Головко Тетяна Миколаївна

Доктор наук Доцент Професор кафедри технології м'яса

ОСВІТА:
2006 р. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, спеціальність «Товарознавство та експертиза в митній справі» (магістр)
2006 р. – Харківський державний університет харчування та торгівлі, спеціальність «Технологія харчових продуктів» (спеціаліст)
2020 р. – Національний фармацевтичний університет, спеціальність «Публічне управління та адміністрування» (магістр)

КАР’ЄРА:
07.2006-11.2006 рр. – Товарознавець ПП «Продлайн»
12.2006-11.2009 рр. – Аспірант кафедри товарознавства в митній справі Харківського державного університету харчування та торгівлі
12.2009-09.2010 рр. – Асистент кафедри товарознавства в митній справі Харківського державного університету харчування та торгівлі
09.2010-04.2011рр. – Старший викладач кафедри товарознавства в митній справі Харківського державного університету харчування та торгівлі
04.2011-09.2011 рр. – Доцент кафедри товарознавства в митній справі Харківського державного університету харчування та торгівлі
09.2011-09.2014 рр. – Доцент кафедри товарознавства та експертизи товарів Харківського державного університету харчування та торгівлі
09.2014-11.2016 рр. – Доцент кафедри товарознавства в митній справі Харківського державного університету харчування та торгівлі
11.2016-09.2017 рр. – Доцент кафедри товарознавства та експертизи товарів Харківського державного університету харчування та торгівлі
10.2017-10.2019 рр. – Докторант кафедри фізико-математичних та інженерно-технічних дисциплін Харківського державного університету харчування та торгівлі
10.2019-01.2020 рр. – Доцент кафедри товарознавства в митній справі Харківського державного університету харчування та торгівлі
01.2020-08.2021 рр. – Професор кафедри товарознавства в митній справі Харківського державного університету харчування та торгівлі
09.2021 р. по теперішній час – Професор кафедри технології м’яса Державного біотехнологічного університету

ОСВІТНЯ ДІЯЛЬНІСТЬ:
ОПП «Технології харчових виробництв» (СВО бакалавр): «Стандартизація, метрологія, сертифікація» (ОК).
ОПП «Промислові та крафтові технології м’яса та м’ясопродуктів» (СВО магістр): «Інноваційний інжиніринг м’ясопереробних підприємств» (ОК), «Методологія та організація наукових досліджень» (ОК), «Харчові добавки: технології та застосування» (ВК), «Виробнича гнучкість підприємств харчової промисловості» (ВК), «Технологічний тренінг» (ВК).

НАУКОВА ДІЯЛЬНІСТЬ:
2010 р. – кандидат технічних наук за спеціальністю 05.18.15 – товарознавство.
2019 р. –  доктор технічних наук за спеціальністю 05.18.16 – технологія харчової продукції.

Коло наукових інтересів: технологія харчової продукції, продукти лікувального та оздоровчого призначення, дієтичні добавки, харчові продукти, збагачені на ессенціальні мікронутрієнти.

НАУКОВА ШКОЛА:
Напрям наукових досліджень: «Технологія харчових продуктів спеціального призначення з лікувально-профілактичними та оздоровчими властивостями»

  • Захищено 2 дисертації – кандидати технічних наук ( 2019 р.)

НАУКОВІ ПУБЛІКАЦІЇ:

Опубліковано більше ніж 200 наукових праць, у тому числі статті, що індексуються  в наукометричних базах Scopus та Web of Science – 18, навчальні посібники – 8, з яких 1 з грифом МОН України, 7 монографій, енциклопедії – 1.
Отримано 14 патентів на корисні моделі, розроблено численні нормативні документи (ТУ та ТІ).

НАУКОВО-ДОСЛІДНА РОБОТА:

  • «Товарознавчі аспекти удосконалення якості паштетів підвищеної біологічної цінності» (державний реєстраційний номер 0107u010146, 2007-2009 рр.);
  • «Формування якості зефіру з використанням вітамінно-йодного комплексу» (державний реєстраційний номер 0109u008629, 2010-2011 рр.);
  • «Наукове обґрунтування та розробка системи забезпечення якості та безпечності харчових продуктів» (державний реєстраційний номер 0110u006622, 2011-2012 рр.);
  • «Формування якості напоїв за рахунок антиоксидантів рослинної сировини регіону лісостепу та полісся України» (державний реєстраційний номер 0111u009495, 2012-2013 рр.);
  • «Формування якості соусів оздоровчого призначення, збагачених на селен» (державний реєстраційний номер 0113u008398, 2014-2015 рр.);
  • «Розробка проекту нормативної та технологічної документації на добавки дієтичні селен-білкові» (державний реєстраційний номер 0116u000805, 2015-2016 рр.);
  • «Формування якості алкогольних та слабоалкогольних напоїв нового покоління» (державний реєстраційний номер 0114u006532, 2015-2016 рр.);
  • «Розробка технології напівфабрикату з молюска прісноводного та кулінарної продукції з його використанням» (державний реєстраційний номер 0115u006797, 2016-2017 рр.);
  • «Комплексна та безвідходна переробка гідробіонтів прісноводних водойм» (державний реєстраційний номер 0116u008442, 2017-2018 рр.);
  • «Розробка проекту нормативної документації на добавки збагачуючі мінерало-органічні для технології продуктів спеціального призначення» (державний реєстраційний номер 0117u005265, 2017-2018 рр.);
  • «Розробка проекту нормативної документації (проект ТУУ на сушені овочі)» (державний реєстраційний номер 0118u006791, 2018-2019 рр.);
  • «Формування якості деревостружкових плит для забезпечення безпеки під час використання» (державний реєстраційний номер 0118u007226, 2019 р.);
  • «Удосконалення споживних властивостей та розширення асортименту виробів паперової промисловості» (державний реєстраційний номер 0120u105666, 2020-2021 рр.);
  • «Удосконалення споживних властивостей та розширення асортименту виробів паперової промисловості» (державний реєстраційний номер 0118u007226, 2020-2021 рр.);
  • «Наукові та прикладні основи виробництва харчових продуктів з використанням рослинних білків» (державний реєстраційний номер 0121u114218, 2022 р.);
  • «Наукові та прикладні аспекти запровадження принципів ощадливого виробництва (lean  producton)  в технологіях продуктів м’ясопереробної галузі» (державний реєстраційний номер 0123u100194, 2023-2024 рр.).
  •   «Наукові та практичні аспекти використання альтернативних видів білків у технологіях аналогів м’ясопродуктів» (2025-2027 рр.).

УЧАСТЬ В РОБОТІ СПЕЦІАЛІЗОВАНИХ ВЧЕНИХ РАД:
Робота в спеціалізованій вченій раді Д 26.058.07 (м. Київ, НУХТ)
Робота в складі разової спеціалізованої вченої ради СНАУ в якості опонента (наказ №536-к від 02.10.2023 р.)

ГРОМАДСЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ:
З 2021 р. по теперішній час – експертка секції 5 «Продовольча безпека, ресурсозберігаюче сільське та лісове господарство, дослідження морських, прибрежних та внутрішніх вод, біоекономіка» Конкурсу проектів наукових робіт та науково-технічних (експериментальних) розробок молодих вчених (Міністерство освіти і науки України)

ЗОВНІШНІ НАГОРОДИ:

  • Диплом переможця другого обласного конкурсу «Найкращий молодий науковець Харківщини» за напрямом технічні науки (2007 р.) 
  • Диплом стипендіата в галузі науки ім. Г.Ф. Проскури з технічних наук (2016 р.);
  • Подяка МОН України (2020 р.) 
  • Грамота Харківської обласної державної адміністрації (2020 р.)
  • Подяка Харківської міської адміністрації (2024 р.)
  • Подяка Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій (2025 р.)