ОСВІТА:
1984 р. – Харківський інститут громадського харчування (ХІГХ), спеціальність «Технологія і організація громадського харчування»
КАР’ЄРА:
1984–1985 рр. – старший лаборант кафедри товарознавства харчових продуктів ХІГХ
1985–1991 рр. – асистент кафедри технології виробництва продуктів громадського харчування ХІГХ
1991–1995 рр. – старший викладач кафедри технології громадського харчування ХІГХ
1995–2006 рр. – доцент кафедри технології виробництва продуктів харчування Харківської державної академії технології та організації харчування
2006–2009 р.р. – професорка кафедри технології харчування Харківського державного університету харчування та торгівлі (ХДУХТ)
2009–2010 рр. – завідувачка кафедри загальної та харчової хімії ХДУХТ;
2010–2021 рр. – завідувачка кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії ХДУХТ;
2021 р. по теперішній час – завідувачка кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії Державного біотехнологічного університету ДБТУ
ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ:
Навчальні дисципліни: «Інноваційні технології та інжиніринг в харчовій промисловості та ресторанній індустрії», «Конструювання харчової продукції», «Харчові та дієтичні добавки», «Виробничий менеджмент», «Технологія харчової продукції в ресторанній індустрії», «Фаховий колоквіум»
НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:
1989 р. – кандидат технічних наук, спеціальність 05.18.16 – технологія продуктів громадського харчування;
2005 р. – доктор технічних наук, спеціальність 05.18.16 – технологія продуктів харчування;
Коло наукових інтересів: інноваційні технології харчової продукції, системи менеджменту якості та безпечності в харчовій промисловості
НАУКОВА ШКОЛА / НАПРЯМ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ:
Напрями наукових досліджень «Наукові основи забезпечення технологічної стабільності харчових гетерогенних систем», «Теорія та практика створення харчової продукції індустріального виробництва»
науковий консультант 4 дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня доктор технічних наук, які захищено
науковий керівник 7 дисертаційних робіт на здобуття наукового ступеня кандидат технічних наук, які захищено
НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ:
Опубліковано 542 наукові та навчально-методичні праці, у тому числі: 18 навчальних посібників, 27 монографій (з них 4 – англійською мовою), 158 статей (з них за останні п’ять років 18 у виданнях, що входить до міжнародних наукометричних баз даних Scopus, Web of Science), 107 навчально-методичних матеріалів, тез доповідей на Міжнародних та Всеукраїнських науково-практичних конференціях, 40 патентів, понад 105 технічних умов та технологічних інструкцій
НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА:
Керівник та відповідальний виконавець понад 36 науково-дослідних тем, з них 2 держбюджетних, 12 бюджетних та 22 госпдоговірних
Керівник R&D лабораторії «Food Research and Development LAB»
Керівник Центру технологічних інновацій FOODTECH INNOVATION HUB
Держбюджетна НДР «Розробка наукових принципів регулювання властивостей сировини тваринного походження в технологіях харчової продукції масового споживання»
Держбюджетна НДР «Наукові основи технологій харчової продукції лікувально-профілактичного призначення, одержаної шляхом акумуляції функціональних інгредієнтів»
УЧАСТЬ В РОБОТІ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ВЧЕНИХ РАД:
Д 64.088.01 (Харківський державний університет харчування та торгівлі)
Д 26.055.02 (Київський національний торговельно-економічний університет)
Д 26.058.06 (Національний університет харчових технологій)
УЧАСТЬ В РОБОТІ РЕДКОЛЕГІЙ ФАХОВИХ НАУКОВИХ ВИДАНЬ УКРАЇНИ:
збірник наукових праць «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв ресторанного господарства і торгівлі» (ДБТУ, м. Харків)
збірник наукових праць «Обладнання та технології харчових виробництв» (ДонНУЕТ, м. Кривий Ріг)
науково-практичний журнал «Товари і ринки» (ДТЕУ, м. Київ)
членкиня редакційної колегії міжнародної монографії «Sustainable food chain and safety through science, knowledge and business». Riga, Latvia : “Baltija Publishing”
УЧАСТЬ В ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАННЯХ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ:
членкиня науково-методичної комісії (підкомісія G13 Харчові технології) сектору вищої освіти науково-методичної ради МОН України
членкиня науково-методичної комісії Державної служби України з питань безпечності харчової продукції та захисту споживачів
членкиня громадської організації “Національна асоціація громадського харчування”
УЧАСТЬ В МІЖНАРОДНИХ ПРОЄКТАХ:
Міжнародний проєкт за програмою Marshal Plan for Ukraine (США)
Міжнародний проєкт з оптимального забезпечення населення йодом, за підтримки ЮНІСЕФ та Глобального альянсу з поліпшення харчування GAIN (Сербія)
Міжнародний конкурс наукових робіт EcoTrophelia Europe (Німеччина)
Міжнародний проєкт «Модернизация связей университетов с агропромышленными предприятиями в Украине, Белоруссии, Молдавии, Армении» в межах проєкту ERASMUS+
Науково-практичне стажування в компаніях Fa. Sauels Frischmenü GmbH & Co. KG, м. Кемпен, Fa. IDB Deutschland GmbH, м. Нойкирхейн-Флуйн, Florin, м. Виллих (Німеччина)
Науково-практичне стажування в компанії KSI «Управління інноваційною та науковою діяльністю (Німеччина)
Науково-практичне стажування в Wageningen University&Resertch, Wageningen Campus (Нідерланди)
Науково-практичне стажування в компанії IDC Food (Чеська республіка)
Міжнародне стажування за програмою «Partnering in Business with Germany», яке було проведено в German business training center COGNOS International GmbH, (м. Гамбург, Німеччина)
ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ:
2012–2021 – членкиня Вченої Ради ХДУХТ, експертної ради ХДУХТ, науково-методичної ради, експертно-дегустаційної комісії ХДУХТ
2021 по теперішній час – членкиня Вченої Ради ДБТУ, науково-технічної ради ДБТУ, експертно-дегустаційної комісії ДБТУ
ЗОВНІШНІ НАГОРОДИ:
Почесна грамота МОН України (2005 р.)
Нагрудний знак «Відмінник освіти» (2007 р.)
Диплом переможця обласного конкурсу «Вища школи Харківщини – кращі імена» у номінації «Науковець» (2008 р.)
Нагрудний знак «За наукові досягнення» (2010 р.)
Лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2012 р.)
Диплом переможця обласного конкурсу «Вища школи Харківщини – кращі імена» у номінації «Науковець» (2015 р.)
Грамота «За заслуги перед Українським народом» Верховної ради України (2017 р.)