Погарська Вікторія Вадимівна

Доктор наук Професор Завідувач кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк

Освіта:
1987 р. – Харківський. державний університет ім. О.М. Горького, радіофізика та електроніка;
1992 р. – Харківський інститут громадського харчування, інженер-технолог громадського харчування та харчових виробництв;
1998 р. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, захист дисертації «Формування якості каротиноїдних фітодобавок профілактичної дії із моркви та їх використання в продуктах харчування» на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство харчових продуктів;
2002 р. – отримання вченого звання доцента кафедри технології консервування;
2003 – 2006 рр. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, навчання в докторантурі за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів;
2006 р. – отримання звання лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки;
2012 р. – Одеська національна академія харчових технологій, захист дисертації «Наукове обґрунтування технології каротиноїдних і хлорофілвмісних дрібнодисперсних рослинних добавок» на здобуття наукового ступеня доктора технічних наук за спеціальністю 05.18.13 –технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів;
2013 р. – отримання вченого звання професора кафедри технологій переробки плодів, овочів і молока. 

Кар’єра:
1987-1991 рр. – Харківський державний університет ім. О.М. Горького, інженер госпдоговірної теми науково – дослідного сектору;
1991-1993 рр. – Харківський інститут громадського харчування, науковий співробітник госпдоговірної теми науково – дослідного сектору;
1993-1998 рр. – Харківський інститут громадського харчування (з 03.05.1994 – Харківська державна академія технології та організації харчування), науковий співробітник, з 1997 р. старший науковий співробітник лабораторії технології та біохімії фітоконцентратів НДС;
1998 – 2001 рр. – Харківська державна академія технології та організації харчування, викладач, з 1999 р старший викладач, з 2000 р. доцент кафедри охорони праці та екології;
2001 – 2016 рр. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, доцент новоствореної під керівництвом д.т.н., проф. Павлюк Р.Ю. кафедри технології консервування, з 2007 р. професор тієї ж кафедри (з вересня 2009 р. – кафедра перейменована на кафедру технологій переробки плодів, овочів і молока)
2016 – 2021 р. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, завідувач кафедри технологій переробки плодів, овочів і молока (з січня 2020 р. кафедра перейменована на кафедру харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні);
2021 р. – Державний біотехнологічний університет, завідувач кафедри харчових технологій продуктів з плодів, овочів і молока та інновацій в оздоровчому харчуванні ім. Р.Ю. Павлюк (з листопада 2021 р. кафедра перейменована на честь її засновника д.т.н., проф. Павлюк Р.Ю.).

Освітня діяльність:
Гарант освітньо – професійної програми «Харчові технології продуктів з рослинної сировини та молока для підприємств харчового бізнесу» ступеню вищої освіти магістр спеціальності 181 «Харчові технології».

Викладає навчальні курси: «Харчові технології», «Технологія галузі», «Інноваційні технології продуктів з рослинної сировини та молока», «Технології продуктів функціонального призначення з рослинної сировини та молока», «Технології продуктів з лікарсько-технічної рослинної сировини», «Нові продукти для оздоровчого харчування».

Наукова діяльність:
Випускник та послідовник засновника кафедри, співкерівник, а з 2021 р – керівник наукової школи «Інноваційних кріо- та нанотехнологій рослинних добавок та продуктів для здорового харчування» д.т.н., проф., заслуженого діяча науки і техніки України, лауреата Державної премії України в галузі науки і техніки, академіка Міжнародної академії холоду Павлюк Раїси Юріївни.

Наукові інтереси:
В межах наукової школи: пошук інноваційних технологічних прийомів та розробка з їх застосуванням технологій натуральних добавок і продуктів оздоровчої дії, що дають можливість максимально використати закладений в свіжій сировині біологічний потенціал. Як технологічні прийоми використовуються різні способи глибокої переробки (включаючи заморожування, низькотемпературне подрібнення, обробку в пароконвектоматі, гомогенізацію, тощо). 

Наукова робота:

  • науковий керівник та відповідальний виконавець понад 30 науково-дослідних тем, з яких 5 держбюджетних на замовлення МОН України, 13 бюджетних та 15 госпдоговорних тем, результати яких були впроваджені на підприємствах харчової галузі України;
  • під науковим керівництвом захищено 5 кандидатських дисертацій, науковий керівник аспірантів, пошукувачів, студентів СВО «бакалавр», «магістр»;
  • член спеціалізованої вченої ради К64.088.03 ХДУХТ за спеціальністю 05.18.13 – технологія консервованих і охолоджених харчових продуктів;
  • офіційний опонент та рецензент 5 докторських та 13 кандидатських дисертаційних робіт;
  • член секції наукової ради МОН «23. Харчові технології та промислова біотехнологія»;
  • член редколегії збірника наукових праць ДБТУ «Прогресивні техніка та технології харчових виробництв, ресторанного господарства і торгівлі» – фахового видання категорії «Б»;
  • член редколегії «Scientific look into the future» (Ukraine), «Modern engineering and innovative technologies» (Germany), «SWorld Journal» (Bulgaria) – іноземних наукових видань, що індексуються в бібліографічних базах IndexCopernicus, GoogleScholar.

Наукові публікації:
Загальний список опублікованих праць у співавторстві складає понад 800 наукових праць, в тому числі 10 монографій, 1 енциклопедія, 12 навчальних посібників, 4 міжнародні огляди, 230 статей (із них 16 – в базах даних SCOPUS та Web of science, статті у періодичних фахових виданнях України харчового профілю, у міжнародних виданнях Словаччини, Польщі, Естонії, Канади, Великобританії, Японії та ін.), 350 тез доповідей на всеукраїнських та міжнародних науково практичних конференціях Німеччини, Швеції, Іспанії та ін., 150 навчально – методичних розробок. Приймала участь в розробці понад 50 технологій БАД та продуктів з їх використанням, понад 30 нормативних документацій, 13 патентів.

Зовнішні нагороди:

  • лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки за роботу: «Створення та впровадження прогресивних технологій і ефективного обладнання для отримання нових функціональних оздоровчих харчових продуктів»;
  • переможець конкурсу на здобуття іменних стипендій Харківської облдержадміністрації в галузі науки у номінації «технічних наук» – стипендія імені Георгія Федоровича Проскури для видатних науковців м. Харкова;
  • переможець конкурсу «Кращий вітчизняний товар року» в номінації «Інноваційні розробки» за представлену «Каротиноїдну дрібнодисперсну порошкоподібну добавку з гарбуза»;
  • нагороджена орденом Петра Могили;
  • переможець конкурсу ГО «Національної академії наук вищої освіти України» на краще видання, яке отримало визнання серед наукової та освітянської спільноти (період видання  – з 2021-го по 2023 рр. включно) – Диплом ІІ ступеню за номінацією «Збірник наукових праць»;
  • разом з фахівцями кафедри нагороджена 30 золотими та 3 срібними медалями від міжнародної спільноти під час участі в Міжнародних кулінарних конкурсах, що проходили в Україні, Європі, Азії за представлені розробки наукової школи кафедри (монографії та зразки продуктів, добавок, страв) в знак визнання безцінного вкладу та професійної наукової підтримки здорового харчування, внесок в світову харчову індустрію та відкриття унікальних методів глибокої переробки харчової рослинної сировини.

Участь в громадських об’єднаннях за професійним спрямуванням:

  • член – кореспондент Міжнародної академії холоду;
  • член громадської організації «Міжнародна фундація науковців та освітян».