ПРОЄКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ МУЗЕЙНОГО КОМПЛЕКСУ ДБТУ

Напрямками діяльності Музейного комплексу Державного біотехнологічного університету є науковий і туристичний напрямки, реалізацією яких є участь у різних грантових проєктах. Одним із перших таких проєктів став історичний проєкт «Жіночі історії лідерства», ініційований. «Українським Жіночим Конгресом» (м. Київ). До участі у ньому була запрошена керівник Музейного комплексу ДБТУ професор, доктор історичних наук Любов Жванко. Він розповідає життєві історії та висвітлює діяльність видатних жінок з різних регіонів України, які наприкінці ХІХ – на початку ХХ століть в умовах відсутності чи значних обмежень прав жінок використовували доступні їм ресурси для створення нових можливостей для жіноцтва свого краю, сприяли покращенню становища жінок у різних сферах, допомагали жінкам забезпечувати свої інтереси.

Героїня дослідження Любові Жванко – Зінаїда Мірна (1878–1950), організаторка допомоги біженцям Першої світової війни. У часи Української революції – голова «Українського товариства допомоги жертвам війни». Брала участь в розробці державної політики щодо біженців Першої світової війни. Одна із перших українських жінок у політиці та членкиня Української Центральної Ради. В еміграції – у Німеччині у 1920-1923 рр. та у Чехословаччині з 1924 р. до кінця життя – брала активну участь в громадській роботі на користь українських жінок – створила берлінську філію Національної ради українських жінок, незмінно керувала «Українським жіночим союзом в Чехословацькій Республіці». Брала участь у Конгресі Міжнародної Жіночої Ліги Миру і Свободи та в Українському Жіночому Конгресу у Станіславові, входила до Президії Всесвітнього Союзу Українок.

Проєкт підготовлено за ініціативи «Українського Жіночого Конгресу», що є постійно діючої публічної платформи, яка формує порядок денний з ґендерної політики для Верховної Ради України, Уряду, місцевих громад, приватного та громадського секторів та медіа-спільноти, у партнерстві з Українською асоціацією дослідників жіночої історії та реалізовано за сприяння Національного Демократичного Інституту завдяки підтримці Міністерства міжнародних справ Канади.

За результатами наукових досліджень, підготовлених учасницями проєкту з Києва, Харкова, Рівного, Коломиї, Острога, Львова та Запоріжжя, створено спеціальний сайт, відеорозповіді, постери, листівки, проводиться широка інформаційна кампанія щодо популяризації проєкту. Крім того, підготовлена виставка, що нині демонструється у Києві.

За попередньо домовленістю між керівником Музейного комплексу ДБТУ Любов’ю Жванко та керівництвом проєкту – «Українським Жіночим Конгресом» – розглядається можливість розміщення восени 2022 р. виставки у стінах Державного біотехногологічного університету. До участі передбачається залучити партнера Музейного комплексу ДБТУ – ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» Харківської обласної державної адміністрації та Музей жіночої та гендерної історії (Gendermuseum). Посилання на сайт проєкту: http://women-leaders-history.in.ua/3/?fbclid=IwAR0jiZx5dXkG-pnwiUO6hSCZEB_fC9ezE7diy5C1kIrXQJRAUp3t8yD0neA.

Слід назвати наступні проєкти. Серед них: «Ukraine Open. Віртуальні мандрівки містами України» (грант Українського культурного фонду за програмою «Аудіовізуальне мистецтво»). За результатами було створено 3D-тур та аеропанорама для веб-платформи www.ukraineopen.com з мобільним додатком «Ukraine Open». Мобільний додаток містить візуальний контент та аудіогіди англійською та українською мовами (https://ukraineopen.com/en/vt/100) (відповідальний виконавець – фахівець Музейного комплексу ДБТУ канд. іст. наук, доцент Тамара Приходько).

Участь у реалізації проектів Агротуристичного кластеру «Сіверський Донець» та ініціативи «Дорога вина та смаку Слобожанщини». «Ініціатива», які об’єднують підприємців, освітян і Дергачівську, Чугуївську міські територіальні громади, Малоданилівську та Солоницівську селищні територіальні громади. На даному етапі розглядається проект проведення еногастронимического фестивалю «Дорога вина та смаку Слобожанщини», як щорічного (відповідальний виконавець – фахівець Музейного комплексу ДБТУ канд. іст. наук, доцент Тамара Приходько).

Музейний комплекс ДБТУ – учасник молодіжного конкурсу на кращу екскурсію «Відкриваймо Харківщину», який проводиться за ініціативи ОКЗ «Харківський організаційно-методичний центр туризму» в партнерстві з КУ «Харківський обласний центр молоді» та закладів вищої освіти Харківської області, які входять до міжвузівського об’єднання «Платформа розвитку туризму», за підтримки Департаменту культури і туризму Харківської обласної державної адміністрації та Управління у справах молоді та спорту Харківської обласної державної адміністрації. Конкурс проводиться з метою популяризації туристичного потенціалу Харківщини, залучення молоді до екскурсійної діяльності як до унікально (відповідальні виконавці – Любов Жванко, керівник Музейного комплексу ДБТУ та Тамара Приходько, фахівець Музейного комплексу ДБТУ).