Освіта:
1996 р. – Харківська державна академія технології та організації харчування, спеціальність «Технологія та організація харчування» (інженер-технолог).
2003 р. – денне відділення аспірантури за спеціальністю 05.18.12 “Процеси та обладнання харчових, фармацевтичних та мікробіологічних виробництв” Харківського державного університету харчування та торгівлі.
2022 р. – Державний біотехнологічний університет, спеціальність «Галузеве машинобудування» (магістр).

Кар’єра:
2006-2009 рр. – асистент кафедри процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв Харківського державного університету харчування та торгівлі.
2009-2010 рр. – старший викладач кафедри процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв Харківського державного університету харчування та торгівлі.
2010-2021 рр. – доцент кафедри процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв Харківського державного університету харчування та торгівлі.
З 2021 р. по теперішній час доцент кафедри обладнання та інжинірингу переробних і харчових виробництв Державного біотехнологічного університету.

Освітня діяльність:
Навчальні курси:
«Процеси та апарати харчових виробництв»;
«Технологічне обладнання харчових виробництв»;
«Технологічне обладнання галузі».

Наукова діяльність:
2008 р. – кандидат технічних наук за спеціальністю 05.18.12 “Процеси та обладнання харчових, фармацевтичних та мікробіологічних виробництв”, захист відбувся в спеціалізованій Вченій раді Харківського державного університету харчування та торгівлі.
2013 р. – звання доцента кафедри процесів, апаратів та автоматизації харчових виробництв Харківського державного університету харчування та торгівлі.
Коло наукових інтересів: переробка рослинної сировини шляхом концентрування (уварювання та сушіння в умовах вакуумування), розробка продуктів харчування підвищеної харчової цінності.
Напрям наукових досліджень: «Переробка рослинної сировини концентруванням».
Керівництво – 1 аспірант (2015-2019 рр).

Наукові публікації:
Загальний список опублікованих наукових праць Маяк О.А. складає більше 170 найменувань, в тому числі – 6 навчальних посібників, один з яких рекомендований МОНМС України як посібник для студентів вищих навчальних закладів; 1 монографію, 12 патентів, 1 з яких на винахід, 2 статті, що індексуються в наукометричних базах Scopus та Web of Sciens.

Науково-дослідна робота:
Виконавиця НДР на тему: Удосконалення процесів виробництва сушених напівфабрикатів з рослинної сировини і апаратурного оформлення»; «Оптимізація технологічних параметрів переробки сировини з забезпеченням гарантованої якості харчових продуктів», «Інноваційні технології оздоровчих харчових продуктів на основі рослинної сировини та обладнання для їх
реалізації», «Розробка рекомендацій з експлуатації технологічного обладнання для виробництва концентратів із рослинної сировини», де була відповідальним виконавцем.

Зовнішні нагороди:
2009 р – диплом «Молода людина року» в номінації «Наукова діяльність».
2017 р. – грамота Департаменту освіти і науки Харківської обласної державної адміністрації за вагомий внесок у розвиток освіти і науки.