ЦЕНТР ТЕХНОЛОГІЧНИХ ІННОВАЦІЙ (ЦТІ) – це поєднання бізнес-рішень, інновацій та технологічного досвіду для харчової промисловості та ресторанної індустрії. ЦТІ співпрацює з виробниками харчової продукції, постачальниками харчових інгредієнтів, університетськими дослідниками, урядовими установами, законодавцями та інш.
ЦТІ об’єднав кафедри ДБТУ – кафедру харчових технологій в ресторанній індустрії та кафедру технології м’яса, ТОВ «Тайфун-2000», ТОВ «КАПС ФУД СИСТЕМС», ТОВ «Салтівський м’ясокомбінат».
Науково-технічна інфраструктура ЦТІ – 2 науково-дослідні лабораторії ДБТУ («Food Research and Development (R&D) LAB, лабораторія реологічних досліджень), за згодою сторін – лабораторії та пілотні лінії виробничих підприємств – лабораторія інноваційних технологій та експертизи харчових продуктів (ТОВ «Тайфун-2000»), лабораторія ТОВ «КУК Україна», лабораторія ТОВ «Альма Веко», Центр колективного користування науковим обладнанням (ЦККНО) «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» НУХТ.
Проєкти, щодо організації харчування військових
КНП ХОР «ОБЛАСНИЙ ГОСПІТАЛЬ ВЕТЕРАНІВ ВІЙНИ»
«Нормування технологічних параметрів рецептур кулінарної продукції для забезпечення харчування військовослужбовців у КНП ХОР «Обласний госпіталь ветеранів війни»»
ФОП МИЛЮХА В.Г.
«Науково-практичні послуги з розробки технологічної документації для забезпечення харчування військовослужбовців під час лікування та госпіталізації у закладах охорони здоров'я»
КНП ХОР «ОБЛАСНИЙ МЕДИЧНИЙ КЛІНІЧНИЙ ЦЕНТР УРОЛОГІЇ І НЕФРОЛОГІЇ ІМ. В.І. ШАПОВАЛА»
«Організація забезпечення харчування військовослужбовців під час лікування та госпіталізації у закладах охорони здоров’я»
Проєкти, щодо організації харчування людей похилого віку
ХОРОШЕВСЬКИЙ ГЕРОДІЄТИЧНИЙ ПАНСІОНАТ
«Дорожня карта розроблення постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)»
КНП «МЕДИЧНИЙ ЦЕНТР «ЗДОРОВ’Я +»»
«Науково-практичні послуги з розроблення технологічної документації на кулінарну продукцію для Комунального некомерційного підприємства Солоницівської селищної ради «Медичний центр «Здоров’я Харківського району»
КНП ХОР «ОБЛАСНИЙ КАРДІОЛОГІЧНИЙ ЦЕНТР»
«Нормування технологічних параметрів рецептур кулінарної продукції»
Проєкти, щодо організації харчування учнів в закладах освіти
ТОВ «ІНТЕР ФУД 2020»
«Оцінка організації харчування в закладах освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку з огляду на принципи здорового харчування»;
ТОВ «ГАРНА СТРАВА»
«Експертиза сезонних меню для організації харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку»;
ТОВ «КОНТРАКТ ПРОДРЕЗЕРВ 5»
«Науково-практичні послуги з експертної оцінки меню та технологічної документації на кулінарну продукцію для закладів освіти та дитячих закладів оздоровлення та відпочинку»
Харчові добавки: навчальний посібник / Гринченко Н.Г., Гринченко О.О., Діхтярь А.М., Колеснікова М.Б.,
Плотнікова Р.В., Серік М.Л., Тищенко О.П., Янчева М.О. (видання друге доповнене і перероблене) – Харків: ДБТУ. – 2025. – 309 с.
В навчальному посібнику, який представлено колективом авторів, наведено узагальнені відомості про харчові добавки, перелік основних законодавчих та нормативних документів, які регламентують обіг, застосування, маркування харчових добавок і продукції з їх вмістом; надано характеристику, класифікацію основних харчових добавок за окремими групами та їх основні функціонально-технологічні властивості; висвітлено сучасний стан використання харчових добавок в харчовій індустрії.
Призначено для здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр, магістр, доктор філософі спеціальності 181 «Харчові технології», G 13 «Харчові технології», наукових працівників, фахівців підприємств харчової промисловості – R&D технологів, керівників групи НАССР, начальників виробництв, завідувачів випробувальних лабораторій.

Технологія харчової продукції в ресторанній індустрії. Навч. посібник: в 4 частинах. Частина 1: Практика системного підходу в ресторанній індустрії / О.О Гринченко, М.Б. Колеснікова, С.Л. Юрченко, С. С. Андрєєва, С.Б. Омельченко. Харків: ДБТУ, 2022. 127 с.
У першій частині навчального посібника висвітлено практичні аспекти реалізації системного підходу в ресторанній індустрії. Надано загальну інформацію про ресторанний бізнес як цілісну систему, визначено тенденції розвитку ресторанної індустрії в Україні та світі. Висвітлено практичні аспекти розроблення та поставлення харчової продукції на виробництво, наведено алгоритм діагностики харчової продукції як підґрунтя для розроблення нової та удосконалення існуючої харчової продукції.
Призначено для здобувачів ступеня вищої освіти бакалавр, магістр, доктор філософії спеціальності 181 «Харчові технології», G 13 «Харчові технології» закладів вищої освіти, а також для фахівців ресторанної індустрії та харчової промисловості.

Юрченко С. Л., Онищенко В. М., Головко Т. М. Стандартизація, метрологія, сертифікація. Частина 1. Стандартизація: навч. посіб. / С. Л. Юрченко, В. М. Онищенко, Т. М. Головко. – Харків: ДБТУ, 2024. – 106 с.
У першій частині навчального посібника висвітлено основні етапи становлення, нормативно-правову базу, об’єкти, принципи та методи стандартизації. Представлено рівні стандартизації, варіанти застосування стандартів в практиці міжнародної стандартизації. Надано характеристику міжнародних організацій зі стандартизації. Особливу увагу приділено вивченню нормативних документів. Розглянуто порядок розроблення нормативних документів, зокрема державних стандартів та технічних умов України, висвітлено їх структуру, вимоги до викладання, змісту, основні засади державного нагляду за додержанням стандартів.
Призначено для здобувачів вищої освіти ступеня бакалавр спеціальності 181 «Харчові технології», а також може бути корисним для підготовки широкого кола фахівців, діяльність яких пов’язана зі стандартизацією.
ПРЕДСТАВЛЕННЯ НАУКОВИХ ЗДОБУТКІВ ДБТУ В М. ГАМБУРГ, НІМЕЧЧИНА, МІЖНАРОДНА ПРОГРАМА COGNOS INTERNATIONAL GMBH, ГАМБУРГ (20.05.2024)
ТОВ «КАПС ФУД СІСТЕМС» – ПЕРЕМОЖЕЦЬ МІЖНАРОДНИХ КОНКУРСІВ FAVORITE FOOD AND DRINKS ТА FOOD INDUSTRY SOLUTIONS, УКРАЇНА, 2024
УЧАСТЬ У РОБОТІ ДЕГУСТАЦІЙНОЇ КОМІСІЇ МІЖНАРОДНОГО КОНКУРСУ FAVORITE FOOD & DRINKS (УКРАЇНА, 2025 Р.)
УЧСТЬ У РОБОТІ ДЕГУСТАЦІЙНОЇ КОМІСІЇ КУЛІНАРНОГО КОНКУРСУ В ЧОРНОГОРІЇ (М. БУДВА, 2025 р.)
ПРЕЗЕНТАЦІЯ РЕЗУЛЬТАТІВ ДОСЛІДЖЕННЯ ДБТУ В КОМПАНІЇ HYDROZOL (НІМЕЧЧИНА)
АКАДЕМІЧНА СПІВПРАЦЯ З HAW HAMBURG, FAKULTÄT LIFE SCIENCES
ВИЇЗНЕ ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ, М. КИЇВ, НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ХАРЧОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ, М. КИЇВ
ВИЇЗНЕ ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ ТОВ «САЛТІВСЬКИЙ М’ЯСОКОМБІНАТ», М. БОГОДУХОВ
ВИЇЗНЕ ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ ТОВ «КАПС ФУД СИСТЕМС», М. ДЕРГАЧИ, УКРАЇНА, 2025 р.
ВИЇЗНЕ ЛАБОРАТОРНЕ ЗАНЯТТЯ НА ВИРОБНИЧИХ ПОТУЖНОСТЯХ «E-GROUP» М. ХАРКІВ, УКРАЇНА, 2025 р.
ВИРОБНИЧІ ВІДПРАЦЮВАННЯ ПРОДУКЦІЇ ТРИВАЛОГО ЗБЕРІГАННЯ
Керівник ЦТІ: д.т.н., проф. Ольга ГРИНЧЕНКО
Адреса: Україна, м. Харків, Державний біотехнологічний університет, вул. Алчевських, 44
Контактні тел.: +38-098-41-41-579,
Електронна адреса: foodinnovhub@gmail.com, grinoly@gmail.com