яку залишають у валках на полі після збирання зернових колосових.

Картопля проростає через солому, а бур’яни – ні. Шар соломи підтримує сприятливу температуру для розвитку бульб (15,5ºС до 20,5ºС) при денній температурі повітря до 32ºС, а роса, яка  утворюється під шаром соломи за рахунок перепаду нічних і денних температур зволожує грунт. Таким чином, відпадає необхідність вносити гербіциди для знищення бур’янів, окучувати і зрошувати  картоплю при відсутності дощів. Збирання картоплі полягає у розкриванні соломи і збиранні бульб, які лежать майже на поверхні поля.

Після трьорічних агрономічних досліджень разом з фахівцями Інституту овочівництва і баштанництва, викладачі кафедри СГМ в цьому році приступили до розробки засобів механізації для укривання картоплі соломою та збирання врожаю.

Розробкою  запропонованої технології під керівництвом професора Пастухова В.І. займаються доценти Бакум М.В., Кириченко Р.В., Крекот М.М. та студенти-дипломники: Литовченко А., Аленін Д., Бабич В., Калашник В.