УРОЧИСТЕ ВІДКРИТТЯ ВИСТАВКИ З НАГОДИ 170-РІЧЧЯ ЗАПОЧАТКУВАННЯ ВИЩОЇ ВЕТЕРИНАРНОЇ ОСВІТИ НА СХОДІ УКРАЇНИ

17 листопада 2021 року за адресою Алчевських, 44 на площі біля головного корпусу Державного біотехнологічного університету відбулося урочисте відкриття виставки з нагоди 170-річчя започаткування вищої ветеринарної освіти на Сході України «Видатні польські ветеринари і Харків: постаті, досягнення, відкриття (ХІХ ‒ початок ХХ століття) до 170-річчя вищої ветеринарної освіти на Сході України».

Відкриття виставки присвячено одному із чотирьох напрямків діяльності ДБТУ – ветеринаринарному. Відтак витоки Університету можна виводити від 1851 року, коли було створено Харківське ветеринарне училище. Робота над підготовкою виставки розпочалася у лютому 2021 року і присячувала 170–річчю від заснування Харківської державної зооветринарної академії, яка є одним із найстаріших вищих навчальних закладів ветеринарної та зоотехнічної науки у Східній Європі, другим за часом заснування вищий навчальним закладом Харкова, спадкоємницею, хранителькою та продовжувачкою закладених ще у 19 столітті науково-освітніх традицій. 1 серпня 1851 р. на базі реорганізованої практичної ветеринарної школи, було відкрито Харківське ветеринарне училище – навчальний заклад «першого розряду», другий у місті заклад вищої освіти. Завдяки діяльності польських вчених і викладачів Наполена Галицького, Георгія Полюти і Георгія Вітовича навчальний заклад з часом перетворився на один із провідних у своїй галузі в Російській імперії. 8 травня 1873 р. Харківське Ветеринарне училище було реформоване у Харківський ветеринарний інститут, який у продовж 1855–1960 рр. розміщувався у Харкові по вулиці Сумській 37.

Організаторами виставки виступили: Генеральне консульство Республіки Польща у Харкові, Харківська міська рада, Архів Польської Академії Наук у Варшаві та Державний біотехнологічний університет (Музейний комплекс Університету та Інститут ветеринарії і тваринництва). Автором виставки та буклету до неї є професор Любов Жванко, керівник Музейного комплексу ДБТУ.

На урочистому відкритті з привітаннями виступили: Валерій Михайлов, виконувач обов’язків першого проректора університету, професор; Барбара Качмарчик і Міхал Бандась,  віце-консули Генерального Консульства Республіки Польща у Харкові Ольга Деменко, директор Департаменту освіти Харківської міської ради; Анжеліка Крутова, директор Департаменту науки і освіти Харківської обласної державної адміністрації; Наталія Гришко, Департамент економіки і міжнародних відносин Харківської обласної державної адміністрації; Борис Стегній, професор, директор Національного наукового центру «Інституту експериментальної і клінічної ветеринарної медицини»; Валентина Холодок, директорка «Харківського організаційно-методичного центру туризму» Харківської обласної ради; Олексій Навроцький, доктор юридичних наук, проректор Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна; Сергій Боровков, директор Інституту ветеринарної медицини і тваринництва ДБТУ.

Також були присутні представники наукової і освітянської спільноти м. Харкова, співробітники і студенти Державного біотехнологічного університету. Виставка продовжить роботу у холі головного корпусу університету.

Посилання за темою:https://kharkivoda.gov.ua/news/112958;

https://tourcenter.kh.ua/uk/news/turisticheskoe-khomct/centr-turizmu-doluchivsya-do-vidkrittya-vistavki-vidkrittya-vistavki