Холодильне обладнання для переробки рослиної сировини: кріосумбліматор та хладоновий екстрактор

Аспірант кафедри інтегрованих електротехнологій та енергетичного машинобудування ДБТУ Білий Д.В. спільно з професором НТУ “ХПІ” кафедри технічної кріофізики Осецьким О.І. на базі Інституту Проблем Кріобіології та Кріомедецини НАН України (у приватній лабораторії) провели експеримент з кріосублімації рослинної сировини методом фракціонування з наступною екстракцією шляхом вилучення ефірних олій.

Сумблімовані фракції можуть використовуватися додаванням до харчових продуктів для збагачення біологічно активними добавками замість штучних ароматизаторів, або в якості лікувально-профілактичної води у фармакологічній індустрії для лікування та запобігання всіляким захворюванням. Екстрагування сухого залишку дозволяє виділити ефірні олії у якості натуральних харчових добавок у виробництві м’ясних, кондитерських та консервних виробах із підвищеним вмістом вітамінно-мінеральних комплексів. Одним із затребуваних напрямків є їх впровадження як природних ароматизаторів у парфумерних виробництвах.

В складі обладнання для переробки сировини використовували каскадну холодильну систему, яка працює на R404 та R23 хладонах і етилен гліколя для охолодження сумблімаційної установки та фреонового екстрактору.
Експеримент показав актуальність розробки технологій кріосублімації та екстракції зрідженими газами для отримання високоякісних біологічно активних добавок, які будуть використовуватись у харчових, фармацевтичних та парфумерних виробництвах.