ВИКОРИСТАННЯ ІНТЕРАКТИВНИХ ТЕСТІВ В НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ

Одним із способів підвищення активності здобувачів вищої освіти на заняттях та зростання їх зацікавленості у вивченні дисципліни є гейміфікація навчального процесу. З цією метою викладачі кафедри менеджменту, бізнесу і адміністрування к.е.н., доцент Заїка С.О. та к.е.н. Харчевнікова Л.С. на
онлайн заняттях використовують безкоштовний онлайн-сервіс Kahoot! для створення інтерактивних онлайн тестів, що дозволяє урізноманітнити навчальний процес та дає можливість за короткий проміжок часу виявити рівень знань кожного студента.

Для початку роботи викладач демонструє на своєму екрані QR код мобільного додатку Kahoot!, який студенти повинні зчитати за допомогою мобільних телефонів.

Після зчитування QR коду студенти перенаправляються на відповідний сайт. Викладач повідомляє студентам згенерований програмою Kahoot! Пін-код гри. Студенти реєструються для проходження інтерактивного тестування, вписуючи свій нікнейм. Коли всі учасники увійшли до гри, викладач запускає тест.

Питання тесту та варіанти відповідей відображаються на екрані викладача, який він демонструє студентам. Студенти обирають відповідь на своїх ґаджетах. Варіанти відповідей представлені у вигляді геометричних фігур.

За кожну правильну відповідь студентам нараховуються бали, що додатково мотивує студентів боротися за лідерство на кожному кроці.

За результатами тестування програма складає рейтинговий список і представляє подіум переможців.

Створені в Kahoot! тести дозволяють включити до них фотографії чи відеофрагменти, а темп виконання тестів обирає сам викладач. Якщо правильно підібрати час відповіді на кожне запитання окремо (в залежності від складності), то студент, який має «під рукою» таку потужну «шпаргалку» як Інтернет, все одно не матиме часу «списати» чи «підгледіти», адже оцінюється не тільки правильність відповіді, а й швидкість її надання.

Участь студентів у такого роду іграх покращує засвоюваність навчального матеріалу, сприяє висловлюванню своєї думки, під час обговорення кожного тесту, та стимулює критичне мислення.

Інтерактивна вікторина на базі онлайн-сервісу Kahoot! має елементи змагання між здобувачами освіти та перетворює «звичайні» тести у захоплюючу навчальну гру.

Тож варто скористатись сервісом Kahoot! для зацікавлення студентів та урізноманітнення онлайн-занять.

Створити власний Kahoot можна скориставшись інструкцією: https://gppc.ru/wp-content/uploads/2020/04/Instruktsiya-po-sozdaniyu-oprosov-i-viktorin-v-Kahoot.pdf.

Заїка С.О., к.е.н., доцент
Харчевнікова Л.С., к.е.н.