Фощан Андрій Леонтійович

Доктор наук Доцент Професор кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії

Освіта:
1986–1991
Харківський державний університет, фізичний факультет,
Спеціальність “Фізика”, кваліфікація “Фізик, викладач фізики”
1992–1996
Харківський інститут управління, економічний факультет,
Спеціальність “Менеджмент у виробничій сфері”, кваліфікація “Фахівець у галузі управління”
2000–2001
Харківська державна академія технології та організації харчування, Спеціальний факультет (перепідготовка), Спеціальність: “Менеджмент зовнішньоекономічної діяльності”
2000–2001
Харківська державна академія технології та організації харчування, Спеціальний факультет (перепідготовка), Спеціальність: “Технологія харчування”, кваліфікація “Інженер-технолог”

Кар’єра:
01.08.1991–01.02.1997
Асистент кафедри енергетики і фізики
Харківський інститут громадського харчування
01.02.1997–01.06.1998
Старший викладач кафедри енергетики і фізики
Харківська державна академія технології та організації харчування
01.06.1998–01.09.2005
Доцент кафедри енергетики і фізики
Харківський державний університет харчування та торгівлі
01.09.2005–01.12.2005
Заступник декана інженерно-технологічного факультету
Харківський державний університет харчування та торгівлі
01.12.2005–01.09.2019
Проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків
Харківський державний університет харчування та торгівлі
01.09.2019–01.09.2021
Професор кафедри харчових технологій
Харківський державний університет харчування та торгівлі
01.09.2021-по теперішній час
Професор кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії
Державний біотехнологічний університет

Освітня діяльність:
Навчальні курси: «Фізика», «Теплотехніка», «Концепції сучасного природознавства», «Фізичні методи дослідження», «Дослідження операцій», «Чинники успішного працевлаштування», «Теоретичні основи харчових технологій», «Наукові основи виробництва та зберігання харчової продукції», «Технологічний тренінг».

Наукова діяльність:
1995 – кандидат технічних наук (05.18.16 – технологія продуктів харчування)
2021 – доктор технічних наук (05.18.16 – технологія продуктів харчування)
Тема дисертації: «Розвиток наукових основ ресурсозберігающих технологій желейної продукції»
Коло наукових інтересів: дослідження властивостей структуроутворювачів різного природного походження, вирішення проблеми раціонального використання структуроутворювачів під час створення желейної продукції, розвиток наукових основ ресурсозберігаючих технологій желейної продукції.
Наукові публікації:
9 монографій (у тому числі англійською та французькою мовами),
10 патентів, збірник рецептур та технологічних інструкцій, 15 навчальних посібників, більш ніж 100 статей та тез.

Нагороди:
«Відмінник освіти України» (2007);
«За досягнення в галузі міжнародної освіти» (2012);
«За наукові та освітні досягнення» (2017);
Подяка від Харківського міського голови Г.А.Кернеса (2018);
Грамота Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації (2019);
неодноразово нагороджений почесними грамотами від ректората Харківського державного університету харчування та торгівлі та Харківського регіонального центра оцінювання якості освіти.