СПІВПРАЦЯ З УНІВЕРСИТЕТОМ ПРАГИ: МІЖДИСЦИПЛІНАРНІ ДОСЛІДНИЦЬКІ ГРУПИ, ЯКІСТЬ ОСВІТИ ТА ЕТИЧНІ КОМІСІЇ

Шановні колеги, листопад став приємно насиченим активізацією міжнародної співпраці з представниками чеської науково-педагогічною спільноти, і, що дуже приємно, в офлайн режимі, в режимі особистісних контактів.

12 та 13 листопада 2021 року за підтримки адміністрації нашого Університету Центр менеджменту якості освіти ДБТУ був співорганізатором і учасником робочої зустрічі з доктором Іржі Хейкрликом (Jiri Hejkrlik), фахівцем з системи внутрішнього забезпечення якості освіти Чеського університету природничих наук в Празі. Відбувся цікавий обмін досвідом. Ми із інтересом ознайомилися з практичними моментами налагодження системи забезпечення якості освіти європейських колег і поділилися своїми напрацюваннями. Пан Іржі відмітив достатній рівень імплементації рекомендацій ESGу проєктах положень нашої внутрішньої нормативної бази з питань розвитку освітніх програм. Порівняння досвіду університетів підтверджує високий ступень тотожності і збігу шляхів розвитку.

19 листопада наш Університет на базі Інституту ветеринарної медицини і тваринництва мав честь організувати і приймати англомовну зустріч–конференцію в межах міжнародного проєкту «Enhancing scientific capacities and cooperation of Ukrainian universities in AgriSciences fields», керівник проєкту доктор наук Чеського університету природничих наук в Празі пан Хінек Рубік (Hynek Roubik). Діяльність пана Рубіка щодо налагодження наукової і дослідницької співпраці охоплює десятки країн світу на майже всіх континентах.

У процесі підготовки до заходу тематика була розширена і звучала як «Посилення наукового потенціалу та співпраці українських університетів у галузях агронаук, агробіології, харчових продуктів та природних ресурсів».

Зустріч проходила під головуванням т.в.о. першого проректора Університету В.М. Михайлова та за дієвої підтримки проректора з наукової роботи Т.А. Власенко, директора Інституту Боровкова С.Б., Центру менеджменту якості освіти ДБТУ, деканату факультету тваринництва. У зустрічі-конференції взяли  участі 29 осіб. Дуже чекали на відвідувачів і музеї інституту.

Конференція не лише об’єднала науковців арго-харчового напряму з різних міст Європи, а і підтвердила наявний резерв і продуктивність роботи саме міждисциплінарних дослідницьких команд. Чеську сторону зацікавили наукові напрями школи професора Пруднікова; науковців кафедри обладнання та інжинірингу переробних та харчових виробництв, кафедри виробництва та стандартизації продукції тваринництва, кафедри технологій тваринництва та птахівництва, кафедри генетики, розведення та селекційних технологій в тваринництві, кафедри біотехнології та інших. У конференції взяли участі молоді дослідники: аспірантка Ковренкова К., здобувачі освіти факультету продукції тваринництва. Поділилися своїм досвідом і представники Сумського національного аграрного університету В. Зубко та Т. Хворост. В результаті зустрічі всі науковці налагодили корисні зв’язки та виявляли націленість на активізацію співпраці, отримання грантів та наукові звершення. Зустріч надала потужний поштовх та відчуття приєднання до світової наукової спільноти.

Другий блок конференції був присвячений функціонуванню комісій по етиці в науковому та освітянському середовищі. Хінек Рубік представив відповідну систему Чеського університету, а Ніколаєнко Н. та Коляда О. поділилися напрацюваннями нашого Університету. Довіра до результатів та швидкість просування наукових досліджень визначаються внутрішньою культурою та нульовою суспільною толерантністю до порушень етичних норм.

Шановні колеги, два тижні співпраці наших закладів подарували відчуття «ліктя» один одного і висвітлили ті можливості, які поруч! Хапаймо!