Гринченко Наталя Геннадіївна

Доктор наук Доцент Завідувач кафедри технології м’яса, професор

ОСВІТА:
2001 р. – Харківська державна академія технології та організації харчування, напрям підготовки «Харчова технологія та інженерія» (бакалавр)
2002 р. – Харківська державна академія технології та організації харчування, спеціальність «Технологія харчування» (магістр)
2002 р. – Харківська державна академія технології та організації харчування, спеціальність «Економіст з обліку та аудиту» (спеціаліст)
2013 р. – Swiss Montreux Business School, спеціальність «Бізнес адміністрування» (магістр)

КАР’ЄРА
У ЗВО:
2002-2002 рр. – молодший науковий співробітник науково дослідного сектору Харківської державної академії технології та організації харчування
2005-2008 рр. – асистент кафедри технології м’яса Харківського державного університету харчування та торгівлі
2008-2009 рр. – старший викладач кафедри технології м’яса Харківського державного університету харчування та торгівлі
2009-2019 рр. – доцент кафедри технології м’яса Харківського державного університету харчування та торгівлі
2019-2021 рр. – професор кафедри технології м’яса Харківського державного університету харчування та торгівлі
2021-2022 рр. – професор кафедри технології м’яса Державного біотехнологічного університету
2022 р. і по теперішній час – завідувачка кафедрою технології м’яса Державного біотехнологічного університету

На підприємствах харчової промисловості:
2019-2023 рр. ‒ начальник відділу розробок ТОВ «FOOD DEVELOPER»
2023 р. по теперішній час ‒ директор з розвитку та керівник R&D відділу ТОВ «КАПС ФУД СІСТЕМС»

ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ:
ОПП «Технології харчових виробництв» (СВО бакалавр): «Харчові технології. Розділ 1» (ОК), «Харчові продукти: від білку до вітамінів» (ВК), «Маркування харчових продуктів ‒ як читати етикетки» (ВК), «Особливості формування кольору, смаку та аромату» (ВК)
ОПП «Промислові та крафтові технології м’яса та м’ясопродуктів» (СВО магістр): «Конструювання харчової продукції» (ОК), «Методологія та організація наукових досліджень» (ОК),
ОНП «Харчові технології» (СВО доктор філософії): «Методологія наукових досліджень» (ОК)

НАУКОВИЙ ШЛЯХ :
2007 р. – кандидат технічних наук (спеціальність 05.18.16 – Технологія продуктів харчування)
2019 р. – доктор технічних наук (спеціальність 05.18.16 – Технологія харчової продукції)

Коло наукових інтересів: харчові технології, інноваційний інжиніринг, сучасні системи управління якістю харчової продукції, інноваційні технології, розробка інновацій.

НАПРЯМ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ:
Напрям наукових досліджень: «Наукові та практичні основи технологій харчових продуктів на основі молочної сировини, одержаних шляхом реалізації потенціалу лактокальцію». За участі Гринченко Н.Г.:

  • захищено 2 дисертації – кандидати технічних наук (2014 р., 2018 р.)
  • готується до захисту робота здобувача ступеня PhD (2025 р.)
  • керівництво – 1 здобувач ступеня PhD (з 2024 р. по теперішній час).

ПУБЛІКАЦІЇ:
Опубліковано 255 публікацій, з них 193 наукових та 52 навчально-методичного характеру. При цьому навчальних посібників та енциклопедичних видань – 9; монографій – 12; підручників – 2; статей – 58 (з яких у виданнях, що входять до науко метричних баз даних Scopus та Web of Science – 11, у закордонних виданнях – 10); тез доповідей – 105; патентів – 20; комплектів нормативної та технологічної документації – 29; заключних звітів з НДР – 20.

УЧАСТЬ В ГРОМАДСЬКИХ ОБ’ЄДНАННЯХ ЗА ПРОФЕСІЙНИМ СПРЯМУВАННЯМ:
Член Громадської організації «Національна асоціація громадського харчування» (National Foodservice Association)

ЗОВНІШНІ НАГОРОДИ:
Премія Президента України для молодих вчених (2017 р.)
Стипендія Кабінету Міністрів України для молодих вчених (2018-2020 рр.)
Грамота Харківської обласної ради за визначні досягнення в організації й вдосконаленні науково-дослідної, навчальної, науково-методичної та виховної роботи, вагомий внесок у розвиток вітчизняної науки та впровадження у виробництво досягнень науки і техніки, підготовку висококваліфікованих науково-педагогічних кадрів і фахівців галузі з нагоди святкування Дня науки (2023 р.)
Подяка Міністерства освіти і науки України за ініціативу і наполегливість, високий професіоналізм, сумлінне виконання службових обов’язків та вагомий особистий внесок у розвиток сфер освіти і науки України (2024 р.)