Омельченко Світлана Борисівна

Кандидат наук Доцент Доцент кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії

ОСВІТА
2001 р. – Харківська державна академія технології та організації харчування, спеціальність «Технологія харчування» (спеціаліст)

КАР’ЄРА
2001-2012 рр. – завідувач лабораторії кафедри технології харчування Харківського державного університету харчування та торгівлі
2012-2017 рр. – старший викладач кафедри технології харчування Харківського державного університету харчування та торгівлі
2017-2021 рр. – доцент кафедри технології харчування Харківського державного університету харчування та торгівлі
2021 р. по теперішній час – доцент кафедри харчових технологій в ресторанній індустрії Державного біотехнологічного університету

ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ
Навчальні курси: «Теоретичні основи харчових технологій», «Технологія харчування», «Технологія готельно-ресторанної справи».
Членкиня проєктної групи освітньо-професійної програми «Харчові технології в ресторанній індустрії» за спеціальністю 181 Харчові технології (ступінь вищої освіти – бакалавр).

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ
2016 р. – кандидат технічних наук (спеціальність 05.18.16 – технологія харчової продукції).
Коло наукових інтересів: формування піноподібних та піноемульсійних харчових систем, шляхи регулювання піноутворення, використання низькомолекулярних поверхнево-активних речовин у стабілізації структури кулінарної і кондитерської продукції.

НАПРЯМ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
Дослідження технологічних властивостей піноемульсійних систем та продуктів;
Теорія та принципи створення харчових дисперсних продуктів з піноемульсійною структурою.

НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ
Опубліковано більше 100 наукових праць, в тому числі статті, що індексуються в наукометричних базах SCOPUS та Web of Science – 5, навчальні посібники – 3, енциклопедія – 1, монографії – 2.

НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА
держбюджетна НДР «Наукові основи технологій харчової продукції лікувально-профілактичного призначення, одержаної шляхом акумуляції функціональних інгредієнтів»;
бюджетна НДР Наукові та практичні основи використання низькомолекулярних поверхнево-активних речовин для удосконалення та підвищення ефективності технологій напоїв, кулінарної та кондитерської продукції;
бюджетна НДР «Технології харчової продукції на основі сухих сумішей для закладів ресторанної індустрії» (2023-2024);
бюджетна НДР «Наукове обгрунтування та розроблення технологій харчової продукції з використанням дієтичних добавок» (2025)

УЧАСТЬ У РОБОТІ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ВЧЕНИХ РАД
ДФ 181.06.2023 (Державний біотехнологічний університет)

УЧАСТЬ У РОБОТІ РЕДКОЛЕГІЙ ФАХОВИХ НАУКОВИХ ВИДАНЬ
Міжнародні наукові журнали «ScientificWorldJournal», «Modern engineering and innovative technologies»

ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ
2017-2021 р.р. – членкиня Вченої ради Навчально-наукового інституту харчових технологій та бізнесу Харківського державного університету харчування та торгівлі
2023 і по теперішній час – членкиня Науково-технічної ради факультету переробних і харчових виробництв Державного біотехнологічного університету
Членкиня громадської організації «Українська асоціація хімічної та харчової інженерії CFE-UA» з 2024 р (сертифікат № СЧ-1124 від 2024 року).

ЗОВНІШНІ НАГОРОДИ
Грамота Департаменту з підвищення конкурентоспроможності регіону Харківської обласної державної адміністрації (2019 р.)