Лебединський Іван Васильович

Кандидат наук Доцент Доцент кафедри плодоовочівництва і зберігання продукції рослинництва

Освіта:
Харківський сільськогосподарський інститут ім. В.В. Докучаєва, спеціальність «Агрономія», 1975 р. (спеціаліст)

Кар’єра:
1975-1980 рр. –агроном захисту рослин колгоспу ім. 8- Березня, Куп’янського району, Харківської області
1980 – 1983 рр. – ст. науковий співробітник кафедри технології зберігання переробки продукції плодоовочівництва Харківського інституту ім. В.В. Докучаєва
1983 -1988 рр. – асистент кафедри технології зберігання переробки продукції плодоовочівництва Харківського інституту ім. В.В. Докучаєва
1988-1993 рр. – ст. викладач кафедри плодоовочівництва і зберігання Харківського національного університету ім. В.В. Докучаєва
1993-2021 рр. – доцент кафедри плодоовочівництва і зберігання Харківського національного університету ім. В.В. Докучаєва
2014 -2021 рр. – професор Харківського національного університету ім. В.В. Докучаєва
2021 р. – доцент кафедри плодоовочівництва зберігання і переробки продукції рослинництва Державного біотехнологічного університету

Освітня діяльність:
ОС «Бакалавр» – «Овочівництво», «Закритий ґрунт»; «Картоплярство»
ОС « Магістр» – « Грибівництво», «Дослідна справа у садівництві, овочівництві, виноградарстві», « Методологія і організація дослідної справи у садівництві, овочівництві і виноградарстві», «Насінництво овочевих рослин»

Наукова діяльність:
1988 р.- кандидат сільськогосподарських наук (спеціальність06.01.06) «Овочівництво»
Коло наукових інтересів: технології вирощування овочевих рослин у відкритому і закритому ґрунті, насінництво овочевих рослин і квітів, вирощування розсади овочевих рослин, вирощування грибів в спорудах, квітництво.

Наукова школа:
Напрям наукових досліджень: «Розробка і удосконалення технологій вирощування овочевих рослин у закритому і відкритому ґрунті Лісостепової зони України»
– керівництво – 2 аспіранта (2020-2025 рр.)

Наукові публікації:
Опубліковано 72 наукові праці, в тому числі статті, тези, інформаційні листки, авторські розробки, методичні рекомендації, лекції, 2 – монографії.
Найбільш вагомі наукові публікації
1. Лебединський І.В. Підбір столових сортів картоплі для вирощування в умовах Східного Лісостепу України І. В. Лебединський // Вісн., ХНАУ. Серія „Рослинництво, селекція і насінництва, плодоовочівництва і зберігання”. – 2016. – №2. – С. 34-40.
2. Технології вирощування огірка: монографія Г.І. Яровий, І.В. Лебединський , О.В. Сергієнко, В.П. Севідов , Р.Т. Вальков – Харків: ХНАУ, 2018. –190 с.
3. Насінництво овочевих рослин: навч. посіб. / О.Д. Вітанов, О.М. Могильна, Т.В. Парамонова, О.В. Сергієнко, О.В. Мельник, О.В. Романов, Г.І. Яровий, Т.А. Романова, І.І. Солоненко, І.В. Лебединський, Н.О. Дідух, О.М. Брагін, /за ред. О.Д. Вітанова – 2-ге вид, допов. і перероб. – Вінниця: ТОВ «Твори», 2018. – 254 с.
4. Яровий Г.І. Вирощування гібридів огірка компанії NUNEMS в умовах Лівобережного Лісостепу України / Г.І. Яровий, І.В. Лебединський., Р.Т.Вальков // Вісн. ХНАУ. Серія „Рослинництво, селекція і насінництва, плодоовочівництва і зберігання”, – 2020.- вип. 1.- С.118-122.
Найбільш вагомі навчально-методичні видання:
1. Овочівництво: тестові завдання для визначення рівня знань для здобувачів агрономічного факультету сеціальності ”Плодоовочівництво та виноградарство” освітньо- кваліфікаційного рівня „Бакалавр” / Г.І. Яровий , І.В. Лебединський., О.В. Романов, Н.О. Дідух Н.О// Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва , 2015, 51 с.
2. Програми навчальних дисциплін для підготовки фахівців ОС „Бакалавр” напряму 6.090101 „Агрономія” спеціальності „Плодоовочівництво і виноградарство” у вищих навчальних закладах 3-4 рівнях акредитації / розроб: Г.І Яровий., І.В. Лебединський Л.М., Пузік , М.В. Маматов та інші–Харків:ХНАУ,2016.-63 с. ЛЕБЕДИНСЬКИЙ ІВАН ВАСИЛЬОВИЧ «Элементы промышленной технологии выращивания рассады основных овощных культур в условиях Лесостепи УССР», спеціальність 06.01.06 – овочівництво. Ленінградський сільськогосподарський інститут, м. Пушкін 1988 р.

Науково-дослідна робота:
ДНТП (Державна науково-технічна програма). Шифр 07, «Розробка елементів технологій виробництва і зберігання овочів і фруктів».

Участь в роботі спеціалізованих вчених рад:
К 65.357.01 (Інститут овочівництва і баштанництва НАН) 2014-2016 рр.