Участь викладачів та студентів кафедри в ІІ міжнародній науково-практичній конференції здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді»

7 листопада на базі факультету переробних і харчових виробництв відбулася ІІ Міжнародна науково-практична конференція здобувачів вищої освіти і молодих вчених «Інноваційні технології розвитку харчових виробництв та ресторанної індустрії: наукові пошуки молоді», в роботі якої активну участь приймали студенти та викладачі кафедри ХТП ПОМ ІОХ ім. Р.Ю. Павлюк.

Модератором конференції другий рік поспіль виступив молодий науковець, доцент, випускник наукової школи кафедри, Олексій Погарський, який кожному доповідачу задавав цікаві питання, підтримуючі професійну та творчу атмосферу заходу, відкриту платформу для обміну думками молодих науковців, аспірантів, студентів, викладачів ДБТУ, а також гостей вітчизняних і закордонних закладів вищої освіти та інших установ.

Викладачі та студентство кафедри представили на конференцію дві доповіді:

  • «КОМПЛЕКСНІ РІШЕННЯ ДЛЯ ПІДПРИЄМСТВ ХАРЧОВОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ: ПРЕЗЕНТАЦІЯ ГРУПИ КОМПАНІЙ BALEX COMPANY», виконану під керівництвом Наталії Середи, керівника Інноваційного Центру BALEX COMPANY Середи Н.Д. та Вікторії Погарської, д.т.н., проф., завідувача кафедри ХТП ПОМ ІОХ ім. Р.Ю. Павлюк;
  • «ХАРЧОВІ БАРВНИКИ: ТРЕНД НА НАТУРАЛЬНІСТЬ», виконану під керівництвом викладачів кафедри д.т.н, проф. Вікторії Погарської та к.т.н, доц. Ольги Юр’євої.

Перша з них присвячена презентації групи компанії BALEX COMPANY – найбільшого в Україні комплексного виробника дріжджів, наповнювачів та сухих сумішей, кондитерської глазурі, рослинних вершків, а також крафтового пива. Підприємство пропонує комплексні рішення та послуги для безперервного росту та підвищення ефективності ринку харчової промисловості.

До складу групи компаній BALEX COMPANY входить ТД «Золота Миля», лідер України у сегменті наповнювачів для хлібобулочних, кондитерських і молочних виробів, постачальник понад 250 найменувань технологічної та базової сировини для харчової промисловості зі всього світу.

Презентацію компанії BALEX COMPANY зробив випускник магістратури 2024/2025 н.р., що проходить стажування як інженер – технолог в Інноваційному центрі ТД «Золота Миля», Дмитро Кравчук.

Другу доповідь присвячену аналізу доцільності розробки натуральних добавок – барвників із плодоовочевої та плодово – ягідної сировини «Харчові добавки: тренд на натуральність» представив магістр Максим Хижняк.

Доповідач ознайомив присутніх з результатами Саутгемптонського дослідження, під час якого був однозначно встановлений негативний вплив певних штучних харчових барвників, зокрема, тартразину, понсо 4R, жовтого «сонячного заходу» та інших популярних синтетичних барвників на здоров’я людей. Їх вживання призводить до гіперактивності дітей, труднощів з концентрацією уваги, дратівливістю та підвищення активності.

В доповіді було відмічено стрімке зростання світового ринку натуральних барвників, пов’язане з відмовою більшості компаній від використання при виробництві продуктів синтетичних барвників і поступовим переходом на натуральні, екологічні, оздоровчі продукти та добавки. В перелік таких компаній входять Coca Cola, Kraft, Wal-Mart, Mars, Nestlé та багато інших.

Теоретичний і практичний досвід діяльності кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк ДБТУ вже більше 20 років полягає у напрямку розробки добавок з рослинної сировини з високим вмістом БАР із застосуванням методів глибокої переробки сировини та оздоровчих продуктів з їх використанням, підтримуючи сучасну тенденцію розробки натуральних добавок та продуктів без синтетичних компонентів, екологічних продуктів з «чистою етикеткою».

Вітаємо студентів та викладачів кафедри з успішною участю в роботі наукової конференції та бажаємо нових наукових розробок, впроваджень та ідей!