Навчальна практика – запорука якісної підготовки майбутніх фахівців з кібербезпеки та захисту інформації

Навчальна практика здобувачів першого (бакалаврського) рівня спеціальності 125 Кібербезпека та захист інформації є частиною навчального процесу й організовується для введення в професійні аспекти спеціалістів із кібербезпеки, формування у майбутніх фахівців знань про основні підходи та інформаційні технології, які застосовуються для розв’язання проблем захисту інформації та протидії кіберзлочинності сучасності.

Згідно з графіком освітнього процесу у здобувачів першого (бакалаврського) рівня І та ІІ курсу спеціальності 125 Кібербезпека та захист інформації навчальна практика проходила у два етапи.

Перший етап відбувся у лютому 2024 р. на базі компанії Baltum Büroo (Естонія), з якою Державний біотехнологічний університет підписав меморандум про співпрацю.

Baltum Büroo спеціалізується на сертифікації згідно з міжнародними стандартами у сфері IT, зокрема стандартами ISO 27001 та ISO 27701, що встановлюють критерії для систем управління інформаційною безпекою та захисту персональних даних.

Керівництво над практикою від кафедри інформаційних технологій, кібернетики та захисту інформації очолила т.в.о. завідувач кафедри, доцент Юлія Синявіна; методичне та технічне забезпечення роботи протягом 6 тижнів здійснили викладачі кафедри Ігор Чалий, Тетяна Бутенко, Володимир Сирий.

Великих зусиль в організації практики доклав радник директора ННІ «Кіберпорт» Микола Марченков. За його підтримки здобувачі мали зустрічі з фахівцями компаній, на яких відзначено важливість розуміння та використання міжнародних стандартів у практичній діяльності.

Перший етап практики закінчився вебінаром із керівником компанії Baltum Büroo Кирилом Проскурнею. На цей захід також були запрошені здобувачі та викладачі ННІ «Кіберпорт». Кирило Проскурня поділився власним досвідом у сфері інформаційної безпеки та надав цінні поради щодо розробки стратегій захисту даних.

Другий етап навчальної практики відбувся з 24 червня по 5 липня 2024 р. на базі Департаменту кіберполіції в Харківській області.

Департамент кіберполіції Національної поліції України є міжрегіональним територіальним органом Національної поліції України, який входить до структури кримінальної поліції Національної поліції та відповідно до законодавства України забезпечує реалізацію державної політики у сфері боротьби з кіберзлочинністю, організовує та здійснює відповідно до законодавства оперативно-розшукову діяльність.

Програмою практики було передбачено ознайомлення студентів із деякими напрямами майбутньої професійної діяльності. Основна увага була приділена питанням практичної роботи Департаменту кіберполіції в Харківській області у галузі кібербезпеки. Департаменти Кіберполіції в нашій країні виконують важливу функцію забезпечення кібербезпеки та боротьби з кіберзлочинами. Вони складаються з різних підрозділів, кожен з яких має свої конкретні завдання. Ці відділи співпрацюють для забезпечення ефективної боротьби з кіберзлочинністю та захисту інформаційного простору українського сегмента мережі Інтернет.

Модератором зустрічей з особовим складом від Департаменту кіберполіції була Людмила Федорова, начальник сектору оперативного пошуку та партнерства у сфері інформаційних технологій УПК в Харківській області.

Протягом двох тижнів спікерами тематичних зустрічей були фахівці відділів управління Департаменту:

  • начальник відділу організації технічного супроводження УПК в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України;
  • оперуповноважений відділу організації технічного супроводження УПК в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України;
  • начальник відділу протидії онлайн шахрайствам УПК в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України;
  • старший оперуповноважений відділу протидії злочинам у сфері комп’ютерних систем УПК в Харківській області Департаменту кіберполіції Національної поліції України;
  • старший оперуповноважений відділу міжнародного співробітництва Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Студенти, особливо ІІ курсу, виявили неабияку активність під час практики. Ставили питання спікерам, ділилися своїми думками стосовно проблем, що розглядалися.

Деякі здобувачі настільки вдало проявили себе, що представники УПК в Харківській області навіть відзначили своє зацікавлення у можливому подальшому працевлаштуванні в підрозділ. Багато студентів надіслали до департаменту своє резюме у CV-форматі. Усі здобувачі були ознайомлені з вимогами до кандидатів на посади у той чи інший відділ департаменту кіберполіції. Це, зокрема, посади мережевого аналітика, розробника експлойтів, Red Team оператора, системного програміста (C, C++, ASM) для Windows/Linux, Web Pentester. Наведені вимоги привернули значну увагу студентів та викладачів кафедри й посприяють кращій підготовці спеціалістів при подальшому навчанні.

Здобувачі долучилися до діяльності соціального проєкту «БРАМА-ОНЛАЙН ВАРТА УКРАЇНИ» . Його діяльність направлена на захист медіапростору від російської пропаганди, блокування каналів поширення дезінформації, протиправного та забороненого контенту.

Несвідоме споживання інформації та недостатній рівень інформаційної грамотності стали передумовами спільної для всіх українців проблеми – засилля ворожої пропаганди та фейків. Дезінформація в мережі негативно впливає на свідомість людей та хід війни в цілому, тому користувачі мережі Інтернет мають завжди бути обачними та вміти розпізнавати фейки, пропаганду та дезінформацію.

Практика в УПК в Харківській області Департаменту кіберполіції надала студентам унікальну можливість отримати цінний досвід у сфері боротьби з кіберзлочинністю. Вона допомогла їм поглибити свої знання про діяльність кіберполіції, зрозуміти її основні завдання та методи роботи.

Колектив кафедри інформаційних технологій, кібернетики та захисту інформації, здобувачі першого (бакалаврського) рівня І та ІІ курсу спеціальності 125 Кібербезпека та захист інформації висловлюють велику подяку всім фахівцям управління протидії кіберзлочинам у Харківській області, Департаменту кіберполіції НП України за участь у проведенні практики.

Особлива подяка організаторам навчальної практики: начальнику УПК в Харківській області ДКП НП України Валерію Березі та Миколі Марченкову.