Колеснікова Марина Борисівна

Кандидат наук Доцент Доцент кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії

ОСВІТА:
1990-1995 рр. – Харківська державна академія технології та організації харчування (ХДАТОХ), спеціальність «Технологія громадського харчування»
1996-2001 рр. – аспірантура ХДАТОХ

КАР’ЄРА:
1995-1996 рр. – старший лаборант кафедри технології виробництва продуктів харчування ХДАТОХ
1996-1999 рр. – завідуюча лабораторією кафедри технології продукції громадського харчування ХДАТОХ
1999-2003 рр. – асистент кафедри технології продукції громадського харчування ХДАТОХ
2003-2004 рр. – старший викладач кафедри технології харчування Харківського державного університету харчування та торгівлі (ХДУХТ)
2004 р. – по теперішній час – за сумісництвом головний технолог ТОВ «Тайфун-2000» (м. Харків)
2004-2021 рр. – доцент кафедри технології харчування ХДУХТ
2021-023 рр. – доцент кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії Державного біотехнологічного університету (ДБТУ)
2023 р. по теперішній час – професор кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії Державного біотехнологічного університету

ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ:
Навчальні курси: «Технологія продукції закладів ресторанного господарства», «Харчова безпечність в ресторанній індустрії», «Ощадливе виробництво та управління якістю».
Членкиня проєктної групи освітньо-професійної програми «Харчові технології в ресторанній індустрії» за спеціальністю 181 Харчові технології (ступінь вищої освіти – магістр, бакалавр).
Організатор неформальної та інформальної освіти для здобувачів спеціальності 181 Харчові технології ОПП «Харчові технології в ресторанній індустрії».

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:
2002 р. – кандидат технічних наук (спеціальність 05.18.16 «Технологія продуктів харчування»)
2009 р. – присвоєння наукового звання доцента
2020 р. по теперішній час – керівник наукового гуртка «Харчова безпечність у харчовій промисловості та ресторанній індустрії»
2023 р. по теперішній час робота у науковому Проекті SWorld за Програмою SWM-Редактор (сертифікат додається): член редакційної колегії міжнародних (Німеччина, Болгарія, Молдова) наукових журналів і Оргкомітету міжнародних наукових конференцій

НАПРЯМ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ:
Розроблення та впровадження інноваційних технологій харчової продукції
Гастрономічний інжиніринг
Технологія харчової продукції
Розроблення та впровадження систем менеджменту харчової безпечності та елементів Lean production
Під керівництвом захищено 1 дисертаційну роботу на здобуття наукового ступеня кандидат технічних наук (2016 р.)

НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ:
Опубліковано понад 250 наукових праць, в тому числі статті, що індексуються в наукометричних базах Scopus та Web of Science – 3, навчальні посібники – 6, 4 монографії (в т.ч. видані в країнах ЄС), 1 енциклопедія, 10 патентів, понад 50 технічних умов та технологічних інструкцій

НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА:
відповідальний виконавець бюджетних науково- дослідних робіт:
бюджетна НДР «Розробка та впровадження інноваційних технологій харчової продукції» (2018 р.)
бюджетна НДР «Наукові та прикладні аспекти впровадження принципів НАССР в діяльність операторів ринку харчових продуктів», (2019 р.)
бюджетна НДР «Основи виробництва напівфабрикатів та кулінарної продукції в ресторанній індустрії» (2021 р.)
бюджетна НДР «Наукове обґрунтування, розроблення технологій харчової продукції та систем менеджменту харчової безпечності для закладів ресторанної індустрії сучасних форматів» (2021 р.)
бюджетна НДР «Технології харчової продукції з регульованим нутрієнтим складом для забезпечення стійкості продовольчої системи» (2023-2024 рр.)
Технології харчової продукції у виробничих системах для досягнення раціональних моделей споживання і виробництва (2025-2026 рр.)
«Обґрунтування технологічних параметрів рецептур кулінарної продукції для лікарень в умовах зміни законодавства» з Комунальним закладом охорони здоров’я районне територіальне медичне об’єднання «Дергачівська центральна районна лікарня» (2018р.)
«Нормування технологічних параметрів рецептур кулінарної продукції для Комунальної установи Харківський геріатричний пансіонат ветеранів праці Харківської обласної ради (2020 р.)
«Нормування технологічних параметрів рецептур кулінарної продукції для КНП ХОР «ОБЛАСНИЙ КАРДІОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР» (2025 р.)
«Дорожня карта розроблення постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)» КУ «Хорошевський геріатричний пансіонат» (2024 р.).

УЧАСТЬ У РОБОТІ РЕДКОЛЕГІЙ МІЖНАРОДНИХ НАУКОВИХ ЖУРНАЛІВ
Членкиня редакційної колегії міжнародних наукових журналів “ScientificWorldJournal”, «Modern engineering and innovative technologies» (Німеччина, Болгарія, Молдова) та Оргкомітету міжнародних наукових конференцій

УЧАСТЬ В ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАННЯХ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ:
Керівник групи безпечності з виробництва харчової продукції (стейкхолдер кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії ТОВ «Тайфун-2000»)
Членкиня Громадської організації «Національна асоціація громадського харчування» з 03.11.2022 р.
Членкиня Громадської наукової організація “Міжнародний центр розвитку науки і технологій” з 04.01.2023 р.

ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ:
Науково-практичні міжнародні стажування у виробничих компаніях: IDC Food (Чеська республіка), «Provil» (Греція), Zaltech International GmbH (Австрія).
Довгострокове науково-педагогічне міжнародне стажування Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie (Польща, 2022 р.)
Сертифікований внутрішній аудитор системи НАССР (2023 р.)
Довгострокове міжнародне науково-практичне стажування на підприємстві Caps Food Systems ES (Іспанія, 2024)

ОРГАНІЗАЦІЙНА РОБОТА
Членкиня Вченої ради факультету переробних і харчових виробництв за спеціальністю 181 «Харчові технології» Державного біотехнологічного університету

ЗОВНІШНІ НАГОРОДИ:
Стипендіат Кабінету міністрів України для молодих учених (2005-2007рр.)
Подяка Харківської обласної державної адміністрації Департаменту науки і освіти за вагомий особистий внесок у реалізацію завдань сучасної державної політики у галузі освіти і науки (2019 р.)
Переможець конкурсу «Вища школа Харківщини – кращі імена» в номінації «Кращий викладач професійно орієнтованих дисциплін» (2019 р.).
Подяка Міністерства освіти і науки України за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у підготовку висококваліфікованих спеціалістів та плідну науково-педагогічну діяльність (2021 р.).