ВИКЛАДАЧІ ТА ЗДОБУВАЧІ ФАКУЛЬТЕТУ ЕКОНОМІЧНИХ ВІДНОСИН ТА ФІНАНСІВ ДЕРЖАВНОГО БІОТЕХНОЛОГІЧНОГО УНІВЕРСИТЕТУ УЗЯЛИ УЧАСТЬ У СЕМІНАРІ “ВИКОРИСТАННЯ СТАТИСТИЧНОЇ ІНФОРМАЦІЇ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ. СТАТИСТИЧНИЙ ОГЛЯД РИНКУ ПРАЦІ, ДЕМОГРАФІЧНОГО СТАНУ, СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ”

Кафедра обліку, аудиту та оподаткування факультету економічних відносин та фінансів продовжує співпрацю з Головним управлінням статистики у Харківській області, яка практично втілює інтегральну технологію і є нестандартною формою навчання з реалізації міжпредметних зв’язків. Це творчість педагогів та представників різних організацій і підприємств, яка переростає у творчий процес здобувачів та формує в них креативне мислення.

10 грудня 2021 року викладачі, здобувачі факультету економічних відносин та фінансів разом із представниками Головного управління статистики у Харківській області узяли участь у онлайн-семінарі “Використання статистичної інформації у навчальному процесі. Статистичний огляд ринку праці, демографічного стану, сільського господарства Харківської області”.

Метою семінару стало: активізація комунікацій між учасниками та організаторами заходу, підвищення рівня статистичної грамотності суспільства, ознайомлення користувачів із основними статистичними поняттями та визначеннями, методами проведення статистичних спостережень, методологією розрахунків статистичних показників, напрямками застосування та використання зведеної статистичної інформації.

Під час семінару викладачі та здобувачі більш детально дізналися, що Державна служба статистики України – це національний орган статистики України, центральний орган виконавчої влади зі спеціальним статусом, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України, міністром Кабінету Міністрів України. Ця служба забезпечує проведення в життя державної політики в галузі статистики, створення і належне функціонування загальнодержавної системи економіко-статистичної інформації. Учасникам роз’яснили, що Головне управління статистики в Харківській області є територіальним органом Державної служби статистики України, який працює з метою одержання достовірної інформації про соціально-економічне становище регіону.

Заступник начальника відділу зовнішніх комунікацій управління поширення інформації та комунікацій Кошелева Марина Вікторівна розповіла про процеси статистичного виробництва і методологію поширення статистичної інформації. Учасників семінару проінформували про те, яку роботу здійснюють працівники Головного управління статистики в Харківській області щодо інформаційного забезпечення діяльності органів державної виконавчої влади та місцевого самоврядування; ознайомили їх з видами статистичної інформації, яку надають широкому загалу користувачів.

Питання щодо показників соціально-економічного розвитку Харківської області роз’яснила начальник відділу взаємодії з користувачами та громадськістю управління поширення інформації та комунікацій Ольга Анатоліївна Непочатова. Слухачі дізналися про організацію процесів збирання, обробки й аналізу статистичних матеріалів, адже оволодіння сучасними  статистичними методами та інформаційними технологіями в галузі статистики – невід’ємна складова підготовки висококваліфікованих фахівців; ознайомилися з переліком послуг на замовлення користувачів. Детально було розглянуто питання щодо статистичного огляду ринку праці, демографічного стану, сільського господарства Харківщини.

Ключові моменти програми державної підтримки фермерських господарств у 2021 році висвітлила професор державного біотехнологічного університету Марія Іванівна Беленкова. Було підкреслено, що фермерські господарства, що діють без статусу юридичної особи і організовуються на основі діяльності фізичної особи-підприємця, тобто сімейні фермерські господарства, Держстатом не виділяються в окрему категорію сільськогосподарських товаровиробників. Відтак виділити окремі виробничі та економічні показники їх діяльності для обґрунтування доцільності, напрямів та механізмів надання державної фінансової підтримки з даних Держстату фактично неможливо.

У ході семінару учасники прийшли до висновку, що подальший розвиток країни неможливий без вітчизняної статистики, яка за роки незалежності України стала важливою частиною загальнодержавної інформаційної системи.

Дякуємо лекторам за цікавий, продуктивний і дуже насичений інформаційний захід, вдале поєднання науково-теоретичної та практичної частин семінару. Було надзвичайно цікаво, нестандартно, захопливо! Корисно як для працівників Головного управління статистики в Харківській області, так і для викладачів та здобувачів – майбутніх фахівців бухгалтерської служби підприємств різних форм власності, державної служби статистики, державної податкової служби, державної аудиторської служби, державного казначейства, митниці, банківської сфери тощо.

Проведення таких семінарів сприяє підвищенню професійного й інтелектуального рівня учасників і набуттю досвіду. Плануємо і надалі продовжувати співпрацю з Головним управлінням статистики в Харківській області.

Доцент кафедри обліку, аудиту та оподаткування

Ірина Рагуліна