ОСВІТА:
1970 р. – Харківський технікум молочної промисловості (спеціальність технологія молочних продуктів). Професія, кваліфікація: технік – технолог молочної промисловості
1981 р. – Харківський зооветеринарний інститут імені М.М. Борисенко (зооінженер)
КАР’ЄРА
З 1970 – 1998 р.р. – фахівець молочної промисловості на посадах від робітника розливо – укупорочного відділу на будівництві Роганського молочного заводу до майстра Гільнівського молочного заводу Калінінської області, технолога та Головного технолога міського молочного заводу №1, м. Харків
1998 – 2001 р.р. – асистент кафедри технології переробки продуктів тваринництва та ветеринарно-санітарної експертизи ХДЗВА
2001 – 2018 р.р. – доцент кафедри технології переробки, стандартизації та технічного сервісу ХДЗВА
2018 – 2019 р.р. – доктор технічних наук кафедри технології переробки, стандартизації та технічного сервісу ХДЗВА
2019 – 2021 р.р. – професор кафедри технології переробки, стандартизації та технічного сервісу ХДЗВА
2021 р. – по теперішній час професор кафедри технології переробки та якості продукції тваринництва Державного біотехнологічного університету.
ОСВІТНЯ ДЯЛЬНІСТЬ:
Основні курси на факультеті: «Ресурсоощадні технології переробки продукції тваринництва», «Інноваційні технології переробки продукції тваринництва», «Технологія молока і молочних продуктів», «Технологічні і біохімічні властивості молока і молочних продуктів», «Технологічні засоби для реалізації технологічних процесів в тваринництві», «Індустрія препаратів рослинного та тваринного походження», «Мікробіологічні властивості молочних та м’ясних продуктів», «Технологічне обладнання для зберігання продукції тваринництва», «Санітарія в галузі та керування ризиками».
2017 – 2019 р.р. – підготовка студентів до участі у конкурсах наукових робіт
2017-2020 р.р. – участь в організації та проведенні науково-практичних конференцій та семінарів для вчителів загально – освітніх навчальних закладів.
2019 р. – участь в підготовці конкурсних наукових робот школярів загально – освітніх навчальних закладів у МАН України.
НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:
1997 р. – кандидат технічних наук (за спеціальністю 05.18.19 «Процеси біологічної переробки харчових продуктів»)
2018 р. – доктор технічних наук (за спеціальністю 03.00.20 «Біотехнологія»)
Коло наукових інтересів: розробка (за державним замовленням) Національних стандартів України (ДСТУ) та технологічних інструкцій до них для фахівців фермерських господарств та молокопереробних підприємств.
Впровадження у виробництво новітніх технологій із виробництва козиного молока, збагаченого йодовмістними добавками та переробка козиного молока на кисломолочні продукти та сири функціонального призначення, збагаченого йодовмістними та мінеральними добавками.
НАУКОВА ШКОЛА:
Напрям наукових досліджень: «Розробка технологій, спрямованих на збільшення об’ємів молока від сільськогосподарських тварин та покращення їх властивостей»; «Розробка технологій спеціалізованих продуктів харчування»
– захищено 1 дисертацію- кандидата сільськогосподарських наук (2021)
– захищено 1 дисертацію доктора технічних наук (2021)
Закінчується робота 1 здобувача по підготовці до захисту кандидатської дисертаційної роботи.
НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ
З 1999 – 2017 рр. – опубліковано більше 155 наукових праць; патентів на корисну модель – 8, методичних рекомендацій – 3; Національних стандартів України (ДСТУ) – 4; посібника – 3.
З 2018 – 2023 р.р. – опубліковано 50 наукових робіт, в тому числі, статті, що індексуються в наукометричних базах Scopus – 8 ; Web of Science – 12;
монографії – 2; посібник – 1, методична рекомендація – 1; ДСТУ – 1. Технологічна Інструкція до ДСТУ «Сири м’які із козиного молока. Технічні умови» – 1; 3 патента на корисну модель.
НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА
– 2011 р – 2023 р.р. – виконані такі 3 науково – дослідні роботи за комплексною темою кафедри технології переробки, стандартизації та технічного сервісу Харківської державної зооветеринарної академії на тему: «Тваринництво і переробка продукції тваринництва» (Державний реєстраційний № 01116U 002794).
– «Розробка та удосконалення біотехнології ферментованих молочних продуктів, виготовлених з козиного молока і методів визначення їх якості (Державний реєстраційний № 0109U006311)
– «Наукові розробки у сфері стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції» (Державний реєстраційний № 0107U010208) за період 2010 – 2018 р.р.
– Зареєстрована та виконується науково-дослідна робота № 0121 U 11162 24-05-2021 на тему: «Теоретичне обґрунтування та практична реалізація застосування харчових добавок та біопрепаратів мікробного і рослинного походження (2021 – 2025 рр.).
– На конкурсній основі призначена експертом Національного фонду досліджень України (вул. Б. Грінченка 1, Київ 01001). На підставі вище вказаного, провела рецензію роботи на отримання колективного гранту на тему: « Удосконалення безпечності молока та молочних продуктів за вмістом methicillin-resistant Staphylococcus aureus. Реєстраційний номер проекту: 2020.01/0311. (10.08.2020 р.)
– Надано 6 відгуків на автореферати дисертаційних робіт (2019-2020 р.р.)
– Рецензії в якості опонента на 3 кандидатські 1 на докторську роботи (2018-2020 р.р.).
УЧАСТЬ В РОБОТІ РЕДКОЛЕГІЙ ФАХОВИХ НАУКОВИХ ВИДАНЬ УКРАЇНИ
– «Ветеринарія, технології тваринництва та природокористування» Харківської державної зооветеринарної академії (Наказ № 157 від16.04 2019 р.)
– Науковий вісник Національного університету біоресурсів і природокористування України «Аnimal science and food technology» -«Тваринництво та технології харчових продуктів». (Наказ № 966 від 03.10.2019 р.)
– Науково-технічний Бюлетень Інституту Тваринництва НААНУ. (Наказ № 41/К від 22.05.2020 р.)
ЗОВНІШНІ НАГОРОДИ
– Диплом переможця ХХ обласного конкурсу «Вища школа Харківщини-кращі імена в номінації імена у номінації «Викладач професійно-орієнтованих дисциплін» (12 грудня 2018 р.).
– Знак Пошани. Посвідчення №3637 (2006 р.)
– Відмінник аграрної освіти та науки Посвідчення №19 (2011 р.)
У 2023 році за наукові досягнення та професійну діяльність в ДБТУ, нагороджена грамотою: «Подякою» від міського Голови м. Харкова Терехова І. О.