10 листопада ‒ Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку

Зі школи багато з нас засвоїли: наука – це про Ейнштейна, Ньютона й Теслу, а все, що можна було відкрити й дослідити, вже відкрито й досліджено. Авжеж, це не так – наука не припиняє розвиватись і знаходити відповіді на питання, важливі для людства.

Всесвітній день науки в ім’я миру та розвитку (World Science Day for Peace and Development) відзначається щорічно 10 листопада з метою нагадати міжнародній спільноті про необхідність використання науково-технічних досягнень в інтересах миру та розвитку на благо людської цивілізації, а також сприяти популяризації ролі науки в якості інструменту, що знаходиться на службі суспільства.

В науці існує величезна кількість напрямків. Саме завдяки науковим досягненням світ рухається вперед. Проведення цього дня було рекомендоване ще у 1999 році на Всесвітній науковій конференції, що проводилася у Будапешті. Видатні вчені, екологи, політики висловилися за установу такого свята, яке б сприяло діалогу громадськості і науки у вирішенні найгостріших проблем планетарного масштабу. Дотримуючись порядку конференції 1999 року, ЮНЕСКО офіційно заснувала Всесвітній день науки, проголосивши його на загальній конференції в 2001 році. У глобальному масштабі День науки був вперше відзначений 10 листопада 2002 року і з тих пір широко відзначається у всьому світі і супроводжується проведенням заходів, що популяризують науку. Його святкують професори, дослідники, доценти та інші наукові діячі з усього світу. Також це свято вважають своїм – викладачі, лаборанти, студенти.

З початком повномасштабного вторгнення Росії дослідники України як за кордоном, так і в Україні, опинилися в одному безкінечному колі – їм доводиться одночасно надавати допомогу колегам і просто звичайним людям, чиє життя руйнує війна, робити власну роботу у сфері українських досліджень та пояснювати і коментувати те, що відбувається в Україні, часто протистоячи не лише російській пропаганді, але і невігластву західних коментаторів. Завдяки зусиллям науковців ДБТУ виконуються важливі держбюджетні роботи, здійснюється підготовка висококваліфікованих кадрів, забезпечується міжнародне співробітництво, впроваджуються інноваційні форми роботи тощо.

Під час таких важких подій наукові організації багатьох країн світу надають українським ученим в умовах війни фінансову та грантову підтримку, пропонують академічні програми, стипендії та інші можливості для учасників наукового процесу. Країни Балтії запропонували науковцям, що через військові дії залишили Україну, стажування та навчання в університетах Литви, Латвії та Естонії. Консорціум партнерів створив проєкт Ukrainian Global University, який має на меті надати українським студентам, науковцям і викладачам можливість долучатися до програм закордонних університетів та інституцій.

Міністерство освіти і науки України запустили телеграм-бот з актуальними можливостями для науковців в університетах та інституціях за кордоном. Компанія Elsevier відкрила українським медикам безкоштовний доступ до електронних платформ ClinicalKey, Complete Anatomy та Osmosis. Також українським науковцям відкрили доступ до електронних ресурсів, які доступні у межах проєкту Research4Life.

Для допомоги українським науковцям і студентам під час війни ЄС створено сайт #ScienceForUkraine (https://scienceforukraine.eu/) та відповідні сторінки у Facebook, Twitter, LinkedIn, Instagram. На сайті розміщено пропозиції щодо проживання, навчання й віддаленої роботи, зокрема в галузі гуманітарних наук і мистецтва. Також на сайті є посилання на інші програми підтримки.

Європейська комісія запустила новий портал ERA4Ukraine (https://euraxess.ec.europa.eu/ukraine) – єдиний центр інформації та послуг підтримки для українських дослідників, змушених залишити Україну через війну, яку веде росія.

USF запустив платформу для координації допомоги українським стартапам SAVEUASTARTUP (https://usf.com.ua/saveuastartup/). Український фонд стартапів розробив платформу, яка об’єднає тих, хто може надати допомогу під час війни, і тих, кому ця підтримка нині потрібна. На платформі можна заповнити форму як партнерам/спонсорам, так і стартапам, зазначивши, який саме вид підтримки є можливість надати/отримати.

Внаслідок військових дій Росії в Україні були пошкоджені та зруйновані заклади освіти та наукові установи. 10 березня МОН запустило інтерактивну карту за посиланням: https://saveschools.in.ua/.

Шановні представники наукової спільноти! Сердечно вітаємо вас з Всесвітнім днем науки в ім’я миру та розвитку! Бажаємо невичерпних джерел для творчості, сил та наснаги у розв’язанні завдань, які стоять перед наукою та нашою державою. Зичимо нових творчих відкриттів заради миру і процвітання нашої незалежної України! Нехай цей день надихає на нові успіхи!

Наукова бібліотека пропонує ознайомитися з ресурсом «Вебпортфоліо науковця» http://athra.btu.kharkiv.ua/

Щиро, наукова бібліотека та науково-дослідна частина університету.
#НБ_ДБТУ
#kalendarniikoshik