Інтеграція в європейський простір вищої освіти є складовою геополітики України і передбачає наукове та академічне співробітництво із зарубіжними організаціями, що здійснюється через установлення та розширення контактів у галузі освіти та науки. Таке співробітництво здійснюється у вигляді реалізації спільних наукових та освітніх проектів, навчання студентів, стажування студентів та науково-педагогічних працівників за кордоном, проведення наукових досліджень, конференцій із подальшою публікацією їх результатів.

Закордонні партнери, з якими кафедрою харчових технологій в ресторанній індустрії укладено договори про співпрацю.

Австрійська компанія з виробництва спецій та приправ «Kotányi» (Угода про співпрацю від 01.12.2021)


Представники компанії провели для студентів майстер-класи, лекції та консультації по використанню спецій та приправ.

Університет м. Спліт (Хорватія) та Асоціація шеф-кухарів середземноморських та європейських країн (Угода про співпрацю від 16.02.2023).

Асоціація запросила студентів та викладачів ДБТУ взяти участь у Міжнародному кулінарному фестивалі «Перлина моря», який проводився 8-12 квітня 2023 р. у м. Супетар, острів Брач (Хорватія). Наші студенти посіли призові місця.

Асоціація Шеф-кухарів Середземномор’я «UCM-Italy» м. Фоджи (Італія) (Угода про співпрацю від 24.01.2023).

Асоціація проводила для студентів університету безкоштовні он-лайн курси італійської мови та очні тренінги з основ середземноморської кухні. Кращі студенти, які по закінченні курсу підготовки успішно підтвердили свої навички, мали змогу пройти 3-х місячне оплачуване стажування у закладах ресторанної галузі південної Італії на посаді помічника кухара. По завершенні проходження практики, студенти отримали сертифікати італійської кулінарної школи.

 

Кафедра має декілька університетів-партнерів з країн близького зарубіжжя. Це такі університети, як:

Лянкаранський державний університет, кафедра технології та технічних наук (Азербайджан) (Угода про співпрацю від 06.03.2023).

Наманганський державний університет (Узбекистан) (Угода про співпрацю від 27.02.2023).

Таразький регіональний університет ім. М.Х.Дулати (Казахстан) (Угода про співпрацю від 28.02.2023).

Алматинський технологічний університет (Казахстан) (Угода про співпрацю від 01.03.2023).

Казахський Національний медичний університет імені С.Д. Асфендіярова (Казахстан) (Угода про співпрацю на етапі узгодження).

Співпраця між університетами відбувається у вигляді консультування докторантів, участі у науково-практичних конференціях партнерів, написанні спільних монографій та статей (у тому числі у виданнях Scopus). Підготовлено та подано на конкурс для фінансування Міністерством науки та освіти Республіки Казахстан спільний науково-дослідницький проект.

Щодо співпраці з університетами та установами з країн Європи, кафедра має міцні зв’язки з такими університетами, як:

Університет прикладних наук Вайнштефан-Трисдорф (Німеччина). Факультет сільського господарства, кафедра переробки рослинної сировини. (Угода про співпрацю від 01.09.2022).

Куявський університет м. Вроцлавек (Польща). (Угода про співпрацю від 11.02.2023).

Вроцлавський економічний університет (Польща). (Угода про співпрацю на етапі переузгодження).

Співпраця між університетами відбувається у вигляді взаємовідвідування викладачів, стажування аспірантів, участі у науково-практичних конференціях партнерів, написанні спільних монографій та статей. Підготовлено та подано на конкурс Eurizon спільний науково-дослідницький проект.

Крім університетів, фахівці кафедри співпрацюють із європейськими виробниками харчової продукції. Так, під керівництвом проф. Пивоварова П.П. на виробничих потужностях компанії Ubago Group (Іспанія) проводяться дослідження щодо удосконалення технології переробки риби та морепродуктів та процесу виробництва гранульованої продукції.

Узгоджено можливість підвищення кваліфікації фахівців кафедри на базі компанії DEULA (м. Найнбург, Німеччина) всесвітньо відомого виробника аграрної продукції.

Викладачі кафедри регулярно проходять стажування у європейських університетах, та вже набули розуміння системи європейської вищої освіти. Кожен із викладачів приймає участь у міжнародних конференціях, публікує статті та тези у закордонних виданнях. Колективом кафедри підготовані та подані грантові пропозиції для участі у таких конкурсах, як: Horizon Europe, Eurizon, Еразмус+, IMPRESS-U, FULBRIGHT, та інші.