ПРО ПРОВЕДЕННЯ ПРОФОРІЄНТАЦІЙНОГО ЗАХОДУ НА КАФЕДРІ НОРМАЛЬНОЇ ТА ПАТОЛОГІЧНОЇ МОРФОЛОГІЇ

05 січня 2022 року на факультеті ветеринарної медицини відбувся профорієнтаційний захід для школярів Клубу «Юний біолог» міста Краматорськ Донецької області (керівник Севостьянова Н.М.). Юннати відвідали навчальний музей з патологічної анатомії, який є невід’ємною чистиною навчальною бази кафедри нормальної та патологічної морфології Державного біотехнологічного університету. У колекції патологоанатомічного музею налічується близько тисячі препаратів, якими він поповнювався з часу свого заснування, а це перша половина XX століття.

Під час проведення екскурсії, відвідувачів знайомили з патологіями у тварин, особливу увагу приділяли захворюванням, спільним для людини та тварин. Юннатів дуже зацікавили як окремі експонати, так і цілі колекції музею, а це: колекція шлунково-кишкових каменів тварин, тератологічна колекція («Ектопія серця», «Гідроцефалія», «Біцефалія», «Полідактилія», «Стернопагия», «Циклопія» та інші), колекція інфекційних та неінфекційних захворювань («Голова лева за розвитку сапу» (1947), «Туберкульоз легень мавпи», «Туберкульоз легень ВРХ», Туберкульоз серозних покровів», «Кавернозний туберкульоз», «Сапна пневмонія», «Носова перетинка коня. Сап», «Віспа птиці», «Чума свиней», «Перипневмонія ВРХ», «Гемофільозний полісерозит свині», «Ехінококоз легень», «Лейкозна гіперплазія лімфатичних вузлів», «Хвороба Марека», «Ящур», «Меланома легень», «Трансмісивна венерична саркома собаки», «Рак легень» та ін.).

Найбільший акцент був зроблений саме на спеціальність «Ветеринарна медицина». Декілька учнів зацікавилися ветеринарною професією, про що і заявили під час спілкування з викладачем кафедри, доцентом Ульяницькою А.Ю., яка проводила екскурсію навчальним музеєм з патологічної анатомії.

Захід пройшов у веселій, дружній атмосфері та залишив у юннатів незабутні враження. Учні також були запрошені на Дні відкритих дверей в університет, які будуть оголошені пізніше.

Завідувач кафедри нормальної та патологічної морфології Бирка О.В. висловлює щиру подяку у сприянні проведенню даного заходу в.о. ректора ХДЗВА Боровкову С.Б., декану факультету ветеринарної медицини Бобрицькій О.М. Окрема подяка к.с-г.н. Бородіну Ю.М. за інформаційну підтримку заходу.