ПАРАДИГМА УПРАВЛІННЯ ГЛОБАЛЬНОЮ ЕКОНОМІКОЮ В УМОВАХ ПАНДЕМІЇ: РОЗШИРЮЄМО СПІВПРАЦЮ З МІЖНАРОДНИМИ ПАРТНЕРАМИ

Сучасні наукові дослідження, особливо у сфері економічних наук, сфокусовані на вирішенні прикладних питань виходу глобальної економіки з кризи, спричиненої світовою пандемією COVID-19. Як влучно зазначив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, «у 2020 році конфлікти, зміна клімату та COVID-19 створили найбільший гуманітарний виклик з часів Другої світової війни. Разом ми повинні продовжувати підтримувати тих, хто піддається найбільшому ризику в ці безпрецедентні часи» (ООН, 2020).

Саме цій тематиці був присвячений Міжнародний круглий стіл «Paradigmsinthemanagementofgovernanceinthepresentconditionsoftheepidemiccrisis: globaleconomyunderpandemics», що відбувся 29 листопада 2021 року на базі університету ARTIFEX(ЄС, Румунія, м. Бухарест) в англомовному форматі.

Захід об`єднав понад 50 науковців, практиків та аспірантів з понад 7 країн Європи та СНД. Особлива увага приділялася оцінці наслідків впливу пандемії COVID-19 на соціально-економічну ситуацію у країнах з перехідною економікою та зміну парадигми управління та врядування в постпандемічному світі.

Співорганізаторами заходу є Інститут юридичних, політичних та соціологічних досліджень (Молдова); Державний біотехнологічний університет (Україна); Економічна академія Молдови; Національний інститут економічних досліджень Молдови; Академія наук Румунії; Інститут економіки і прогнозування НАН України; Київський національний економічний університет ім. Вадима Гетьмана (Україна); Національний університет «Львівська політехніка».

Державний біотехнологічний університет із виступом представили д.е.н., професор кафедри обліку, аудиту та оподаткування Станіслав ВАСИЛІШИН та к.е.н., доцент кафедри обліку, аудиту та оподаткування Валентина ЯРОВА. Науковці присвятили свою доповідь ролі соціального обліку як інструменту соціальної відповідальності в умовах пандемії COVID-19 та оцінці наслідків її впливу на ринок праці в Україні. Вчені наголосили, що соціальний облік є запорукою формування концепції соціальної відповідальності, що має стати нормою для українського бізнесу та основою сталого розвитку національної економіки. Це особливо важливо в умовах глобальної пандемії COVID-19, яка довела людству, що основою всіх основ є Людина.

За результатами Міжнародного круглого столу прийнято рішення про видання колективної монографії та поглиблення міжнародної наукової та освітньої співпраці.