9.11.2022 р. кафедра управління земельними ресурсами та кадастру ДБТУ провела засідання круглого столу на тему: «Інвентаризація земель: сучасний погляд»

9 листопада 2022 року кафедра управління земельними ресурсами та кадастру Державного біологічного університету провела засідання круглого столу на тему: «Інвентаризація земель: сучасний погляд».

Даний захід було присвячено обговоренню нової Методики інвентаризації земель територіальних громад та ідентифікації прав на землю й інші природні ресурси юридичних і фізичних осіб, яку розробив колектив кафедри управління земельними ресурсами та кадастру.

Основними спікерами були: к.е.н. Садовий І.І., який наголосив на теоретичних аспектах Методики та док. філ. з наук про Землю Сопов Д.С., який зосередив увагу на практичних питаннях проведення та використання даних інвентаризації.

З вітальним словом до учасників засідання звернулася директор Департаменту землеустрою, використання та охорони земель Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру Гавлюк О.В. У своєму зверненні вона наголосила на необхідності проведення інвентаризації та важливості її результатів для забезпечення раціонального використання та охорони земель.

Своїми думками щодо необхідності проведення інвентаризації поділилися учасники програми аграрного та сільського розвитку USAID в рамках пілотного проєкту розроблення комплексних планів просторового розвитку територіальних громад. Так, начальник юридичного відділу Пісочинської селищної ради Харківської області Тягнибок І.В. поділився своїми думками щодо важливої ролі отримання громадами актуальних даних щодо їх земельного потенціалу, особливо по тим земельним ділянкам, які знаходяться за межами населених пунктів, і достовірна та повна інформація про які відсутня у новостворених територіальних громадах. У свою чергу, учасник проєкту по Роганській територіальній громаді Харківської області, професор кафедри землеробства, геодезії та землеустрою Миколаївського національного аграрного університету, д.е.н. Попов А.С., висловив свою думку щодо проведення інвентаризації, зазначив її актуальність та запропонував в скрутних умовах проводити інвентаризацію земель не на всю територію громади, а на її окремі частини, які цього найбільше потребують. Такий перелік земель доречно складати громадам разом із фахівцями землевпорядної галузі, у тому числі із залученням науковців, закладів вищої фахової освіти.

Слова підтримки запропонованої Методики висловив член-кореспондент НААН України, професор, д.е.н. Третяк А.М. На думку, Антона Миколайовича доцільно:
по-перше, питання проведення інвентаризації земель поставити як стратегічно-важливе у післявоєнний час та звернутися до державних структур щодо створення державної програми по відновленню територій та земель (визначення кількісного та якісного стану, залучення донорів, пошук інвесторів, надання «посильних» кредитів тощо);
по-друге, потрібно сформувати завдання на проведення інвентаризації, і залежно від поставленої мети, з’явиться можливість розрахунку вартості робіт і етапів їх проведення.
Дані роботи сприятимуть наданню актуальної інформації щодо нанесеної шкоди земельним ресурсам для визначення реальної вартості робіт на їх відновлення. І як результат, потрібно поставити наступне завдання про розробку Методики визначення розміру нанесеної шкоди та збитків внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.

Емоційним був виступ директора Навчально-наукового інституту архітектури та будівництва Національного університету «Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка», професора, д.е.н. Шарого Г.І. Григорій Іванович звернув увагу на ті помилки та прогалини, які на сьогоднішній день перешкоджають прийняттю грамотних управлінських рішень щодо раціонального використання та охорони земель, тим самим не дозволяючи забезпечити прибутковість та розвиток територіальних громад.

У свою чергу, завідувач кафедри землевпорядного проектування Національного університету біоресурсів та природокористування України, член-кореспондент НААН України, професор, д.е.н. Мартин А.Г. наголосив, що стосовно перспектив проведення робіт з інвентаризації земель – тимчасово, на час війни, призупинена реалізація програми Світового Банку по стимулюванню приватних інвестицій в сільське господарство, в якій були закладені витрати на інвентаризацію земель державної власності на площу біля 8 млн. га, і які будуть виділені після закінчення бойових дій.

На завершення, завідувач кафедри управління земельними ресурсами та кадастру Державного біотехнологічного університету, професор, д.е.н. Кошкалда І.В. зачитала рішення засідання круглого столу:

  1. Рекомендувати Методичні рекомендації щодо інвентаризації земель територіальних громад та ідентифікації прав на землю й інші природні ресурси юридичних і фізичних осіб на розгляд Державній службі України з питань геодезії, картографії та кадастру.
  2. Ініціювати проведення роз’яснювальної роботи серед громад щодо актуальності та необхідності проведення робіт з інвентаризації земель територіальних громад. У ході проведення роз’яснювальної роботи консультантами мають виступати заклади вищої фахової освіти (університети), закріплені за територіальною ознакою. Провідним консультаційним центром пропонуємо визначити Державний біотехнологічний університет.
  3. Запровадити пошук партнерів, донорів, інвесторів щодо надання фінансової допомоги на проведення робіт з інвентаризації земель територіальних громад, особливо для тих, що зазнали пошкоджень внаслідок надзвичайних ситуацій, воєнних дій або терористичних актів.