Погарський Олексій Сергійович

Кандидат наук кандидат технічних наук Доцент кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк

Освіта:
2014 р. – Харківський національний університет радіоелектроніки, комп’ютеризовані системи управління та автоматика, інженер – дослідник;
2015 р. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, технології харчування, інженер-технолог;
2014 – 2017 рр. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, навчання в аспірантурі за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів;
2020 р. – Національний університет харчових технологій, захист дисертації «Технологія заморожених дрібнодисперсних оздоровчих добавок і продуктів із хлорофілвмісних овочів з використанням кріомеханодеструкції», здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів.
2024 р. – Державний біотехнологічний університет, отримання вченого звання доцента кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні

Кар’єра:
2014 р. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, молодший науковий співробітник Науково – дослідного сектору;
2014 – 2017 рр. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, аспірант;
2017 – 2021 рр. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, асистент, з 2019 р. – старший викладач кафедри технологій переробки плодів, овочів і молока, з 2021 р. – доцент тієї ж кафедри, яка з січня 2020 р. перейменована на кафедру харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні;
2021 р. – Державний біотехнологічний університет, доцент кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк (з листопада 2021 р. кафедра перейменована на честь її засновника д.т.н., проф. Павлюк Р.Ю.).

Освітня діяльність:

  • викладає навчальні курси: «Проектування підприємств галузі», «Фізико-хімічні та біотехнологічні основи технології галузі», «Холодильна технологія», «Сировинні ресурси технології галузі», «Харчові технології»;
  • відповідальний за перевірку на антиплагіат випускових кваліфікаційних робіт в системі Unicheck;
  • голова профспілки кафедри та факультету переробних і харчових виробництв;
  • член вченої ради факультету переробних і харчових виробництв.

Наукова діяльність:
Випускник наукової школи «Інноваційних кріо- та нанотехнологій рослинних добавок та продуктів для здорового харчування» засновника кафедри д.т.н., проф., заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, академіка Міжнародної академії холоду Павлюк Раїси Юріївни.

Наукові інтереси:
В межах наукової школи: пошук інноваційних технологічних прийомів та розробка з їх застосуванням для великих і малих підприємств харчового бізнесу технологій натуральних рослинних добавок і продуктів з рослинної сировини та молока оздоровчої дії, що дають можливість максимально використати закладений в свіжій сировині біологічний потенціал. Як технологічні прийоми використовуються різні способи глибокої переробки сировини, включаючи заморожування, низькотемпературне подрібнення, обробку в пароконвектоматі, гомогенізацію, тощо. 

Наукова робота:

  • учасник всеукраїнських та міжнародних науково-практичних конференцій, виставок, форумів, що проходили в Україні, Канаді, Японії, Словаччині, Швеції, Польщі, Естонії, США, Німеччині, Великобританії, Австрії;
  • відповідальний виконавець держбюджетних та господговорних тем;
  • керівник постійно діючого студентського наукового гуртка;
  • науковий керівник дипломних робіт студентів СВО «бакалавр», «магістр»;
  • член редколегії «Scientific look into the future» (Ukraine), «Modern engineering and innovative technologies» (Germany), «SWorld Journal» (Bulgaria) – іноземних наукових видань, що індексуються в бібліографічних базах IndexCopernicus, GoogleScholar.

Наукові публікації:
Загальний список опублікованих праць у співавторстві складає понад 140 найменувань, в тому числі 3 монографії, 1 енциклопедія, 1 навчальний посібник, 44 статті (з них 10 статей виданнях, що входять до міжнародних наукометричних баз даних Scopus та Web of Science, 17 статей у фахових виданнях України та 13 статей – в закордонних виданнях Словаччини, Естонії, Польщі, Канади, Японії, Великобританії), 75 тез доповідей на наукових конференціях.

Зовнішні нагороди:

  • Диплом ІІ ступеню конкурсу ГО «Національної академії наук вищої освіти України» на краще видання, яке отримало визнання серед наукової та освітянської спільноти (період видання – з 2021-го по 2023 рр. включно) – за номінацією «Збірник наукових праць»;
  • 4 золоті медалі та Сертифікати Міжнародних Кулінарних фестивалів, чемпіонатів, форумів України та Хорватії разом з фахівцями наукової школи кафедри за результатами участі в «Art-class» та проведення «Майстер-класів» з молекулярних технологій.

Участь в громадських об’єднаннях за професійним спрямуванням:

  • член громадської організації «Міжнародна фундація науковців та освітян».