Розширюємо горизонти міжнародної співпраці

Одним із стратегічних напрямів діяльності кожного університету є міжнародне співробітництво. Міжнародна співпраця поєднує академічну та наукову спільноту різних країн світу та дозволяє обмінюватися інформацією, яка є корисною для подальшого розвитку і сприяє вдосконаленню діяльності кожного університету. Стажування науково-педагогічних працівників, академічні обміни студентів і викладачів, участь у конференціях та спільних проєктах і це ще далеко не весь перелік видів діяльності, яка може бути започаткована в рамках міжнародної співпраці.

Варто зазначити, що кожен університет прагне знайти такого зарубіжного партнера, з яким буде налагоджено довготривалі тісні зв’язки, завдяки яким у майбутньому кожен здобуде максимальний результат. Така комунікація вимагає відкритості та толерантності у спілкуванні, поваги та довіри, розуміння й адекватного сприйняття різних ситуацій та пошуку компромісу, беззаперечного дотримання ділової та професійної етики тощо. Відповідно, знайти такого партнера, налагодити добрі стосунки та започаткувати з ним співпрацю є не такою простою справою.

Державний біотехнологічний університет – один із наймолодших університетів України. Він був створений два роки тому шляхом об’єднання чотирьох провідних університетів міста Харкова: Харківський національний аграрний університет ім. В. Докучаєва (рік заснування – 1816); Харківська державна зооветеринарна академія (рік заснування – 1851); Харківський державний університет харчування та торгівлі (рік заснування – 1893); Харківський національний технічний університет сільського господарства імені Петра Василенка (рік заснування – 1930). Зрозуміло, що кожен із університетів мав своїх зарубіжних партнерів, набув певний досвід міжнародної співпраці та сформував чітке уявлення про подальші дії щодо вдосконалення міжнародного співробітництва. А тому, об’єднання створило сприятливі умови та поєднало зусилля до плідної співпраці із зарубіжними партнерами.

Одним із таких партнерів Державного біотехнологічного університету є Університет прикладних наук в м. Ниса (Республіка Польща), далі Університет. Цей Університет знаходиться недалеко від чеського кордону в найстарішому місті Сілезії, мальовничому містечку Ниса. Ще зовсім недавно серед мешканців Ниси були переважно люди середнього віку, а молодь, закінчивши школу, прагнула поїхати до інших країн навчатися та працювати. Проте завдяки зусиллям Університету, який почав потужно розвивати міжнародну роботу, зосередивши увагу на доцільності залучення іноземних студентів, зокрема через участь у програмі Еразмус+, зараз місто Ниса можна вважати містом студентів. Варто відмітити і тісну співпрацю керівництва Університету з місцевими органами управління та бізнесовими структурами, що проявляється у проведенні спільних заходів та укріпленні позитивного іміджу кожної сторони. Наука, влада і бізнес – це тріада, інтереси якої мають бути однаковими для формування розвинутого суспільства.

Майже кожного тижня в Університеті відбуваються заходи, що проводить Відділ зовнішніх зв’язків. До цієї роботи залучено весь професорсько-викладацький колектив Університету і звичайно, студенти. Щоб пересвідчитися в цьому, варто лише зайти на сайт і переглянути новини відділу, різноманітність яких просто вражає (https://pans.nysa.pl/org/ico?page=1).

Про один із заходів, який проходив цього року хотілося б поділитися більш докладно. Так, кожного року Відділ зовнішніх зв’язків Університету проводить Міжнародний тиждень навчання персоналу (International Staff Training Week). У 2023 році тема заходу була: «Управління міжнародними подіями – логістика, контент та комунікація». Даний захід проходив з 22 по 26 травня і зібрав понад 50 учасників із 17 країн та 4 континентів. Учасниками заходу були представники США, Великобританії, Індії, Мексики, Алжиру, України, Албанії, Боснії та Герцеговини, Косово, Португалії, Іспанії, Німеччини, Чехії, Туреччини, Хорватії та Естонії.

У перший день навчання кожен із учасників презентував свій університет. У цьому році, вперше доцент кафедри управління земельними ресурсами, геодезії та кадастру Ряснянська А.М. представила Державний біотехнологічний університет на даному заході.

Впродовж тижня учасники знайомилися з програмою, що охоплювала тему проведення міжнародних заходів з точки зору їх планування, просування та реалізації. Так, директор Відділу зовнішніх зв’язків Університету Анна Опалка розповіла про свій досвід організації та проведення міжнародних заходів, а потім зі своїми доповідями та презентаціями своїх навчальних закладів виступили Діана Е. Вулфолк Руїс, заступник декана з міжнародних справ (Університет CETYS, Мексика) та Жденка Конечна, заступник декана із зовнішніх зв’язків і міжнародних досліджень (Технологічний університет Брно, Чеська Республіка).

Після виступів спікерів особливо цікавими було обговорення та застільні бесіди (Table Talks) з актуальних проблем, які висувають учасники. В таких дискусіях завжди відбувається жвавий обмін досвідом, який потім узагальнюють і представляють різні інтернаціональні команди.

Крім того, учасники мали змогу ознайомитися з інфраструктурою Університету, а також історією та пам’ятками міста Ниса та відвідати концерт у виконанні студентів кафедри джазу за участю артиста Мечислава Щесняка. Незвичайно організованою була зустріч та дружня вечеря у форті Пруссія, яка супроводжувалася змаганнями та майстер-класом з польської мазурки.

Такий міжнародний захід як Міжнародний тиждень навчання персоналу, що проводить щорічно Університет прикладних наук в м. Ниса є одним із можливих варіантів розвитку інтернаціоналізації університету та встановлення зв’язків, які можуть призвести до подальших спільних проектів.

Починаючи з 2018 року, коли вперше викладачі Харківського національного аграрного університету ім. В.В. Докучаєва відвідали Університет в рамках міжнародного стажування, відбулося багато змін. Проте досвід Університету прикладних наук в м. Ниса є зразком того, як злагоджена і професіональна робота одного структурного підрозділу може зробити більш конкурентним і прогресивним університет і змінити образ всього міста, що стало більш сучасним і привабливим.

Сподіваємося на подальшу плідну співпрацю, що буде проявлятися у проведенні спільних заходів, академічному обміні викладачами та студентами, а також розширенні зв’язків і поглибленні інтернаціоналізації.

Висловлюємо щиру вдячність керівництву Університету прикладних наук в м. Ниса, а саме ректору, д-ру Пшемиславу Маліновському за сприяння і підтримку міжнародної співпраці. Також дякуємо окремо кожному члену Відділу зовнішніх зв’язків Університету Анні Опалка (начальник Відділу), Дагмарі Бойда, Ельжбеті Борух та Авеліні Хайдук за постійну увагу, розуміння та чуйність до кожного учасника заходів, а також за високий професіоналізм і вміння організовувати та поширювати свій досвід.