Гостьова лекція з навчальної дисципліни «Методологія наукових досліджень»

23 жовтня 2025 року на кафедрі харчових технологій в ресторанній індустрії факультету переробних і харчових виробництв ДБТУ в межах навчальної дисципліни «Методологія наукових досліджень» відбулась гостьова лекція на тему «Наукова діяльність в Інституті продовольчих ресурсів Національної академії аграрних наук України». З лекцією виступила докторка технічних наук, старша наукова співробітниця, заступниця завідувача відділу технології цукру, цукристих речовин та інгредієнтів інституту Гриненко Ірина Григорівна.

На лекції були присутні здобувачі освіти другого (магістерського) рівня освіти, що навчаються за різними освітніми програмами факультету, а саме: харчові технології в ресторанній індустрії; технології зернопродуктів та зернові ресурси; технології хліба, кондитерських, макаронних виробів та харчоконцентратів; промислові та крафтові технології м’яса та м’ясопродуктів. Також на лекції були присутні завідувачі відповідних кафедр та співробітники факультету.

З привітальним словом до здобувачів освіти і всіх присутніх звернулися директор Інституту продовольчих ресурсів НААН України, член-кореспондент НААН України, доктор технічних наук, професор Хомічак Любомир Михайлович; проректор з науково-педагогічної роботи ДБТУ, кандидат технічних наук, доцент Серік Максим Леонідович; деканеса  факультету переробних і харчових виробництв ДБТУ, докторка технічних наук, професорка Янчева Марина Олександрівна.

Під час лекції пані Гриненко І.Г. ознайомила всіх присутніх зі структурою Інституту продовольчих ресурсів НААН України, з напрямами наукових досліджень науковців інституту, детально зупинилась на наукових досягненнях окремих його відділів.

Велику увагу в інституті приділяють питанню створення здорового харчового середовища, необхідність формування якого в Україні була спричинена низкою чинників, а саме: пандемією Covid, хронічним стресом людей внаслідок війни, швидким старінням населення тощо. Іще одним напрямом досліджень фахівців інституту є розробки, спрямовані на вирішення екологічних проблем і викликів внаслідок зміни клімату, викидів парникових газів, забруднення стічних вод, необхідності відновлення територій повоєнної України.

Лекторка акцентувала увагу аудиторії на найбільш вагомих результатах наукових досліджень. Так, фахівцями інституту розроблено технології збагачених харчових продуктів з використанням функціональних компонентів та біологічно-активних речовин рослинної сировини; технологію комплексного використання сировини для виробництва продуктів з м’яса птиці; технології  низьколактозних молочних продуктів, сирів, сумішей для виробництва морозива; створено колекцію хлібопекарської мікробіоти і розроблено технології хліба на заквасках; розроблено технологію сумісної переробки крохмалевмісної та целюлозовмісної сировини злакових культур з одержанням біоетанолу тощо.

Студентська аудиторія і всі присутні із захопленням прослухали доповідь, після завершення якої лекторка відповіла на запитання, що надійшли від слухачів. Було прийняте сумісне рішення представників Інституту продовольчих ресурсів НААН України та адміністрації ДБТУ і факультету переробних і харчових виробництв  про подальші контакти і розширення співпраці.