Відбулося засідання вченої ради Державного біотехнологічного університету, присвячене нагальним питанням розвитку університету.

14 квітня 2022 року відбулося засідання вченої ради Державного біотехнологічного університету, присвячене нагальним питанням розвитку університету.

На початку роботи вчений секретар Головань Лариса Володимирівна ознайомила присутніх про зміни в персональному складі вченої ради, що відбулися внаслідок змін у кадровому складі університету.

В.о. ректора Тихонченком Русланом Сергійовичем представлено звіт щодо показників діяльності Державного біотехнологічного університету за 2021 рік, зі змістом якого всі бажаючі мали можливість завчасно ознайомитись з офіційного сайту університету. У звіті відображено інформацію про стан основних напрямів діяльності та поточні завдання стосовно розвитку освітнього процесу та підготовки фахівців на рівні державних стандартів освіти, науково-дослідної роботи з найважливіших проблем, у тому числі на платній основі, підготовки наукових і науково-педагогічних кадрів вищої кваліфікації, організації виховної роботи зі студентами, міжнародної діяльності та розвитку євроінтеграції, фінансово-господарської діяльності, удосконалення матеріально-технічної бази університету. Звіт було одноголосно затверджено вченою радою.

Заступником голови вченої ради Михайлов Валерій Михайлович представлено План роботи вченої ради ДБТУ на ІІ півріччя 2021–2022 навчального року, який також був затверджений одноголосно.

Одним із важливих напрямів діяльності університету є організація наукових досліджень. Проректором з наукової роботи Михайловим В.М. було представлено звіт та мультимедійну презентацію стосовно поточного стану, нагальних проблем та перспектив розвитку науково-дослідної роботи в університеті. Членами вченої ради було затверджено звіт з наукової роботи Державного біотехнологічного університету за 2021 р. та прийнято постанову, що містить низку конкретних завдань щодо організації наукової роботи, які спрямовані на отримання конкурентоздатних наукових результатів і формування показників, що впливають на рейтинг наших учених та університету в цілому.

Виходячи з результатів конкурсного відбору проєктів від закладів вищої освіти та наукових установ, що належать до сфери управління Міністерства освіти і науки України, було затверджено тематичний план держбюджетних науково-дослідних робіт на 2022 рік. Тематичним планом передбачено п’ять науково-дослідних робіт, які виконуються під керівництвом: д-ра екон. наук, проф. Гросул В.А., д-ра техн. наук, проф. Михайлова В.М., канд. техн. наук, доц. Бредихіна В.В., д-ра техн. наук, проф. Дубініної А.А., д-ра техн. наук, проф. Антощенкова Р.В.

Проректор з науково-педагогічної роботи Серік Максим Леонідович наголосив про пріоритетність завдання щодо підготовки здобувачів вищої освіти. Відбулося обговорення та затвердження освітніх програм та навчальних планів для здобувачів вищої освіти 2022 року вступу за спеціальностями та освітніми програмами ступенів вищої освіти бакалавр та магістр денної та заочної форм навчання.

В частині різне засідання вченої ради проректором з науково-педагогічної роботи Серіком М.Л. доведено зміст проєкту Стратегії розвитку Державного біотехнологічного університету на 2022–2027 рр., а також низку розроблених Положень Державного біотехнологічного університету стосовно: організації освітнього процесу, наукової діяльності та роботи науково-педагогічних працівників; методичного забезпечення та оцінки якості освітнього процесу. Відбулося публічне обговорення та затвердження вищевказаних документів.

Розглянуто та затверджено звіти із самоаналізу освітніх програм в межах акредитаційної експертизи за першим (бакалаврським) рівнем за спеціальностями: «Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології)»; «Комп’ютерна інженерія»; «Біомедична інженерія»; «Садово-паркове господарство»; «Туризм», а також за третім (освітньо-науковим) рівнем доктор філософії – «Галузеве машинобудування».

Також проректор з науково-педагогічної роботи Серік М.Л. ознайомив членів вченої ради з перспективами та виробничою необхідністю відкриття нової освітньої програми в університеті «Кібербезпека» в межах спеціальності 125 «Кібербезпека». Вчена рада одноголосно підтримала рішення.

Головним бухгалтером Даниленко Тетяною Петрівною доведено фінансовий план університету на 2022 рік, який було затверджено вченою радою. Надано інформацію щодо використання коштів загального фонду на вирішення організаційних питань діяльності Державного біотехнологічного університету в Закарпатській області. В обговоренні цього питання активну участь взяв проректор з науково-педагогічної роботи та міжнародної діяльності Вац Олексій Іванович, який проінформував членів вченої ради про перспективи розвитку матеріально-технічного бази університету в Закарпатському регіоні.

Проректор з науково-педагогічної роботи, розвитку економіки та інфраструктури Микитась Аркадій Вікторович ознайомив вчену раду з пропозиціями Центру робітничих професій, фахової передвищої та професійної освіти стосовно обсягів ліцензування університету у сфері професійно-технічної освіти за робітничими професіями. Акцентовано увагу на організацію підготовки водіїв автотранспортних засобів категорії В та С, а також фахівців з керування та обслуговування сільськогосподарського та лісогосподарського устаткування.

Микитась А.В. відмітив, що важливою перевагою професійної освіти є її гнучкість та швидка реакція на запити ринку праці, а також можливість пройти навчання не тільки випускникам шкіл, але й дорослим особам, які мають бажання підвищити кваліфікацію або змінити професію.

Окрім цього, ним було також доведено інформацію стосовно підготовки університету до весняно-польових робіт, а також про перейменування науково-виробничої майстерні №2 у науково-виробничу майстерню лісового комплексу та деревоооброблюваних технологій, подальше залучення до її функціонування профільних кафедр факультету лісового господарства, деревооброблювальних технологій та землекористування.

Директор наукової бібліотеки Ніколаєнко Наталія Миколаївна проінформувала про отримання університетом безкоштовного доступу до повнотекстових електронних ресурсів, які розміщено на платформі Research4Life. Тим самим забезпечено доступ учених університету та здобувачів вищої освіти до 154 тис. наукових журналів і книг від понад 200 видавців з усього світу. Доведено умови реєстрації користувачів та правили користування інформаційними ресурсами.

Також відбулося затвердженням звітів молодих учених, які є стипендіатами Кабінету Міністрів України: Антощенков Р.В., д-р техн. наук, професор завідувач кафедри мехатроніки та деталей машин; Чміль Г.Л., д-р екон. наук, доцент, професор кафедри маркетингу, управління репутацією та клієнтським досвідом; Загорулько А.М., канд. техн. наук, доцент кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв; Гринько П.Л., д-р екон. наук, доцент кафедри економіки та бізнесу;  Романюк І.А., д-р екон. наук, доцент кафедри маркетингу та медіакомунікацій.

Завершилося засідання вченої ради затвердженням міжнародних стажувань співробітників та наданням дозволу на друк навчально-наукових видань науково-педагогічних працівників університету.

 

В.о. ректора Тихонченко Руслан Сергійович підбив підсумки щодо  прийнятих рішень і висловив подяку всім членам вченої ради, які взяли участь у засіданні та внесли слушні пропозиції щодо розвитку Державного біотехнологічного університету.